Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac 'Lex Perković – Tajna udbaškog ubojstva'

Generali od Milanovića traže pomilovanje Perkovića i Mustača: Pogledajte film koji otkriva istinu o intrigantnom slučaju

Muenchen: Po?elo su?enje Josipu Perkovi?u i Zdravku Musta?u
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/2
16.04.2022.
u 19:30

Dokumentarac je originalno prvi puta prikazan 2015. godine, a u njemu su progovorili brojni svjedoci tog vremena kao što su Josip Perković, Vinko Sindičić, Krunoslav Prates i mnogi drugi.

Uskoro će na stol hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića doći zahtjev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih 2016. godine u Münchenu na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Zahtjev kojeg priprema Ante Nobilo, pravni zastupnik Perkovića i Mustača će biti pojačan pismom kojeg su supotpisala šestorica hrvatskih generala - Ante Gotovina, Ivan Čermak, Davor Domazet Lošo, Pavao Miljavac, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.

Predsjednik Milanović otkako je izrabran na tu dužnost nije pomilovao ni jednu osobu. Štoviše, poznat je njegov stav koji je izrekao nebrojeno puta u predsjedničkoj kampanji, da neće nikoga pomilovati i kako smatra da je to zastario institut koji treba ukinuti. Zbog čega je i ignorirao točno 274 zahtjeva za pomilovanje koliko ih je u njegovo vrijeme dosad došlo u Ured predsjednika. Međutim, pitanje je čeka li istu sudbinu i zahtjev za pomilovanje Perkovića i Mustača ili bi predsjednik ipak mogao promijeniti svoju dosadašnju praksu da nikoga ne pomiluje s obzirom na to da naš izvor iz Ureda predsjednika kaže kako je najavom o zahtjevu za pomilovanje Mustača i Perkovića predsjednik iznenađen i da svakako želi razgovarati s potpisnicima pisma, dakle s hrvatskim generalima, prije konačne odluke. A iz čega je jasno da će predsjednik zahtjev za pomilovanje prije svega gledati kao političko, a ne pravosudno pitanje.

Cijela priča još je zanimljivija zna li se da je upravo Zoran Milanović, i to kao premijer, pretrpio golemu političku štetu zbog tzv. lex Perković, zakona kojim se, po mnogima, pokušalo spriječiti upravo izručenje Mustača i Perkovića temeljem europskog uhidbenog naloga s obzirom na to da je zahtjev za njihovo izručenje Njemačkoj stigao u trenutku kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju.

Unatoč tomu, i Perković i Mustač izručeni su Njemačkoj gdje su u kolovozu 2016. godine i osuđeni na sudu u Münchenu za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. godine u Njemačkoj. U to vrijeme Mustač je bio politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu, a Perković je vodio odjel II. koji se bavio hrvatskom emigracijom.

Perković je postao sinonim za mnoge političke i svjetonazorske sukobe u Hrvatskoj, a što je ubojstvo Stjepana Đurekovića značilo i znači donosi dokumentarni film "Lex Perković – tajna udbaškog ubojstva", u izdanju Večernjeg lista. Dokumentarac je originalno prvi puta prikazan 2015. godine, a u njemu su progovorili brojni svjedoci tog vremena kao što su Josip Perković, Vinko Sindičić, Krunoslav Prates i mnogi drugi.

U filmu se otkrivaju pravi razlozi Đurekovićeva ubojstva u Njemačkoj, a može se čuti i audiozapis dijelova Sindičićeva svjedočenja u kojem je iznio kako je od ideje došlo do egzekucije hrvatskog emigranta.

U našem videu pogledajte cijeli dokumentarac "Lex Perković – tajna udbaškog ubojstva":

Komentara 51

DU
Deleted user
20:20 16.04.2022.

Nakon sto su ih osudili Nijemci to je morala napravit i RH ali mi nismo pravna drzava pa ovaj cirkus ide dalje. Ostat će zapisano koji su generali zahtijevali njihovo puštanje na slobodu i nedaj Bože potpis predsjednika. Za Nobila nije potreban komentar.

ND
Necijepljeni degenerik
20:29 16.04.2022.

Perković i Mustač su fini dečki i nisu htjeli nauditi Đurekoviću, štoviše samo su mu htjeli sjekirom očistiti crno ispod noktiju, ali Đureković je bio pijan i slučajno je pao na sjekiru, i tako više puta.

LL
lijepa_li si
19:56 16.04.2022.

ignorirat 274 zahtjeva za pomilovanje i pomilovat ove persone, bilo bi suludo, politički harakiri i što je najbitnije nehumano i nepošteno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije