Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi državni odvjetnik

Dinko Cvitan: Neću vladati u maniri Atile i smjenjivati sve živo i neživo

Dinko Cvitan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
23.04.2014.
u 12:38

Nakon što je prisegnuo da će se u svom radu držati Ustava i zakona te čuvati suverenitet i neovisnost RH, Cvitan je rekao da je preuzimanjem dužnosti preuzeo i odgovornost da DORH postigne još bolje rezultate nego dosad

Dinko Cvitan danas je prisegnuo ispred predsjednika Sabora Josipa Leke i time na četiri godine preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika. Samoinicijativno je preuzeo i odgovornost da DORH postigne još bolje rezultate nego dosad. A da bi to postigao, Cvitan je rekao da je potrebna suradnja i ostalih institucija države. Ovaj je put i “svečano obećao”, iako je Udruga gradova reagirala na njegove prijašnje strastvene prijetnje “lokalnim šerifima”, da će prioritet biti suzbijanje korupcije na lokalnoj razini. S obzirom na ono što se zna o Cvitanovoj predanosti i odanosti poslu te da se olako ne razbacuje riječima, lokalni dužnosnici koji dosad nisu imali lak san tek će imati noćne more.

Naredio samo jednom

– U DORH-u i USKOK-u radimo na velikom broju predmeta vezanih uz korupciju na lokalnoj razini. Naravno, ne mogu vam reći na čemu točno radimo, ali mogu reći da predmete radimo bez obzira na to o kome se radi i kojoj stranci pripada – kazao je novi državni odvjetnik. O špekulacijama da je Bajić krenuo u osvetnički pohod protiv visokopozicioniranih SDP-ovaca zato što nije dobio još jedan mandat na čelu DORH-a Cvitan je rekao: – To jednostavno nije točno. Prije svega, riječ je o predmetima koji su u nadležnosti USKOK-a – rekao je Cvitan i ustvrdio da je Bajić samo jednom u 12 godina iskoristio mogućnost da naredi kako postupiti u nekom predmetu, kad je tražio da se teža ozljeda prekvalificira u pokušaj ubojstva.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cvitan će obići sva državna odvjetništva te razgovarati o uspjesima, a nakon toga će biti kadrovskih promjena. Od svih će tražiti da preuzmu odgovornost, a tko na to nije spreman, neće moći dalje raditi taj posao. Napomenuo je i da neće vladati u maniri Atile i kako neće posmjenjivati sve živo i neživo. Komentirao je kritike da se u DORH-u predmeti izvlače protiv nekih osoba nakon što one siđu s vlasti. – To se ne može ponoviti jer se to nije ni prije događalo.

Jedno je nešto znati, a drugo je prikupiti dokaze i na sudu nešto dokazati – objasnio je. Veliki su problem tijekovi novca u velikim istragama, osobito u državama članicama EU. Ali unatoč uvriježenom mišljenju da velik novac ostavlja velike tragove, istina je potpuno drukčija.

Nema sindikalnih jaja

– Ne ostavlja nikakve tragove! – kaže Cvitan.

Apelirao je na pomoć radi edukacije mladih tužitelja jer su kaznena djela mnogo složenija od pronevjera sindikalnih jaja ili šumske krađe, kakva su bila kada je on počinjao karijeru. Cvitanova biografija, njegov karakter, odanost javnom dobru i, možda najvažnije, profesionalna strast prepoznati su, očito je iz reakcija medija i analitičara. Riječ je o rijetko dobrom kadrovskom potezu vladajućih. Uz to što je osiguran “miran prijenos” dužnosti, Cvitan ima sve predispozicije da ostvari obećanja. Osim ako mu se mogućnosti ne ispriječe kao presudne. Stoga toliko inzistira na suradnji politike (novac) i javnosti (“zavjet šutnje”). Predsjednik Sabora pohvalio je njegov rad na čelu USKOK-a.

Komentara 10

SV
svenlov
11:54 23.04.2014.

Hrvatsku trese zadnjih 5,6 godina groznica uhićenja, svatko tko je trn nekome u političkoj, gospodarskoj, sportskoj javnoj sferi bi nekoga uhićivao. Gospodarstvo nam se raspada upravo zbog te shizofrenije uhićenja zadnjih nekoliko godina, nitko ne vuče nikakve poteze jer bi im šerifi iz uskoka i dorha mogli pokucati zbog nekakvog zareza u nekakvom dokumentu, investitorima ne pada napamet dolaziti u državu u kojoj konstantno vlada bauk korupcije i percepcije da je ona svugdje prisutna. Svi vi koji priželjkujete nova bombastična uhićenja ste u zabludi ako mislite da će to pomoći Hrvatskoj, naše državno uređenje s hrpom nepotrebnih zakona i propisa punih rupa koje svatko tumači na svoj način, ogromna birokracija, nedostatak radnih mjesta te visoki porezi i niska primanja generiraju spiralu u kojoj se i čovjek s dobrim namjerama može upecati u korupciju. U Hrvatskoj trenutno vlada bolesna atmosfera, a uhićenja samo još više doprinose toj bolesnoj atmosferi. Najbolje da ti tzv. "pošteni" Cvitani, Bajići i njihovi šerifi iz DORH-a i USKOK-a zasjednu u državne, lokalne i druge javne fotelje pa pokrenu gospodarstvo i Hrvatsku kada su nam političari korumpirani, hm valjda će i percepcija o korumpiranosti u Hrvatskoj onda biti manja.

MI
mirtebi
12:56 23.04.2014.

Stvar je u tome sto ti ne trebas vladati. Tvoj je posao da sluzis narodnim I drzavnim interesima progoneci kriminalce korupciju I mafija u vlasti. A sve po zakonu.

BR
Brandfackel2
11:55 23.04.2014.

Cvitan je samo nastavak udbaškog selektivnog tzv. pravosuđa . Njegovim menovanjem komunistički zločinci i lopovi i dalje šetati nekažnjeno uništavati hrvatsko gospodarstvo i usput obnašati najviše državničke dužnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije