Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJNO SI JE ODREZAO PILOM

Čudesan pothvat liječnika iz KB Dubrava: Tinejdžeru spasili odrezanu šaku

HRT
10.03.2023.
u 20:22

"Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati s helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu", rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, KB Dubrava, Rado Žic.

Mladić (17) iz Kaštela prilikom izrade košnice pilom si je prerezao šaku, a liječnici iz KB-a Dubrava su, zahvaljujući brzom timu i intervenciji, uspješno spasili mladićevu šaku, javlja HRT. "Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati s helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu", rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, KB Dubrava, Rado Žic. Njega je poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći dignuo iz kreveta i vratio na posao.

Vrijeme je igralo ključnu ulogu, a operacija je trajala pet sati. Specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB Dubrava, Božo Gorjanc, objasnio je da je riječ bila o destruktivnoj ozljedi s oštećenjem svih tkiva te da je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća za ovaj pothvat. U tome su i uspjeli, jer mladić već danas može micati prstima.

Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, pojasnio je da je delikatno što takve operacije nisu predvidljive. "To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtjeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima. To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno. Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja", objasnio je. Ovo je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava - samo u prva dva mjeseca ove godine uspješno su transplantirali osam srca - što je apsolutni rekord od kada se taj program provodi.

VIDEO: Prosvjed dostavljala Wolta na Trgu bana Jelačića

 

Komentara 9

PO
poluprovokator
21:28 10.03.2023.

Svaka čast!

JB
Jednonogi.Brabonjak
00:01 11.03.2023.

Pohvala, svaka čast timu !

DU
Deleted user
20:47 10.03.2023.

Sto puta "Bravo" za liječnike i sve ostale koji su sudjelovali u intervenciji i ovom maestralnom djelu!!! Nažalost, hrvatski (uglavnom svi) dnevni mediji i dalekovidnice su na sasvim drugoj "valnoj" dužini i sasvim druge značajke, ali i namjene, pa ovo nije vijest vrijedna državnih i ostalih kanala, a i ne služi, različito od produciranog, EU ispiranja mozga, daljnjem zaglupljivanju nacije. Zato Banožić danas (ministar obrane, ej!) na svim kanalima lupeta kako se treba završiti rat u Ukrajini pa tek onda imenovati krivca za slanje drona na Jarun! Sic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije