Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROBAROMETAR

Novi rejting stranaka: HDZ ima 30,4 podrške, Milanoviću pada podrška četvrti mjesec zaredom

Šibenik: Otvaranje glasačkih kutija i prebrojavanje glasova za lokalne izbore
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
24.03.2023.
u 19:45

Zabilježen je i snažan rast neodlučnih pa ih je tako u ožujku 19,2 posto, što je za 4 postotna boda više nego u veljači. Da se izbori danas održavaju, na birališta bi sigurno ili vrlo vjerojatno izašlo 68 posto ispitanika

HDZ, unatoč kritikama oporbe i aferama, ima 30,4 posto podrške ispitanika i pritom pozitivan trend s obzirom na to da mu je rezultat za više od jednog postotnog poena bolji nego u veljači, podaci su mjesečnog istraživanja Crobarometar za ožujak 2023., kojeg donosi Dnevnik Nove TV. Na drugom mjestu, s 12,4 posto podrške, nalazi se SDP. Treći je MOST s 8,4 posto, a četvrta platforma Možemo sa 7,2 posto podrške. Na petom mjestu je Domovinski pokret sa 6,4 posto podrške i blagim porastom. 

Stranke koje ne prelaze izborni prag, a imaju više od 1 posto podrške su Centar, HSU, IDS i HSS. Zabilježen je i snažan rast neodlučnih pa ih je tako u ožujku 19,2 posto, što je za 4 postotna boda više nego u veljači. Da se izbori danas održavaju, na birališta bi sigurno ili vrlo vjerojatno izašlo 68 posto ispitanika. Izbore bi sigurno ili vjerojatno bojkotiralo njih 29 posto, dok stava nema 3 posto ispitanih.

Najpozitivnijim građani doživljavaju predsjednika Republike, Zorana Milanovića, a slijede Ivan Penava, Božo Petrov, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević. Najnegativniji dojam ispitanici imaju prema Miloradu Pupovcu, a potom Andreju Plenkoviću. Treće mjesto dijele Gordan Jandroković, Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović. Prema omjeru negativnog i pozitivnog doživljaja, najbolje prolazi Ivan Penava, a potom Božo Petrov i Zoran Milanović. 

Predsjedniku Milanoviću podrška pada četvrti mjesec zaredom te sada 56 posto ispitanih uglavnom ne odobrava njegov rad Gledajući podršku po strankama, nakon SDP-a, Milanović najviše simpatizera ima među biračima MOSTA.

Drugi mjesec zaredom raste broj građana koji smatraju da država ne ide u dobrom smjeru, a u ožujku je tako mislilo gotovo tri četvrtine ispitanika. Što se tiče podrške radu Vlade, raste broj onih koji je ne podržavaju i sada je na 65 posto. Broj građana koji je podržavaju isti je kao i prethodna dva mjeseca te iznosi 28 posto.

Građane najviše brinu visoke cijene i inflacija, a na drugo se mjesto probila korupcija u državnom vrhu. Na trećem mjestu je nezadovoljavajući životni standard te nezadovoljstvo visinom plaće. Slijedi općenito nezadovoljstvo stanjem gospodarstva i ekonomskom situacijom, a kao peti problem ističe se siromaštvo.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. ožujka na 991 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

VIDEO Plenković priskočio u pomoć talijanskoj novinarki koja je pala

Komentara 11

Avatar anlaser
anlaser
10:11 25.03.2023.

HDZ raste a Milanović najpopularniji ? Kada će više kraj Krim. organizaciji ?

LL
lijepa_li si
21:58 24.03.2023.

možemo, tone. iako su mezimci medija. ni lako delat, kak parolašit.

DU
Deleted user
21:39 24.03.2023.

Bas svi jako vjeruju ovoj anketi. Po njima uvijek kradezeu raste popularnost a drugima pada. Ovo bi sigurno znala jako dobro objasniti nekadasnja Marica Hrdalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije