Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni tajnik NATO-a:

'Crna Gora je izvoznik stabilnosti na Balkanu nakon pridruženja NATO-u'

Jens Stoltenberg
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
28.04.2018.
u 21:12

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u rekao da je "velika stvar" imati Crnu Goru kao člana Saveza

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za podgoričke medije kako je Crna Gora pridruživanjem NATO-u, postala izvoznik stabilnosti na Balkanu, da je to otvorilo put europskih integracija za mnoge zemlje te da su vrata Saveza i dalje širom otvorena.

"Politika otvorenih vrata ne znači da se NATO kreće ka istoku. Radi se o suverenim i neovisnim zemljama koje same biraju svoj put. Zadržat ćemo naše prisustvo, naš fokus i angažman na zapadnom Balkanu i podržati euroatlantske težnje zemalja u regiji", rekao je Stoltenberg, kako je objavljeno u petak.

Crna Gora je na današnji dan prošle godine u svom parlamentu donijela povijesnu odluku o pristupanju u NATO i tako postala 29. članica Sjevernoatlantskog saveza, a istovremeno je organiziran prosvjed unutarnjih političkih snaga koje su se tome protivile.

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u rekao da je "velika stvar" imati Crnu Goru kao člana Saveza.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Jens Stoltenberg
1/12

"Bio sam vrlo ponosan kada samo primili Crnu Goru kao 29. člana Saveza. To pokazuje da su vrata NATO-a otvorena. Ulazak Crne Gore u NATO doprinio je stabilnosti na zapadnom Balkanu", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Crna Gora doprinosi misijama i operacijama NATO-a kao i da je najavila povećanje svog sudjelovanja u spasilačkim misijama u Afganistanu.

"Naša politika otvorenih vrata je povijesni uspjeh. Donijela je stabilnost, mir i prosperitet milijunima ljudi širom euroatlantske regije i izgradila bolju suradnju. Kao što je pokazano ulaskom Crne Gore u NATO, vrata NATO ostaju otvorena. Da bi zemlja ušla u NATO potrebno je da podnese zahtjev, a da na to pristane 29 saveznika. Nitko drugi se tu ne pita", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je ministar vanjskih poslova Grčke obavijestio Sjevernoatlantsko vijeće o naporima za pronalaženje rješenja za ime Makedonije koja se oko njega spori s Grčkom.

"Stajalište NATO-a je jasno. Čim se pitanje imena riješi mi smo spremni pozvati bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da postane članica NATO-a. Postoji novi zamah i napori od strane Skoplja i Atene i nadam se rješenju pitanja imena", kazao je Stoltenberg.

Ključne riječi

Komentara 11

GV
golub Vaso
22:01 28.04.2018.

kad mafijaš sluša odmah je demokrata i partner

KI
kimi
21:40 28.04.2018.

Koliko znam Crna Gora je pod Milom bila najveći uvoznik i distributer cigareta...ne baš previše legalno al Bože moj...

MX
Mister X
21:44 28.04.2018.

'Crna Gora je izvoznik stabilnosti na Balkanu nakon pridruženja NATO-u' Istina je bez njih sve uzalud sve nula bodova Šta je to Hrvatska i eskadrile te Italija Slovenija i cijela europa sa Engleskom Francuskom i svim ostalim članicama Turska Grčkaka ali bez Crne Gore . Katastrofa oslobodi me Bože ako se može !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije