Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJDUGOVJEČNIJI EUROPSKI VLADAR

Milo Đukanović: Crnu Goru vodim na put u Europsku uniju

17.04.2018.
u 06:32

Ruski mediji su razočarani i Milu Đukanovića uspoređuju s liderom Zimbabvea Robertom Mugabeom koji je na vlasti bio 40 godina

Kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori s 54 posto glasova i najavio je da će u sljedećih pet godina Crnu Goru dovesti pred članstvo u EU. Kandidat većeg dijela opozicije, proruski orijentiran Mladen Bojanić, osvojio je 33 posto glasova, a prva žena kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore u povijesti, predstavnica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović osvojila je osam posto glasova.

Na vlasti 27 godina

Najuvjerljiviju podršku Đukanović je zabilježio u općinama Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica i Ulcinj, u kojima većinski živi bošnjačko i albansko stanovništvo. Prve čestitke na pobjedi stigle su od čelnika Kosova, Hashima Taçija i Ramusha Haradinaja. Ove izbore analitičari smatraju nadmetanjem ruskog i prozapadnog bloka zbog čega su manjinci dobili direktive svoje matične države da glasaju za Đukanovića.

Zapadni mediji o pobjedi Mile Đukanovića izvještavaju kao o pobjedi kandidata čija je stranka “odbila” Rusiju i uvela zemlju u NATO. S druge strane, ruski mediji navode da je on na vlasti u Crnoj Gori 27 godina, od 1991., a da bi do kraja mandata mogao provesti 32 godine, uspoređujući ga s liderom Zimbabvea, diktatorom Robertom Mugabeom koji je na vlasti bio 40 godina.

Potpora Hrvatske

I dok u zemlji, u kojoj je stopa nezaposlenosti iznad 22 posto, rasprava o Zapadu i Rusiji nije glavna briga građana, za Đukanovića je izbor između Bruxellesa i Moskve ključan za razvoj Crne Gore. Iako je na početku predizborne kampanje nemilosrdno napao Rusiju, Đukanović je ublažio svoju retoriku rekavši da želi “normalne odnose s Rusijom ako je ona spremna na isto”.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Đukanoviću istaknuvši predanu potporu Hrvatske pristupnom putu Crne Gore Europskoj uniji.

Ključne riječi

Komentara 12

BM
branko.mihalic1
08:17 17.04.2018.

Eto pobjedio kriminalac koji je to mentalni sklop u glavi onih koji su glasali

DU
Deleted user
09:13 17.04.2018.

Nema veze što je bio i ostao sa one strane zakona, bitno da je saveznik zapada. Sve mu se oprašta.

GV
golub Vaso
08:59 17.04.2018.

dok sluša nije kriminalac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije