Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Čime Ljubić prijeti, znači li to da Hrvatska sprema novu agresiju na BiH?'

Ljubić je upozorio na neprihvatljivost novog zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH
28. lipnja 2018. u 11:49 46 komentara 2962 prikaza
Željko Komšić
Foto: Zvonimir Čorić/PIXSELL

Predsjednik stranke Demokratska fronta (DF) i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je u četvrtak zastupnika u Hrvatskom saboru Božu Ljubića da prijeti raspadom Bosne i Hercegovine i upozorio ga kako taj plan neće uspjeti sve kad bi ga poduprla i Hrvatska "novom agresijom".

Erdogan u BiH bosna i hercegovina 'Što će biti s BiH ako Turci napuste Zapad?'

Komšić je oštrom izjavom reagirao na Ljubićev istup na regionalnoj televiziji N1 kada je on u srijedu u svojstvu predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) upozorio na neprihvatljivost novog zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH u obliku u kojemu ga je prošlog tjedna usvojio Zastupnički dom entitetskog parlamenta bez glasova zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990.

"Ovaj je prijedlog protiv ustava, on derogira ustav i Ustavni sud BiH tako da ovlasti BiH prebacuje na razinu entiteta", izjavio je Ljubić sudjelujući u televizijskom programu iz Zagreba, gdje je boravio.

migranti u Maljevcu Migrantska ruta U BiH oko dvije i pol tisuće migranata, preko četiri tisuće napustilo zemlju

Zakon o izbornim jedinicama kakav je predložilo pet stranaka, uključujući tu i Komšićev DF, predviđa model izbora zastupnika u federalni Dom naroda koji je, po ocjeni hrvatskih stranaka, protivan presudi Ustavnog suda BiH iz 2016. i to zato što ponovo nudi mehanizam po kojemu bi se iz svake županije birao barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda u entitetski Dom naroda.

Osnova za raspodjelu mandata pri tom bi bio popis iz 1991. godine, što u dva HDZ-a također smatraju neprihvatljivim. Njihov je zahtjev da u klubovima naroda u Domu naroda budu zastupnici iz onih županija u kojima je jedan narod u razmjernoj ili apsolutnoj većini te da se mandati raspodjeljuju na osnovi popisa iz 2013. i da se to pitanje uredi izmjenama izbornog zakona koje bi donio državni parlament.

Odbor za Hrvate izvan RH o povratku i ostanku Hrvata u Republici Srpskoj Davor Čordaš 'Samo 12 posto Hrvata može dobiti obnovu. Ima nas iz Posavine koji nikada nećemo odustati od naše imovine'

Da bi federalni zakon stupio na snagu, mora ga usvojiti i aktualni saziv Doma naroda entitetskog parlamenta, no izvjesno je kako će hrvatske stranke iskoristiti sve raspoložive mehanizme kako bi to blokirale, a i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara najavio je kako ga neće potpisati.

Kada bi takav zakon na neki način ipak stupio na snagu, Ljubić smatra da bi to dovelo do golemih problema, a već i samo inzistiranje na zakonu neprihvatljivom za jedan narod drži opasnim po opstanak BiH kao države.

"Ne mogu to protumačiti drukčije nego apsurdnim i besmislenim i ne mogu naći logiku osim one koja ide za tim da ustraju u apsurdu (što) predstavlja način da se apsurdu učini kraj. Ja se bojim tog kraja, bojim se da bi to predstavljalo raspad BiH jer znam da se to ne bi moglo provesti na miran način", kazao je Ljubić.

Ilustracija Lažni prodavači Hercegovci na meti prevaranata: 'Vi sada meni trebate nešto pokloniti...'

Dan nakon toga Komšić je medijima poslao ljutitu izjavu pod naslovom: "Čime to Ljubić prijeti iz sabora susjedne države".

"Baš me zanima čime to prijeti zastupnik Ljubić iz sabora susjedne države. Znači li to da Hrvatska sprema novu agresiju na BiH zbog toga što joj se ne sviđa neki prijedlog zakona u BiH i na kršenje Daytonskog sporazuma? Ako je tako, neka Ljubić, (Dragan) Čović i zagrebačka kompanija prestanu plakati i otužno prijetiti. BiH se obranila 1993. i obranit će se opet", poručio je Komšić iz Sarajeva.

Uz to je pozvao sve zainteresirane političke stranke da sada po svaku cijenu inzistiraju na konačnom usvajanju spornog zakona, pri čemu je konstatirao kako se nakon toga neće dogoditi ništa od onoga o čemu govori Ljubić.

Migranti u Bihaću:

Željko Komšić
1 / 10
Maureen Cormack Odnosi u susjedstvu Veleposlanica SAD-a u BiH: Brine nas ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini Zlato Australci ulažu Veliko otkriće u središnjoj Bosni: Pronađene tone zlata u Varešu
Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • Deleted user:

    Komsicu za te vriedi ...poturica gori od turcina...

  • orao21:

    Za nas vrijedi “pomozi sirotinji na svoju sramotu”. Prehranili smo 600ts. ISIL-ovaca kad je u našoj Dmovini bijesnio rat doslovno otkidajući kruh od sebe dajući njima. Srbi su znali s kim imaju posla. Sad treba udariti što se jače može, ... prikaži još! tj. dogovoriti podjelu kalifata. Nama idu krajevi duž hrvatske granice - njima ostatak. Džihadistima put u arapski svijet. Salam aleikum.

  • dotoresa:

    Željko Komšić je STARA UDBA.On nije Hrvat jer takvi nemaju nacionalnosti nego ideologiju.On je zapravo ništica ali udbaška.