Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UREDBA U JAVNOJ RASPRAVI

Cigarete poskupljuju za 2 kune

cigareta
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
28.01.2020.
u 12:59

Nacrt nove Uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode koji je u javnoj raspravi do 3. veljače, predviđa, naime, da se specifične trošarine na cigarete povećaju za 40 kuna za tisuću komada, sa sadašnjih 335 na 375 kuna, dok bi proporcionalne trošarine ostale na 34% od maloprodajne cijene.

Teško je reći koliko će točno cigarete poskupjeti, duhanci se još uvijek nadaju kako će Ministarstvo financija uvažiti njihove argumente, no prođe li uredba koju je ovih dana u javnu raspravu stavilo Marićevo ministarstvo, kutija cigareta uskoro će u prosjeku poskupjeti za 2 kune. 

Nacrt nove Uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode koji je u javnoj raspravi do 3. veljače, predviđa, naime, da se specifične trošarine na cigarete povećaju za 40 kuna za tisuću komada, sa sadašnjih 335 na 375 kuna, dok bi proporcionalne trošarine ostale na 34% od maloprodajne cijene. U slučaju da je iznos ukupne specifične i proporcionalne trošarine niži od ukupnog iznosa propisane minimalne trošarine, ona bi se povećala za 74 kune, sa 755 na 829 kuna.

Na e-tekućine plaćala bi se trošarina od jedne kune za jedan mililitar. Na grijane i nove duhanske proizvode trošarina ostaje 600 kuna po kilogramu, a na cigare i cigarilose 600 kuna na 1000 komada. Na sitno rezani i ostali duhan za pušenje trošarine bi ostale 600 kn/kg.

No, više trošarine nesumnjivo će utjecati na daljnji rast cijena u duhanskom sektoru. Sa zadnjim povećanjem trošarina krajem 2018, koje je bilo nešto manje od sada planiranog, cigarete su u prosjeku poskupjele dvije kune po kutiji. Naš izvor tvrdi kako je zbog tadašnjeg povećanja trošarina državni proračun lani uprihodio 150 milijuna kuna manje nego godinu ranije, kad je prikupljena svota bila 450 milijuna kuna. Potrošnja cigareta u Hrvatskoj pala je 4%, ali ne zato što manje ljudi puši, nego zato što prelaze na druge alternative poput grijanog duhana, a raste i kupnja u susjednim zemljama gdje su cigarete još uvijek dosta jeftinije. 

- Kod podizanja trošarina važno je da to bude odmjereno i postupno, kako bi se minimizirali negativni utjecaji rasta tog poreznog opterećenja. To se prvenstveno odnosi na utjecaj na poslovanje svih sudionika u lancu opskrbe, kretanje razine ilegalne trgovine te razinu kanaliziranja potrošnje prema jeftinijim cigaretama. U pogledu drugih kategorija, prvenstveno je važno razlikovanje različitih kategorija proizvoda, s obzirom na njihove posebnosti. To se osobito odnosi na proizvode kao što su e-cigarete i grijani duhanski proizvodi, čija je posebnost upravo to da imaju potencijal značajno manje štetnosti u odnosu na cigarete   - neslužbeni je komentar duhanaca. 

Komentara 8

MA
MarinVD
13:23 28.01.2020.

Malo je to. Imamo skoro najjeftinije cigarete u EU. Na taj samoubilački luksuz treba stavit najveću moguću trošarinu.

DU
Deleted user
16:33 28.01.2020.

Na svu sreću cijene cigareta još uvijek nisu kao u Australiji, hehehe! Usput: ne može carina pohvatati sve švercere duhana, sad će sigurno i kod njih poskupjeti rezani duhan ali sitnozubi će i dalje frkati jeftinije bosansko duhanče. PS: kak je lijepo biti nepušač = slobodan kao ptica na grani :-)

SA
samoprovizijaipare
13:16 28.01.2020.

Pušenje, odnosno uludo paljenje novca je najveći oblik luksuza i gluposti kojeg si pojedinac može priuštiti. Svakako treba podići cijenu cigareta i usmjeriti novac na nešto pametnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije