Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktiva EU

Cigarete neće smjeti imati miješani duhan ni dodatke?

duhan
Marijan Susenj/PIXSELL
15.09.2013.
u 10:26

Ugroženo 2000 hrvatskih plantaža, a gubitke trpe i proizvođači cigareta koji u proračun godišnje uplate 4 milijarde kuna

Europski parlament mjesecima je već pod opsadom lobista i interesnih skupina zbog nove duhanske direktive Vijeća EU o kojoj bi se, nakon nekoliko odgoda, trebalo glasovati 8. listopada. Moguća zabrana slim i elektroničkih cigareta, s okusom mentola i drugim aromama i dodacima te buduća prodaja duhana u neoznačenim kutijama u kojima grafika sa slikovnim upozorenjima čini najmanje 65 posto pakiranja sa svih strana, diglo je, naime, na noge i duhansku industriju i proizvođače duhana.

Stop atraktivnim pakiranjima

Brojne vlade i udruženja, među kojima su najglasnija grčka, poljska, bugarska, rumunjska, češka, mađarska i talijanska, proteklih su se dana oštro usprotivili direktivi koja, kako tvrde, prijeti gubitkom više od 850.000 radnih mjesta u EU, naročito među poljoprivrednicima, odnosno uzgajivačima duhana. Da duhanskoj industriji i bez toga ne cvjetaju ruže govori podatak da je prodaja cigareta posljednjih godina pala čak za 33% – hrvatskom TDR-u, primjerice, samo u prvih šest mjeseci ove godine 12,9% u odnosu na isto razdoblje lani. No povjerenik EK za zdravstvo Toni Borg kaže kako EU i unatoč tome i dalje ima najviši postotak pušača od bilo koje druge regije u svijetu pa treba stati na kraj atraktivnim duhanskim pakiranjima, koja izgledaju kao bombonijere, dizajnirane za regrutaciju generacija novih pušača, koji će nadomjestiti oko 700.000 Europljana koji su umrli od bolesti povezanih s pušenjem posljednjih godina.

Duhan je važna grana talijanskog gospodarstva, uzgajaju ga generacije farmera koje bi nova duhanska direktiva mogla uništiti, ponavlja i talijanski ministar poljoprivrede Nunzia De Girolamo. Hrvatska strana pak za sada o tom potencijalnom problemu šuti. Zataškali smo prošek, teran, portugizac, kranjsku... pa ćemo sada i proizvodnju duhana, ogorčen je jedan od proizvođača koji je želio ostati anoniman. Doznajemo kako su u čitavoj priči “najomraženije” orijentalne vrste duhana, mješavine te, primjerice, vrsta berley kakva se, iako nije primarna sorta, uzgaja i u Hrvatskoj. Berley, naime, zahtijeva razne dodatke i aromatiziranja, što čini upitnim njezinu dalju proizvodnju te opstanak najmanje 500 od oko 2000 hrvatskih farmera i njihovih obitelji, od kojih se godišnje otkupi oko 12.000 tona duhana, većinom sorte virginia. Više od polovice završi u izvozu, no Ministarstvo poljoprivrede još se nije izjasnilo o tome, niti je, kako doznajemo od Željka Aragovića iz Udruge proizvođača Krupan list, farmere upoznalo s činjenicom da će se morati preorijentirati na druge vrste ili kulture.

Kupovat će se u Srbiji i BiH

Proizvođači duhana, njih 1300, još prije tri godine, kad se govorilo o duhanskoj direktivi, potpisali su, kaže, peticiju i uputili je ministarstvu, koje je obećalo raditi na tome, ali do danas nije ništa poduzeto. Štoviše, novinare iz ministarstva Tihomira Jakovine koji pitaju o budućnosti poljoprivredne proizvodnje duhana šalju u Ministarstvo zdravlja, dok odande poručuju da su “tijekom sudjelovanja u dosadašnjoj raspravi izrazili mišljenje kojim podržavaju dulji rok prilagodbe stavljanja na tržište duhanskih proizvoda koji nisu u skladu s direktivom”. Maćehinskim odnosom prema tradicijskoj proizvodnji duhana ogorčena je i industrija, koja godišnje samo putem trošarina u hrvatski proračun uplati više od 4 milijarde kuna.

Određeni dijelovi direktive imat će vrlo negativan utjecaj na tržište i hrvatsko gospodarstvo. Smanjit će se proizvodnja virginije i berleya i ugroziti opstanak ratara, čiji interes nije zaštićen, ali će potrošači sve zabranjene sorte i dalje moći nabaviti u okruženju, BiH ili Srbiji, ili ih kupiti na crno – rekao je Tomislav Fučkar, regionalni menadžer za BAT.

>> Istraživanje: Slikovna upozorenja ne odbijaju mlade pušače

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije