Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cestarina pet posto veća, ali na ENC-u i dalje veliki popusti

U HAC-u podsjećaju da se ujednačavanje cijena provodi u sklopu projekta sa Svjetskom bankom te u angažmanu EBRD-a.
03. travnja 2017. u 07:00 10 komentara 2462 prikaza
Lučko gužva
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) od danas u šest ujutro na snazi su nove, pet posto više cijene cestarine.

HAC time na svojim dionicama ujednačava jediničnu cijenu po prijeđenom kilometru s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ). Jedinična cijena za prvu kategoriju vozila na dionicama HAC-a do sada je iznosila 0,46 kuna po kilometru, dok jedinična cijena na dionicama ARZ-a iznosi 0,483 kune po kilometru.

Oleg Butković Ministar mora, prometa i infrastrukture OD 1. TRAVNJA Ministar Butković objasnio zašto će građani morati plaćati skuplju cestarinu autocesta Mladen Milčić Zbog skuplje cestarine možemo očekivati još više gužvi i nesreća na cestama cestarina NOVI CJENIK Od sutra poskupljuje cestarina, provjerite koliko ćete sada plaćati

Cijena za Svetog Iliju ista

Povećanje cijena na HAC-ovim dionicama odnosi se na sve kategorije vozila i primjenjuje se na autocestama A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, A4 Zagreb – Goričan, A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, A10 Granica BiH – Ploče i A11 Zagreb – Sisak.

U HAC-u napominju da cestarina za korištenje tunela Sveti Ilija ostaje ista s obzirom na to da cijena cestarine za taj tunel nije zasnovana na jediničnoj cijeni po kilometru nego je određena visokim troškovima održavanja tunela.

Ljeti poskupljenje 10 posto

Tako je od danas cijena vožnje autocestom osobnim vozilom od Zagreba do Splita 181 kunu, umjesto dosadašnjih 174 kune. Poskupljenje je manje od pet posto jer je dionica te autoceste od Lučkog do Bosiljeva pod upravljanjem ARZ-a. Cestarina za prvu kategoriju vozila od Zagreba do Čarapina, zadnjeg izlaza na Dalmatini kod Ploča, povećana je s 223 na 232 kune. Cestarina za osobna vozila od Zagreba do Lipovca od danas je šest kuna skuplja i iznosi 128 kuna. Od Zagreba do Osijeka vožnja autocestom od danas stoji 122 kune. Vožnja od Zagreba do Goričana iznosi 44 kune, što je poskupljenje od dvije kune. Od Zagreba do Varaždina cestarina je od danas veća za kunu i iznosi 28 kuna.

No korisnici elektronske naplate cestarine odnosno ENC-a i dalje će, barem za sada, moći koristiti izdašnije popuste. Tako oni koji se pretplate na ENC s uplatom od najmanje 100 kuna imaju popust na cestarinu od 21,4 posto. Taj model nema vremenskog ograničenja u korištenju, za razliku od sezonskog ENC-a koji se odnosi na korištenje autocesta zimi i to od 1. studenoga do 31. ožujka, a koji omogućuje popust od 33,48 posto. No sljedeće godine popusti bi na ENC-u, sukladno planu restrukturiranja, trebali biti smanjeni. Od 1. srpnja slijedi novo poskupljenje cestarine i to za 10 posto. Ta ljetna tarifa primjenjivat će se do 30. rujna i neće se odnositi na autobuse i teretna vozila.    

>>Grčić: Povećanjem cestarina neće se riješiti dug autocesta!

>>INFOGRAFIKA: Od Zagreba do Splita avionom sto kuna jeftinije nego automobilom!

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • matan91:

    Govnari, jesti li probali uhljebima u HAC-u snizit plaće za početak?

  • Deleted user:

    Samo udri. Vjerodostojno, zna se!!!!

  • DPDP:

    smanjenje popusta na enc je čisti udar na gospodarstvo jer van sezone po autoputu idu samo prijevoznici . bravo majstori - svaka vam čast.