Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Castrov pepeo uz pratnju tisuća Kubanaca putuje do njegova počivališta

Urna će biti položena u nedjelju na groblju Santa Ifigenija u Santiagu, pokraj mauzoleja kubanskog borca za neovisnost iz 19. stoljeća Josea Martija
01. prosinca 2016. u 08:43 2 komentara 305 prikaza
Kuba
Foto: Linda Draškić/Havana
Pogledajte galeriju 1/6

Urna s pepelom Fidela Castra krenula je jučer iz Havane na put prema "Comandanteovom" posljednjem počivalištu, obrnutim smjerom od njegova pobjedničkog revolucionarnog pohoda 1959. godine.

"Karavana slobode" krenula je iz Havane na četverodnevno, 950 kilometara dugo putovanje do Santiaga na istoku zemlje kamo će stići za vikend. Putem će biti nekoliko simboličkih zaustavljanja na važnim etapama Castrove revolucije.

Karavana je krenula nakon dva dana odavanja počasti na havanskom Trgu revolucije gdje su stotine tisuća ljudi na poticaj vlade Castru odale posljednju počast.

Tito i Castro LAŽNI DRUGARI Tito nije bio u dobrim odnosima s Castrom zbog njegova odnosa s Moskvom Fidel Castro Revolucionar i zavodnik Iza zatvorenih vrata: Fidel Castro i njegove (mnoge) žene Justin/Fidel SLIČNOST JE NEVJEROJATNA Je li Fidel Castro pravi otac Justina Trudeaua?

Komemoracija je završila masovnim skupom u utorak navečer kojem su nazočili latinoamerički, afrički i karipski čelnici. I jedan jedini europski – grčki premijer Aleksis Cipras.

Raul Castro zahvalio je na "bezbrojnim izrazima solidarnosti i privrženosti iz svijeta" i govor završio revolucionarnim pokličem "Hasta la victoria siempre".

Predsjednika zapadnih zemalja, čak i nekih prijateljskih država poput Rusije, Kine i Irana, nije bilo. Na Castrov ispraćaj ih Havane poslali su svoje izaslanike.

Izostanak mnogih državnika naglašava upitno nasljeđe Fidela Castra, lidera koji je prkosio SAD-u, podržavao gerilske pokrete u Latinskoj Americi i slao svoju vojsku na krizna žarišta u Africi u vrijeme Hladnog rata.

Ljevičarski latinoamerički predsjednici najavili su u Havani da će nastaviti pronositi Castrovu revoluciju.

– On ne odlazi, ostaje ovdje, nepobijeđen, odriješen, potpuno odriješen od povijesti – uzviknuo je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro referirajući se na čuvenu izjavu "Povijest će me odriješiti" koju je Fidel Castro izgovorio na suđenju nakon napada 1953. na vojarnu Moncada koja će označiti početak njegove legende.

Bolivijski predsjednik Evo Morales kazao je da "Fidel nije mrtav, nego da je živ više nego ikada i potrebniji više nego ikada".

Moguće je da je u pravu jer ljevica u Latinskoj Americi gubi podršku, od Venezuele do Brazila.

Ponovni susret s Cheom

Castrov pepeo stavljen je u pravokutnu, crnu drvenu urnu koja se čuvala u ministarstvu obrane i samo je jednom prikazana na televiziji.

Urna će biti položena u nedjelju na groblju Santa Ifigenija u Santiagu, pokraj mauzoleja kubanskog borca za neovisnost iz 19. stoljeća Josea Martija.

Prije toga putuje uzduž zemlje, obrnutim smjerom od onoga kojim je Castro na čelu gerilskih boraca stigao u Havanu kako bi svrgnuo diktatora Fulgencija Batistu.

Od 2. siječnja do 8. siječnja 1959. bradati pobunjenici su iz Santiaga stigli do Havane i na toj su se pobjedničkoj turneji zaustavili u Castrovoj rodnoj pokrajini Hologuinu, kao i u gradovima Camagueyju, Las Tunasu, Sancti Spiritusu, Santa Clari i Matanzasu.

Postaja s najviše simbolike Castrova zadnjeg putovanja bit će u Santa Clari, gdje počiva pepeo njegova najpoznatijeg suborca Ernesta Che Guevare.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Deleted user:

    Castro kao i Tito učinio se Bogom svog naroda, mislio vječno vladat i živit...

  • BANZO:

    Etooo ''prođe vrijeme dođe rok eto vraga skok na skok'' po svoje.