Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Capak najavio moguće pooštravanje mjera za određivanje samoizolacije

Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH
Foto: Ranko Suvar/PIXSELL
29.08.2020.
u 21:42

Po njegovim riječima, prema najnovijim istraživanjima "udaljenost ne znači toliko puno, dok maska znači jako puno".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je u subotu moguće pooštravanje mjera za određivanje samoizolacije kao i razmatranje promjene odluke o zatvaranju fitnes centara u smjeru jače kontrole.

Gostujući u Dnevniku NoveTV Capak je kazao kako će se razmotriti prilagodba kriterija za određivanje mjera samoizolacije u skladu s novim saznanjima oko definicije bliskog kontakta Svjetske zdravstvene organizacije, a koje će to konkretno mjere biti znat će se nakon skorašnjeg sastanka stručnjaka i epidemiologa.

"Mi jesmo razgovarali o tome", rekao je Capak odgovarajući na pitanje hoće li biti promjena u kriterijima kod određivanja samoizolacije s obzirom da je danas u Hrvatskoj u samoizolaciji više od devet tisuća ljudi.

Udaljenost ne znači toliko puno, maska znači jako puno

"U međuvremenu postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koje je objavila i Svjetska zdravstvena organizacija i mi, stručnjaci, epidemiolozi, upravni odbor Hrvatskog epidemiološkog društva, raspravljat ćemo o tome i obavijestiti javnost", pojasnio je.

Po njegovim riječima, prema najnovijim istraživanjima "udaljenost ne znači toliko puno, dok maska znači jako puno".

"Dakle, neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru", rekao je Capak dodavši da će se  "negdje nešto pooštravati". Napomenuo je i kako nisu "za labavije kriterije nego za primjenu znanstvenih dokaza". 

"Uvijek je bolji veći oprez, dakle, pri manjem riziku da se ide u samoizolaciju, ali naravno da moramo voditi računa o tome da gospodarstvo, da društvene djelatnosti, da sve mora ići dalje", poručio je Capak. Govoreći o odluci o zatvaranju teretana i fitnes centara na području Splitsko-dalmatinske županije rekao je kako je dobio nekoliko sms poruka. Jedna je, kazao je, za njega "neugodnog sadržaja", ali jednako tako dobio je i nekoliko poruka podrške od ljudi koji se već dugo bave fitnes industrijom.

Nacionalni stožer u kontinuiranom je kontaktu sa županijskim stožerom koji je takvu odluku donio uslijed komplicirane epidemiološke situacije i temeljem epidemiološke anamneze koja je pokazala da su neki od oboljelih posjećivali teretanu, pojasnio je.

Dodao je kako smatra da bi u slučaju fitnes centara, te na inicijativu samih teretana, te mjere trebalo modificirati.

"Mislimo da će se ta mjera mijenjati u smjeru jače kontrole", zaključio je.

Komentara 16

DU
Deleted user
22:29 29.08.2020.

Lažu gdje stignu, u principu nemaju pojma o ničemu, ali svo to neznanje elokventno iznašaju... A rulja puši foru i još im je zahvalna kaj su im spasili život!!! Narode, gdje ti je pamet???

KM
klinicki.mrtav
22:24 29.08.2020.

Što je to samoizolacija? Jel to kada sam sebe izoliraš izolirkom?

Avatar spica1
spica1
22:22 29.08.2020.

kažem... možete se si priuštiti ovakav luksuz sa neinteligentnim dijelom populacije koji bez zadrške sve ovo puše, samo je pitanje vremena kada će se ispucati sve te šeme i šemice..., premda nekima treba malo duže, ima ovo kraj, bez brige, zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije