Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Širenje diskriminacije'

Tisuću Čakovčana prosvjedovalo zbog ponašanja Roma. Došlo i do incidenata

Prosvjed u Čakovcu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/17
01.06.2019.
u 12:31

Iako je najavljivan kontraprosvjed policija je potvrdila da takav zahtjev nisu primili

Na prosvjednom skupu "Za normalan život" kojeg je organizirala grupa građana iz Ulice Ante Starčevića u Pribislavcu kraj Čakovca okupilo se oko tisuću ljudi.

Građani i organizatori žele upozoriti na manjkavost sustav koji je, prema njima, zakazao kada je riječ o tamošnjoj romskoj zajednici.

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Došlo je i do manjih incidenata. Jedan čovjek, vjerojatno pripadnik romske manjine, govorio je da mu prijete. Osim toga, jedan čovjek pokušao je ukloniti transparent koji mu je očito smetao. Policija je ubrzo smirila situaciju. Dio incidenta se vidi i na snimci u galeriji iznad teksta.

- Konačno želimo reći dosta! - rekao je jedan govornik te dodao da su svi upoznati s tim problemom - Ministarstvo unutarnjih poslova to zna, no što su oni poduzimali svih ovih godina? - upitao se jedan od organizator prosvjeda.

- Pokušavao sam upozoriti te institucije, no vidio sam da oni taj problem ne žele ni shvatiti - 

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Ovo nije govor mržnje, niti koga mrzimo, samo želimo u 21. stoljeću živjeti normalan život kao oni u Istri i Dalmaciji - te je rekao još - Ovdje se nećemo dijeliti na crvene i plave, samo apeliramo na institucije da počnu raditi svoj posao -

- Policija više ni sama sebe ne može zaštititi, a kamoli mene. To vam je ta naša Hrvatska - 

Najavljivao se i kontraprosvjed jer je saborski zastupnik Roma Veljko Kajtazi upozoravao da je prosvjed usmjeren protiv Roma, no policija je opovrgnula da je primila zahtjev za kontraprosvjedom.

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Jedan od organizatora današnjeg prosvjeda „Želim normalan život“ Alen Pancer komentirao je jučerašnji izgred u Hrvatskom saboru, kada je zastupnik Hrvoje Zekanović prekinuo konferenciju za novinare Veljka Kajtazija, rekao je da žalosno da zastupnici iz Dalmacije moraju rješavati međimurski problem.  

- Prosvjedom želimo prava koja imaju svi drugi u Hrvatskoj, a mi u Pribislavcu i ostalim naseljima gdje žive Romi ta prava nemamo. Mi ne možemo imati kućne ljubimce, životinje ili povrće jer nam se sve ukrade, a to se prelilo i na cijelo Međimurje, pljačkaju se stariji i udaraju nemoćni, čak i po Čakovcu - tvrdi Pancer koji je rekao da u usred dana opljačkana i njegova žena. Ocijenio je kako policajci ne mogu zaštiti ni sebe, a kamoli građane.

- Čim Međimurci, koji svašta mogu trpjeti, izađu na ulicu, onda je to veliki problem. Da smo u Dalmaciji to bi se riješilo za par dana - rekao je Pancer, koji je hrvatski branitelj. Rekao je da se nije borio za državu u kojoj će se osjećati, ne kao građanin drugog nego kao građanin zadnjeg reda. Poručio je kako ne mrzi nikoga i da nije član ni jedne stranke.

Oglasili su se i druge udruge i inicijative koji ovaj prosvjed vide kao širenje diskriminacije temeljem etničke pripadnosti. Centar za mirovne studije, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Mreža antifašistkinja Zagreba i Pravo na grad smatraju nedopustivim da Grad Čakovec nije odobrio korištenje javne površine za javno okupljanje i mirni prosvjed u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Komentara 261

BO
Bojnik
10:56 01.06.2019.

Romi su problem u svim djelovima lijepe nase....nezele raditi,nezele se skolovati,ali zele brdo novaca od socijalne pomoci i pomoci za djecu.Francuska je to lijepo rijesila.Posto vecina njih nema neku imovinu potrpala ih u vlak i vozi u Rumunjsku koja im je domicilna,maticna drzava.Problem rijesen.

LI
lika64
11:18 01.06.2019.

Žalim te ljude koji žive u blizini te neradničke manjine. Uzeti im sva socijalna davanja u novčanom obliku, a dati im brašno, piceke, konzerve i to je to. KUNE NIKAKO. A policiju pojačati i dati im veće ovlasti.

DU
Deleted user
12:02 01.06.2019.

Centar za mirovne studije, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Mreža antifašistkinja Zagreba- javno podržava maltretiranje, pljačkanje, razbojstva, krađu poljoprivrednih dobara domicilnog stanovništva u Međimurju, napade na stare ljude, nerad, ne pohađanje škola, izigravanje sustava socijale,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije