Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO: Incident u Saboru: Posvađali se Zekanović i Kajtazi: Sram vas bilo

Ekstremni desničari i osobe koje šire poruke mržnje i koje ne razumiju širinu problema nisu osobe koje će riješiti problem nego će dodatno podijeliti i javnost i stanovništvo Međimurja, ustvrdio je Kajtazi
31. svibnja 2019. u 13:14 90 komentara 13248 prikaza
Zekanović i Kajtazi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/SCREENSHOT
Pogledajte galeriju 1/5

HRAST-ov Hrvoje Zekanović upao je danas na konferenciju za medije saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija koji je upozoravao da se u Čakovcu organizira prosvjed usmjeren protiv Roma koji se reklamira plakatima na kojima piše "među Romima ima i dobrih ljudi".

Ivan Pernar Nije se držao teme VIDEO Jandroković opomenuo Pernara, a on za govornicom šutio osam minuta

Zekanović je odslušao cijelu konferenciju te na kraju glasno ustvrdio da taj prosvjed nije usmjeren protiv Roma, iako u pozivu na prosvjed stoji kako je on organiziran s "jednim, jedinim ciljem – ukazati na katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje mnogih u našem kraju, a pogotovo dijela romske manjine".

Prije toga, Kajtazi je objasnio da je romska zajednica zatečena, ljutita i neugodno iznenađena činjenicom da je Grad Čakovec odbio zahtjev za mirnim okupljanjem dan poslije tog prosvjeda kako bi odgovorili na generaliziranje, prozivanje i krajnju diskriminaciju.

– Kontraprosvjedom koji nam je zabranjen htjeli smo upozoriti i na katastrofalne životne uvjete u šezdesetak segregiranih romskih naselja diljem zemlje te pozvati na odgovornost, prije svega, predstavnike jedinica lokalne samouprave koji ne čine dovoljno da dođe do pozitivnih pomaka nego, naprotiv, u svoje političke svrhe podržavaju najavljeni politički prosvjed. Dvije osobe koje predstavljaju glavne organizatore prosvjeda su ekstremno-desnog političkog svjetonazora te svojim nastupima, prije svega na društvenim mrežama, romsku zajednicu diskriminiraju i uznemiravaju – rekao je Kajtazi.

Pozvao je Međimurce i Čakovčane da se ne odazovu na subotnji prosvjed već da svoje vrijeme i energiju usmjere k predstavnicima lokalne samouprave koji godinama ne čine dovoljno da se romska zajednica obrazuje, zaposli i usmjeri u pozitivnom smjeru.
Priznaje da u romskoj zajednici postoje problematični pojedinci u romskoj zajednici, ali upozorava da lokalna zajednica ne čini dovoljno na rješavanju problema te da ne postoji adekvatna suradnja s romskom zajednicom.

Ispred Sabora održana konferencija za medije Hrvatskih suverenista OČEKUJU JOŠ VEĆU PODRŠKU Suverenisti: Europski izbori bili su 'mali bljesak a slijedi politička oluja'

– Svaki put kad se o Romima razgovaralo bez Roma i kada se Rome posebno izdvajalo, to nije dobro završilo. Ne želimo postati novinski primjer napada na manjine kakve viđamo diljem Europe i našoj zemlji priskrbiti takav negativan publicitet i to je nešto što sigurno nećemo dopustiti. Romska zajednica od današnjeg dana će sve češće i glasnije koristiti pravo na javno okupljanje i u svim većim gradovima organizirati javna okupljanja. Ekstremni desničari i osobe koje šire poruke mržnje i koje ne razumiju širinu problema nisu osobe koje će riješiti problem nego će dodatno podijeliti i javnost i stanovništvo Međimurja. Bez obzira na činjenicu da problemi postoje, takvi prosvjedi nisu rješenje. Romi su ujedno i Hrvati i Međimurci – ustvrdio je Kajtazi.

Drži da se Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa trebaju ozbiljnije pozabaviti s problematičnim pojedincima koji i romsku i većinsku zajednicu obespravljuju na razne načine.

Predstavnik romske zajednice iz Međimurja Matija Oršuš upozorava da su Romi svakodnevno diskriminirani, segregirani i napadani.
Nakon toga Zekanović je počeo vikati na Kajtazija i pratnju, a Kajtazi je ustvrdio kako ovo nije prvi put da ga napada podsjetivši kako je jednom prilikom implicirao da je ukrao kišobran. Zekanović uzvraća kako to nije rekao te kako među Romima ima problema koje treba riješiti. Vičući je napao Kajtazijevu pratnju da kritiziraju čakovečki prosvjed, a istodobno organiziraju protuprosvjed. Kada su mu objasnili da se njihovo okupljanje ne događa u isto vrijeme kada i prosvjed, Zekanović je napustio prostoriju u kojoj se održavala konferencija za medije u Saboru.

Ivan Pernar Sjednica Sabora Pernar dobio opomenu, pa opet šutio. Ovaj put 11 minuta

Predsjednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar nakon toga je izrazila čuđenje da Zekanović pita zašto se bune.

– Čim je na plakatu da i među Romima postoje dobri ljudi, pa što smo mi, zašto nas se konstantno izdvaja? Da je pisalo na plakatu da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir, mi bismo šutjeli. Po mojem mišljenju ovaj napad pokazao je da je on ciganin, a mi smo Romi – zaključila je.

Inače, malo prije ove konferencije za medije, Suverenisti su imali svoju pred Saborom. Čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić tako je pozvao građane na taj prosvjed u subotu u Čakovcu "Za normalan život". Tvrdi kako to nije poziv na linč romske zajednice.

– Mi se ne dijelimo na Hrvate i Rome, već na poštene i nepoštene, one koji se drže zakona i one koji ih se ne drže. Svi zakoni trebaju vrijediti jednako za sve ljude i ne može se dopustiti da se kriminalci, koji su ujedno i Romi, ne sankcioniraju – rekao je tada Ilčić.

 

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • Avatar abakus
  abakus:

  U Međimurju dio Roma radi ozbiljne probleme ljudima koji tamo žive: Upadaju im na imanja i u kuće i kradu sve što stignu, a kad se netko usudi pobuniti, onda mu prijete nasiljem. Policija pak ne radi doslovno ništa da ... prikaži još! zaštiti građane jer se, eto, radi o "manjini" a manjina je danas sveta krava koja može raditi što poželi, izgleda. Prije ili kasnije dogodit će se to da će ljudi uzeti stvar u svoje ruke kako bi se zaštitili kad to već ne rade oni kojima je to posao i dužnost. A tada će biti svega i samo svima na štetu. Prema tome, umjesto što gurate glavu u pijeska i pravite se da problema nema i da "tamo neki desničari bezveze galame", riješite problem prije nego što nam svima bude žao. I to se posebno odnosi na tu "romsku manjinu" koja bi, da je zaista tako nedužna, sama riješila problem onih među njima koji rade nerede, kradu i prijete. Toliko.

 • Pax:

  Podrška prosvjedu i Zekanoviću!

 • Avatar El-Delinquente
  El-Delinquente:

  Lijepo bi bilo da se Kajtazi pobrine malo o onima koje zastupa a ne da izigrava ugrozenoga kao Pupi. Iako 80%onih koje Pupi zastupa pripadaju Kajtazijevu narodu.