Naslovnica Vijesti Svijet

Čak 115,3 stupnjeva razlike: U Sydneyju 47,3, a u Mount Washingtonu minus 68 stupnjeva

Temperaturni ekstremi obilježili su kraj ovoga tjedna – ekstremna vrućina u Australiji i ekstremna hladnoća u SAD-u
07. siječnja 2018. u 23:02 5 komentara 4722 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nedjelja je bila najtopliji dan od 1939. godine u Sydneyu gdje je temperatura u predgrađu Penrith dosegnula 47,3 Celzijevih stupnjeva i zbog vrućine bio je prekinut teniski meč Australian Open.

suša KLIMATSKE PROMJENE PRIJETE Do kraja stoljeća temperatura će rasti 4,8 stupnjeva

Meteorološki zavod prvotno je objavio da je to najtopliji dan na području Sydneya kad je temperatura dosegla 47,1 stupnjeva u zapadnom predgrađu Penrithu. Na stadionu gdje se igra kriket bilo je izmjereno 57,6 stupnjeva u sredini terena.

U širem području Sydneya nametnuta je zabrana paljenja vatre kako bi se izbjegao rizik od požara, koji su uobičajeni u ljetnom razdoblju u Australiji. U rujnu 2017. Australci su upozoreni da se pripreme na opasno razdoblje požara nakon jedne od najsuših zima dosad. Stručnjaci su upozorili da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima. Zbog relativno male naseljenosti (24 milijuna stanovnika) u odnosu na svoju površinu i velike ovisnosti o ugljenu kao energentu, Australija je jedan od najvećih svjetskih onečišćivača stakleničkim plinovima po stanovniku.

I dok se Australija prži na izuzetno visokim temperaturama, u Sjedinjenim Državama i Kanadi caruje hladnoća. Tako je Mount Washington u saveznoj državi New Hampshire bio jedno od najhladnijih mjesta na svijetu s minus 68 Celzijevih stupnjeva. Iz meteorološkog opservatorija na toj planini kazali su da je zbog jakog vjetra osjećaj hladnoće kao da je minus 75 stupnjeva.

Od hladnoće i u prometnim nesrećama čiji je glavni uzrok loše vrijeme u SAD-u je poginulo 19 ljudi, a dvoje ih je smrtno stradalo u Kanadi. Američki gradovi zatrpani su snijegom, a cestovni, željeznički i zrakoplovni prijevoz uglavnom je u kolapsu. Stanovnici New Yorka ispraznili su samoposluge, cijene prirodnog plina za grijanje strelovito rastu zbog izuzetno povećane potrošnje.

Američka meteorološka služba i brojni klimatolozi upozoravaju da su ovakve pojave izravna posljedica globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Ovoga puta riječ je o “cikloni bombi” koja je fatalna kombinacija kišnih oblaka koji vuku vlagu iz tropa i polarnog zraka koji se spušta sa Sjevernog pola.

1 / 22
Nakon što je zimska oluja pogodila dio SAD-a, sve je okovao led.
Građani u šetnji Siskom OTKRIO I KAD ĆE ZAHLAdnjenje Vakula najavio proljetni ugođaj: Slijedi nam još toplije vrijeme Sjetva pšenice na podravskim poljima UZ VRUĆINU Visoka vlaga prijeti svijetu: Ovo su područja koja će biti najviše pogođena suša Globalno zatopljenje Više od četvrtine tla osušit će se ako Zemlja bude dva stupnja toplija
Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Australac:

    Australian Open u Sydney? Hahahaha😂

  • gestapo44:

    koje ste vi budaletine.. 115 stupnjeva razlike!!?? to je kod rusa standard

  • kosnik:

    U USA Fahrenheit , a ne Celzius ...