Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Više od četvrtine tla osušit će se ako Zemlja bude dva stupnja toplija

Ako se zatopljenje zadrži na 1,5 stupanj, to bi moglo ograničiti sušenje za desetinu, čime bi se spasilo dvije trećine Zemlje za koje se to predviđa pod granicom od dva stupnja
03. siječnja 2018. u 07:25 1 komentara 1174 prikaza
suša
Foto: Reuters/Pixsell

Više od četvrtine Zemljine površine postat će znatno suše čak i ako čovječanstvo uspije ograničiti globalno zatopljenje na dva Celzijeva stupnja, što je cilj dogovoren Pariškim klimatskim sporazumom, upozorili su znanstvenici.

ledenjaci IZRAČUNALI MATEMATIČARI Je li opravdan strah od globalnog zatopljenja: Ubrzo ulazimo u 'mini ledeno doba'?

No ako se zatopljenje zadrži na 1,5 stupanj, to bi moglo ograničiti sušenje za desetinu, čime bi se spasilo dvije trećine Zemlje za koje se to predviđa pod granicom od dva stupnja, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Zatopljenjem od 1,5 stupnja će dijelovi južne Europe, južne Afrike, središnje Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije – doma oko petinu čovječanstva – "izbjeći znatnu aridifikaciju" predviđenu pod 2 stupnja Celzija, istaknuo je Su-Jong Jeong sa sveučilišta za znanost i tehnologiju u kineskom Shenzenu, jedan od autora studije.

"Postizanje granice od 1,5 stupnja bio bi važan čin smanjenja vjerojatnosti aridifikacije i povezanih posljedica", rekao je Jeong.

On je sa skupinom znanstvenika koristio projekcije sedam klimatskih modela kroz različite scenarije zatopljenja kako bi predvidio obrasce sušenja tla.

Aridifikacija je velika prijetnja koja ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla, te gubitak biljaka i drveća ključnih za apsorpciju ugljikovog dioksida koji grije Zemlju.

Time se povećavaju rizici od suša i požara, te se utječe na kvalitetu vode za piće i poljoprivredu.

Znastvenici su došli do zaključka da će u slučaju zatopljavanja od dva stupnja, koje bi se moglo dogoditi između 2052. i 2070. godine, između 24 i 32 posto sveukupne Zemljinog tla postati suše.

No ako će ono iznositi 1,5 stupanj, taj bi se učinak mogao smanjiti na 8 ili 10 posto sveukupne površine.

Ledenjak Nova studija Prijeti nam najgori scenarij? Temperatura bi do 2100. mogla porasti 4 stupnja OTAPANJE LEDA NASA otkriva: Ovo su gradovi koji će prvi biti potopljeni. Među njima i jedan hrvatski Klimatske promjene na Jadranu Globalno zatopljenje Zabrinjavajuće promjene: evo kako će Jadran izgledati 2100. godine
Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • kelab:

    Nit smo prva, nit cemo biti zadnja civilizacija na Zemlji, a kamo li u Svemiru. Svemir je pun zivota. Citajte Bibliju.