Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čačić dužan 177 mil. kuna, nijedan vjerovnik nije se uspio namiriti

Od ukupno 452 milijuna kuna potraživanja, priznato je 177 milijuna, preostalih 275 mil. otišlo je u zastaru
17. travnja 2012. u 10:00 484 komentara 1114 prikaza
'27.02.2012., Zagreb - Radimir Cacic, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Stečajni postupak nad tvrtkom Ingprojekt, kako se od 1995. godine zove bivši Coning holding u kojem je direktor bio sadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, bit će napokon okončan ovih dana, nakon sedam godina.

Bio direktor

Zadnja skupština vjerovnika u stečajnom postupku za Ingprojekt koji je otvoren 2005. godine, kazao nam je stečajni upravitelj te tvrtke Želimir Uršulin, održana je prije desetak dana, a stečajna sutkinja trebala bi u razdoblju od 30 dana napisati rješenje o okončanju tog postupka.

Vjerovnici su prijavili čak 452 milijuna kuna potraživanja od bivše Čačićeve tvrtke, no stečajni upravitelj priznao im je oko 177 milijuna kuna jer je ostalo otišlo u zastaru. Najveći dio tih potraživanja odnosio se na propali posao Coninga u Izraelu, oko 282 milijuna kuna.

Taj posao posebno baca tamnu sjenu na poslovnu karijeru Radimira Čačića koji se voli predstavljati kao uspješan gospodarstvenik. Kao uostalom i cijela sudbina poduzeća koje je prvi potpredsjednik vodio.

Naime, upravo je Čačić 1991. godine, kad je bio direktor još neprivatiziranog Coninga, ugovorio u Izraelu gradnju oko 1300 stanova koja je najviše pridonijela tjeranju Coning holdinga, odnosno Ingprojekta u stečaj.

Građevinsko poduzeće Zagorje trebalo je graditi te stanove u Izraelu, pa je poslalo radnike i operativu u tu zemlju, ali nije uspjelo naplatiti svoje radove pa je tužilo Coning. Osim Zagorja, potraživanja prema Coningu, odnosno Ingprojektu stečajnom su upravitelju među ostalim prijavili i država, oko 50 milijuna kuna za neplaćene doprinose i poreze, i Coning inženjering oko sedam milijuna kuna. No, većina je tih potraživanja odbijena, uglavnom zbog zastare.

– Čekam svaki čas da se okonča stečajni postupak za Ingprojekt jer nema smisla uopće voditi ga – kazao nam je Želimir Uršulin. S obzirom na to da Ingprojekt nema gotovo nikakve imovine, vjerovnici se nisu mogli naplatiti. Prodajom dionica uspjelo se doći samo do 80-ak tisuća kuna! A Ingprojekt nema imovine jer je osnovao četiri tvrtke kćeri dok se još zvao Coning holding i to – Coning inženjering, Coning ekologija, Coning turizam i Coning informatika, na koje je, a to je utvrdila državna revizija, prenio svu materijalnu imovinu u obliku zemljišta, zgrada i opreme, dok su Coningu ostala potraživanja, ulaganja u dionice novoosnovanih društava te obveze.

Bez zaposlenih

Uz imovinu, Coning je na tvrtke kćeri prenio i svoje djelatnosti pa su i zaposlenici prešli raditi u nove tvrtke. Coning od 1994. godine do obavljanja revizije 2002. godine nije imao ni jednog zaposlenog.

Kad je rađena revizija pretvorbe i privatizacije Coninga odnosno Ingprojekta, tvrtka je imala evidentiranih nepodmirenih obveza u iznosu od 221 milijun kuna, od toga je država potraživala 63,9 milijuna kuna. Usto, u nalazu revizije navodi se da je račun tvrtke neprekidno blokiran od 1. kolovoza 1995. godine!

Stečaj prvi put predložen još pri

Stečaj prvi put predložen još prije 17 godina

Ingprojekt odnosno Coning holding prvi put bio je pred stečajem 1997. godine kada je tadašnji direktor tvrtke Frane Mesić podnio Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog nesposobnosti za plaćanje i zbog prezaduženosti, navode državni revizori. Račun tvrtke bio je neprekidno u blokadi od kolovoza 1995. godine i imao evidentirane nepodmirene obveze od 30 milijuna kuna. No uprava tvrtke povukla je taj prijedlog pa je postupak koji je bio u fazi prethodnog ispitivanja obustavljen 1997. godine. A tadašnju upravu imenovao je Hrvatski fond za privatizaciju koji je 1996. godine poništio rješenje o pretvorbi Coning holdinga iz 1992. godine i sve pravne radnje nastale nakon toga.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • jsestak:

    molim vladu da se izjasni o ministru gospodarstva

  • icko:

    Pitamse samo smijel dvojac Bajić Cvitan malo propitat ovu bratiju kojusam spominja?

  • Deleted user:

    Sve nasi posteni politicari.Dok su na vlasti kompanie uspjesne. kad nisu ?????????????????????stecaj , a lova isparila