Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RUSKOJ ORBITI

Burkina Faso dala francuskoj vojsci 30 dana da ode s njezina teritorija

storyeditor/2023-01-26/francuska_burkina_1-1.jpg
Foto: ABACA/ABACA
1/3
27.01.2023.
u 04:00

Prošle godine se Pariz povukao i iz Malija koji je također rekao da nije zadovoljan napretkom koji su francuske trupe postigle u toj zemlji, iako su u njoj provele gotovo čitavo desetljeće

Francuska vojska napustit će teritorij Burkine Faso, nakon što je ta zemlja to zatražila od Pariza. Burkina Faso posljednjih se sedam godina bori protiv islamističkih radikala koji kontroliraju dijelove državnog teritorija, ali trenutačna vlada nije zadovoljna napretkom koji je u toj afričkoj zemlji postigla Francuska. Francuski i američki lideri strahuju da bi ruske trupe, poglavito iz plaćeničke vojske Wagner, mogle popuniti nastali sigurnosni vakuum koji će ostaviti Francuzi, upravo kako se to prošle godine dogodilo u susjednom Maliju.

Bivši kolonijalni upravitelj

Burkina Faso nalazi se na zapadu Afrike, i broji 22 milijuna stanovnika. Posljednjih godina vladine trupe bore se protiv islamističkih pobunjenika, a u pomoć su pozvale sada već bivšeg saveznika, Francusku. Pariz je u toj zemlji imao stacioniranih 400 vojnika, od čega je bilo 200 pripadnika specijalnih snaga. No, u rujnu je vojni časnik Ibrahim Traore proveo državni udar te je preuzeo vlast u svoje ruke, i otada su odnosi Burkine Faso i Francuske naglo nazadovali. Otkad je nova, vojna vlast preuzela kontrolu, pojavile su se sumnje da će ona htjeti raskinuti vojni ugovor s Francuskom, a tada je Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke vojske Wagner koja ratuje u Ukrajini, rekao da je spreman pomoći Burkini Faso.

Burkina Faso rekla je da raskida ugovor s Parizom o suradnji vojski dviju zemalja. Francuska vojska sada ima mjesec dana da povuče trupe iz te zemlje.

- Ovo nije kraj diplomatskih odnosa između Burkine Faso i Francuske - rekao je glasnogovornik vlade te zemlje Jean-Emmanuel Ouedraogo.

Nije jasno gdje će Francuska smjestiti svoje vojnike. Poznato je da zemlja ima vojne baze u Africi: u Džibutiju, Gabonu, Bjelokosnoj Obali, Nigeru te Senegalu. U zapadnoj Africi Pariz još ima tri tisuće vojnika, najviše njih u Nigeru i Čadu. Predsjednik Emmanuel Macron potkraj prošle godine najavio je da će prekinuti operaciju Barhane u kojoj se ta zemlja posljednjih desetak godina borila protiv džihadista diljem Afrike. Francuska je bivši kolonijalni upravitelj Malija i Burkine Faso, zbog čega su brojni tamošnji stanovnici još itekako sumnjičavi prema Parizu. Na ulicama glavnog grada Ouagadougoua zabilježene su demonstracije u kojima su tamošnji stanovnici, podržavajući odluku predsjednika Traorea da raskrsti s Parizom, ponosno mahali zastavom svoje zemlje te onom Ruske Federacije.

Prošle godine se Pariz povukao i iz Malija koji je također rekao da nije zadovoljan napretkom koji su francuske trupe postigle u toj zemlji, iako su u njoj provele gotovo čitavo desetljeće. Mali je zbog toga iz zemlje izbacio francuskog veleposlanika, te je na kraju izvršio pritisak da se povuče i vojska. Zemlja je zbog toga potpisala ugovor s ruskim Wagnerom koji je već prije toga uspostavio svoju prisutnost u Srednjoafričkoj Republici. Burkina Faso odbacuje teze da će i ona angažirati ruske plaćenike, ali neki u regiji strahuju da bi se to moglo dogoditi.

Prije mjesec dana predsjednik Gane optužio je vlasti Burkine Faso da su već potpisale ugovor s Wagnerom.

- Pomisao da bi oni mogli operirati na našoj sjevernoj granici posebno je uznemirujuća za nas u Gani - rekao je Nana Akufo-Addo.

Washington i Moskva

I neimenovani dužnosnik u američkom ministarstvu obrane govori slično, piše The New York Times.

- Nemam čvrste dokaze, ali znamo kako to ide - rekao je.

Sigurnosna situacija u Burkini Faso vrlo je loša. Nedavno su džihadisti oteli 60 žena na sjeveru zemlje dok su skupljale hranu, da bi ih vojska uspjela spasiti. Početkom siječnja pronađena su pak tijela 28 ljudi koji su upucani u gradu Nouni. Zbog konflikta je unutar zemlje raseljeno čak dva milijuna izbjeglica, odnosno svaki deseti stanovnik morao je napustiti svoj dom. 

VIDEO Milanović: Nisam znao da smo u ratu

Komentara 4

SS
sokac sa drave
08:08 27.01.2023.

Eto oni kazu da je samo rusija agresor na ukrajini, ne ne mi nismo agresori u africi mi donosimo demokraciju med i mlijeko.

LI
liliZG
13:50 18.02.2023.

rusija zadnjih 10 godina intenzivno osvaja afrički kontinet, ali u tišini za razliku od amera koji to rade uz pompu famfara......

Avatar El Indio
El Indio
08:44 27.01.2023.

A zasto ih je zvala? Wagner je trenutno zaposlen u Ukrajini a siri se groblje "Grupe Wagner" u blizini sela Molkin u Krasnodarskom kraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije