Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vratio se kući

Britanski vojnik opisuje iskustvo u ruskom zatvoru: 'Zamislite da slušate kako do smrti tuku nekoga tko je tek došao'

Foto: cossackgundi/Twitter
29.09.2022.
u 10:48

"Ne pišem o nasilju koje sam doživio zato što ne želim iznositi detalje o onima koji su još u zatvoru" kaže dodajući da je to zbog njihove osobne sigurnosti te naglašava da neće spominjati ništa što bi im moglo tamo naštetiti sve dok ne budu na slobodi.

Britanski vojnik na društvenim je mrežama podijelio svoje slike prije i nakon što su ga ruski vojnici divljački pretukli kada je zarobljen u Ukrajini. Aiden Aslin vratio se kući u Nottinghamshire u utorak. Bio je jedan od vojnika koji su zamijenjeni u dogovoru s Rusijom koja ga je osudila na smrtnu kaznu. Nakon što je više mjeseci proveo u samici, ne znajući hoće li ikada izaći, kaže da mu je samo drago što je živ.

Ovaj 28-godišnjak odlučio je podijeliti detalje o svojim traumatičnim iskustvima na Twitteru, prenosi Metro News.

"Ako želite znati koliko je loše bilo, zamislite da slušate kako do smrti tuku nekoga tko je tek došao", napisao je uz dvije fotografije, jednu snimljenu sat vremena prije nego što se predao 12. travnja i jednu snimljenu 48 sati kasnije. Ruke su mu u lisicama, ima velike ljubičaste modrice po licu i desno oko mu je natečeno. "Ostavit ću da sami odlučite što mislite o tome", dodao je Aiden.

Prisjetio se razgovora koji je čuo u zatvoru u Donecku, u kojem je netko rekao da je zatvor prazan jer su se zatvorenici vratili na bojišta u zamjenu za slobodu. Piše kako je šest mjeseci svako jutro bio prisiljen pjevati rusku himnu, no priznaje da su drugi oko njega patili mnogo više nego on.

"Ne pišem o nasilju koje sam doživio zato što ne želim iznositi detalje o onima koji su još u zatvoru" kaže dodajući da je to zbog njihove osobne sigurnosti te naglašava da neće spominjati ništa što bi im moglo tamo naštetiti sve dok ne budu na slobodi.

Već nekoliko dana nakon što je pušten iz zatvora, Aidenove društvene mreže bile su prepune crnog humoramemeova o njegovu zatočeništvu. Jedan od njih prikazuje scenu iz popularne američke animirane serije Rick and Morty, preko koje je stavio tekst koji opisuje njegovo iskustvo u mariupoljskom zatvoru, u kojem je završio s kolegom, britanskim veteranom Shaunom Pinnerom. "Čekao sam u zatočeništvu šest mjeseci kako bih objavio ovaj meme", napisao je uz sliku.

Aiden je jedan od više tisuća stranih vojnika koji su došli boriti se za Ukrajinu. Pušten je s Pinnerom, Johnom Hardingom, Dylanom Healyjem i Andrewom Hillom. U prvom videu nakon povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo javno se zalaže za više pomoći zatvorenicima koji su još uvijek u zatvorima u Donecku te u Rusiji. "Uvjeti su jednostavno... nema riječi da se opišu uvjeti u tim zatvorima", rekao je.

 

Komentara 10

Avatar drug Joža
drug Joža
21:06 29.09.2022.

Da, zatvor i služi da ti ne bude lijepo. A s obzirom da su te uhvati kao stranog plaćenika u stranoj zemlji čudim se da si ostao živ.

Avatar majkuvam
majkuvam
11:34 29.09.2022.

Stvarno je sramotno da nisu imali room service...

KE
keckin37
13:06 29.09.2022.

Treba da suti sto sto je osto ziv. Nase su u Vukovaru pobili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije