Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemlje u razvoju

Brazil, Rusija, Indija i Kina žele veću ulogu u svjetskim kretanjima

\'Brazilian President Dilma Vana Rousseff adjusts her earphones at a joint press conference during the BRICS summit in Sanya, on the southern Chinese island of Hainan on April 14, 2011. Leaders of fiv
AFP/Pixsell
15.04.2011.
u 20:40

U samit se uključila i Južnoafrička Republika. No ovih pet zemalja imaju različite interese koje je teško pomiriti.

Jedan od rijetkih svjetskih samita koji nije propraćen velikim prosvjedima i neredima upravo se održava u Kini. Samit BRICS, čelnika najvećih svjetskih ekonomija u razvoju – Brazila, Rusije, Kine i Indije – kojima se na ovom sastanku pridružila i Južna Afrika, raspravlja o ekonomskoj politici i globalnoj financijskoj situaciji. No BRICS prije svega želi na svjetskoj sceni biti protuteža zapadnim zemljama.

Neki sudionici drže da će zemlje u razvoju po udjelu svoga BDP-a u globalnom BDP-u nadmašiti razvijene zemlje te da ovih pet zemalja već jesu najveće svjetske ekonomije. Joseph Cheng sa sveučilišta Hong Kong City smatra da pet najvećih država u razvoju želi usuglasiti zajednička stajališta kako bi bile u što boljoj poziciji u pregovorima sa Zapadom.

"One vjeruju da zapadne zemlje dominiraju u međunarodnim gospodarskim i financijskim organizacijama i žele promjene na tom planu te namjeravaju imati jaču ulogu u određivanju međunarodnih pravila. No problem im je što i same imaju bitno drugačije interese pa tako zemlju poput Indije brine kineska ekspanzija. Nedostatak povjerenja među članicama BRICS-a je očit", smatra Cheng.

Kina, međutim, nastoji umanjiti važnost tih razlika. Inače, BRIC je engleska kratica nastala 2001. i upućivala je na četiri najveće svjetske ekonomije u razvoju – Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Kako im se pridružila i Južna Afrika, od sada će se ova asocijacija nazivati kraticom BRICS.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
21:51 15.04.2011.

15.04.2011. u 21:13h U2 je napisao/la: ............. ti si bolesni durak

OB
-obrisani-
23:34 15.04.2011.

Rusija i Kina podsječaju na BiH i Kosovo dok se u Hrvatskoj ratovalo, ovi čekali da dođe srpski bog rata Marsoje kod njih a Kina i Rusija ćekaju svoj red da kod njih dođe ciokaubojgusarski bog rata pa da im prirede sudbinu Jugoslavije, Avganistana, Iraka, Libije.........

OB
-obrisani-
21:13 15.04.2011.

Godine 2050 ce u Rusiji biti cetvrti zivotni standard u svijtu prema studiji BRIC koju je napisao Goldman & Sachs. Ruski jezik je najblizhi hrvatskom, cak je blizhi nego srpskome. Na ruski se kazhe rjeka a na hrvatski rijeka... Da nije bilo 70 godina izgubljenih radi komunizma, danas bi slavenska Rusija bila vec pri vrhu razvijenih zemlja. Mi hrvati smo bili nepravedni naspram Rusije. U Haagu nema ruskih imena medju tuzhiocima i sucima. Rusi nisu nikad gazili po Hrvatskoj Doci ce bolji dani za slavensku rusiju, nadam se da ce hrvatska to znati iskoristiti. Steta je da Njemacka ili bilo tko ima bolje odnose s Rusijom od Hrvatske. Rusija nema pretenzije naspram Hrvatske i nikad nije imala. U Rusiji ima 145 miljuna stanovnika i oni su svaku godinu bogatiji, svi bi oni voljeli otici na iodmor na toplo more. Danas, rusija je kapitalisticka, visepartijska i demokratska zemlja [ kao i sve druge ] Ona je napustila mesijansku ulogu da vodi svijet....ostali narodi to vide jedino hrvatska spava. Hrvati mislu ako su oni u sukobu s rusijom da ce dobiti vise poena od Washingtona. To nije istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije