Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Skoko: Biden je svakako bliži pobjedi, ali neizvjesnost je prevelika, a preokreti česti

Božo Skoko
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
06.11.2020.
u 12:34

Ne bi me čudilo da output ovih izbora budu neredi i nove podjele u već podijeljenoj Americi, smatra Skoko

U studiju televizije Večernji list danas od 12.30 gostuje stručnjak za političku komunikaciju Božo Skoko. Analizira rezultate američkih izbora, izjave predsjedničkih kandidata Bidena, a posebno Trumpa koje daju još od izborne noći, ali i komentira ulogu medija u cijeloj priči. Emisiju vodi Petra Maretić Žonja. 

VIDEO Skoko komentirao američke izbore i izjave predsjedničkih kandidata Bidena i Trumpa

 

Božo Skoko navodi kako je rezultat američkih izbora još uvijek vrlo neizvjestan te ne otpisuje ni jednog kandidata. 

"Neizvjesnost traje i ne znamo kada ćemo znati predsjednika. Prema najnovijim rezultatima, Biden je sve bliže dobivanju 270 elektorskih glasova, no ne treba otpisati Trumpa. Ako pogledamo države koje još uvijek broje glasove, razlika je jako mala. Iznenađenja su moguća, može se dogoditi da pobjednika izabere nekoliko stotina glasova u pojedinim državama i to onda otvara nove sumnje i zahtjeve za ponovno prebrojavanje", rekao je. 

Trump je imao niz žestokih izjava, nanizao je niz optužbi, a nekoliko je američkih TV postaja cenzuriralo njegove govore, kao i društvene mreže objave.

"Ovo se događa prvi put u povijesti da neke televizijske postaje cenzuriraju svog predsjednika, što Trump još uvijek jest. Mislim da pozivanje na to da on zavarava ljude ne bi smio biti alibi za njegovo isključenje. Svi imaju pravo čuti što on govori i onda se može kroz analite ustvrditi govori li istinu ili ne. To je novitet na ovim izborima, američki su mediji bili jako pristrani, manji broj medija bio je na strani Trumpa. Twitter je počeo cenzurirati pojedine objave, a građani su zbog toga zakinuti", komentirao je.

"Trump radi golemu štetu američkom sustavu i uništava povjerenje u instituciju izbora. To je radio i za vrijeme predsjedničke kampanje. To nije dobra demokratska praksa i time odašilje lošu poruku. Optužio je kapitaliste, medije, izborna povjerenstva, dio sustava za pristranost. Morat će iznijeti dokaze za to. Ne bi me čudilo da output ovih izbora budu neredi i nove podjele u već podijeljenoj Americi", smatra.

Ako Trump izgubi izbore, Skoko navodi da ne očekuje ništa dramatično. "Američka država funkcionira i s predsjednikom i bez predsjednika, institucije neće dopustiti da se radi rusvaj ako se proglase izborni rezultati i zna se tko je uvjerljivi pobjednik. Ne mislim ni da će Vrhovni sud, iako tamo ima sklonih Trumpu, dopustiti da se blamira jer to su ipak vrhunski suci koji će se držati slova zakona i čuvati Ameriku i njezine institucije", smatra Skoko dodajući kako će se Trump morati pomiriti s gubitkom ako do njega dođe.

"Proteklih se dana neke ne pretjerano demokratske države počinju sprdati s Amerikom i odašilje se kriva slika. Amerika je bila demokratski uzor. Napravila je sebi jako mnogo štete, uzor demokratskog sustava je srozan i neće se tako lako vratiti kao super brend u demokratskom smislu", rekao je.

Skoko smatra da je Joe Biden umjeren i da promišljeno komunicira. "Izjavio je da treba biti strpljiv i prebrojiti glasove", rekao je Skoko i dodao kako Biden ipak katkada komentira kao da je izbore već osvojio, a to je vidljivo u objavama u kojima navodi kako se već konzultira sa svojim savjetnicima.

"Morat će pokazati inkluzivnost prema Trumpovim biračima, on iza sebe ima dobar dio Amerike. Morat će pokazati širinu, otvorenost pa čak i u korekcijama nekih politika koje planira provesti. Po nekim unutarnjim pitanjima morat će biti čovjek kompromisa i otvorenosti", smatra Skoko u slučaju Bidenove pobjede.

"Mi smo imali udaljavanje SAD-a i EU, a Biden će se vratiti gradnji novih mostova. On dobro poznaje prilike na ovom dijelu Europe, naziva stvari pravim imenom. Među prvima je nazvao Srbiju agresorom, zbog toga u Srbiji zaziru od njegovih politika i vraćanja na Balkan. Biden će promijeniti neke prionete u američkoj vanjskoj politici", dodaje.

Na pitanje može li se što promijeniti u odnosu s BiH, Skoko navodi kako se nada da može. "Amerika je ostavila nedovršen posao u BiH. Privremeno rješenje postalo je trajno, predstavnici su ugrozili temeljna načela Daytona i na potezu su međunarodna zajednica, prije svega Amerika da se taj posao završi i osigura dugoročna stabilnost". 

Janez Janša u izbornoj je noći čestitao Trumpu na pobjedi, a Skoko to naziva pogrešnom procjenom. 

"Trumpu gode takve stvari, a Janša je pokušao bio među prvima i time osigurati dodatne bodove kod Trumpa jer 'prvi se pamte'", tvrdi. 

Skoko je opisao i koje su Trumpu mogućnosti ako izgubi izbore. "Amerikanci se drže načela 'jednom predsjednik – uvijek predsjednik'. Amerika ne bi dopustila da netko tko je bio upućen u sve državne tajne sutra bude na tržištu i bavi se biznisom, posluje s Kinezima ili Rusima ili da ga oni mogu kupiti", rekao je i dodao kako je institucija bivšeg predsjednika u Americi vrlo važna. 

"Oni svi dobro žive. Sačuvaju ugled, održavaju predavanja, putuju svijetom i mogu ih angažirati i aktualni predsjednici. Trumpu biznis nije cvjetao prije ulaska u politiku pa sumnjam da će se tome vratiti", rekao je. 

Komentara 50

SN
snicl
09:44 06.11.2020.

Ima li analitičar teoriju kako je Biden uspio dobiti 100% glasova od osoba rodjenih prije 1900.?

ST
stefj
12:32 06.11.2020.

Sad je bar već sve jasno, Biden je pobijedio... S jedne strane možemo se veseliti tome, sad će se malo maknuti pritisak na EU, ponovo će se pokrenuti ratovi diljem svijeta... Ovisno o tome što SAD ocijeni koji mu je veći neprijatelj, nafta će ili drastično poskupjeti (radi Kine) ili će ostati na najnižim razinama (radi Rusije). Covid će postojati još taman koliko treba, nakon toga se vraćamo na promociju zelene religije... Sve će se vratiti na formu, više neće biti ovako direktnih prijetnji, već će sve na finjaka, ispod stola. Pričat će se o pravima i jednakosti, a profiti velikih Američkih kompanija će otići u nebo. Sve već viđeno za Obame... Za Hrvatsku zapravo sve isto, eventualno kada se pokrene ponovo rat u Ukrajini, malo je to preblizu...

DU
Deleted user
14:52 06.11.2020.

Ilegalni migranti su masovno glasali dopisnim putem za Bidena, te glasove treba poništiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije