Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U saborsku proceduru

Most danas šalje prijedlog za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa

Božo Petrov i Slaven Dobrović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
19.02.2018.
u 12:19

Isključivi gospodarski pojas je nacionalni interes, golema ekonomska korist, rekao je Božo Petrov

Most nezavisnih lista uputit će danas u saborsku proceduru prijedlog za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru što, poručuju, predstavlja zaštitu nacionalnih interesa i resursa za budućnost generacija koje dolaze iza nas. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Most traži od izlaska na nacionalnu scenu, to mu je, podsjetimo, bio i jedan od uvjeta za sastavljanje Vlade, i tada su ga podržali i HDZ i SDP. I sada, kažu u Mostu, očekuju da će parlamentarne stranke podržati ovaj prijedlog koji je Most u siječnju slao i u javnu raspravu.

Čelnik Mosta Božo Petrov podsjetio je da je, osim što proglašenje isključivog gospodarskog pojasa omogućuje Konvencija UN-a o pravu mora, i Europska komisija još 2013. godine savjetovala je svojim članicama da to naprave radi zaštite i ekonomske koristi.

Bivši ministar zaštite okoliša, Mostov Slaven Dobrović naglašava kako je ovo pitanje suvereniteta svake zemlje koja ima izlaz na otvoreno more, pa tako i Hrvatske.

– Neobično je da Hrvatska ne proglašava isključivi gospodarski pojas, posebice kad znamo da Hrvatska ima razvijeno znanstveno-istraživačku djelatnost na području zaštite mora i morskih organizama, ima dugu tradiciju pomorstva, ribarstva, može biti zemlja odgovorna za sva pitanja koja se toga tiču, a na kraju imamo i preporuku EK da se na ovaj način pojača suverenitet EU – kaže Dobrović. Podsjeća da je Jadran zatvoreno plitko more, gdje izmjena mora traje desetak godina, pa bi, upozorava, bilo kakva veća havarija prouzročila golemu štetu.

– Prema tome, preuzimanje odgovornosti nad pitanjem regulacije prometa Jadranom, prakse ispiranja tankova, rebalastiranja, pitanje havarija, naplate šteta..., to je sve ono gdje Hrvatska može bitno angažiranije ući u te regulacije i na kaju, uspjeh po tim pitanjima je i uspjeh naših susjeda jer znamo, kad se havarija dogodi, da se šteta jednako dijeli. Ako se reguliraju pitanja zaštićenih vrsta i posebno osjetljivih područja, i to bi bilo na korist svih – naglašava Dobrović. Nije mu jasno, dodaje, da se Hrvatska ponaša kao da ima kompleks manje vrijednosti i ne koristi svoje pravo isključivog gospodarskog pojasa.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Božo Petrov i Slaven Dobrović
1/10

Božo Petrov podsjeća da je Vlada 2. studenoga 2011. godine negirala cijelu studiju koju je napravila Europska komisija, a koja govori o tome da će Hrvatska imati koristi od proglašenja isključivog pojasa, i to potencijalno od 120 do 130 milijuna eura, ali će trebati izdavati 2,5 do 3 milijuna eura za sigurnost i nadziranje 24 tisuće kilometara površine.

– Naša Vlada i naše Ministarstvo vanjskih poslova kažu da to nije točno. Ja zaista ne mogu vjerovati da je naša Vlada toliko kratkovidna da se bavi samo sadašnjošću, da ju je strah proglasiti isključivi gospodarski pojas da ne bi slučajno imala više posla ili da ne bi slučajno morala raditi više kroz vanjsku politiku koja se pokazala da nije baš za pet. Osim toga, Vlada govori da politiku ribarstava donosi EU i da nećemo moći zaustaviti izlov riba talijanskih ribarica. Mi ističemo da se proglašenje isključivog gospodarskog pojasa ne može voditi kao odluka usmjerena protiv nekoga – tvrdi Petrov te dodaje kako nakon proglašenja isključivog gospodarskog pojasa treba intenzivirati dijaloge sa susjedima, čime se, vjeruje, može postići kompromis i zaštititi interes Hrvatske.

– Isključivi gospodarski pojas  nacionalni je interes, golema ekonomska korist. Hrvatska to mora usvojiti ako nam je stalo da bude kvalitetnija i bolja zemlja u budućnosti – kaže Petrov te zaključuje kako od premijera Andreja Plenkovića, u slučaju da HDZ ne podrži ovu inicijativu, treba tražiti jasan odgovor zašto je protiv zaštite nacionalnih interesa.

Komentara 20

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
14:23 19.02.2018.

zar su mu nacionalni interesi tek sad pali na pamet. sramota.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:49 19.02.2018.

Kao i uvijek, Cisti populizam.

Avatar southman
southman
13:39 19.02.2018.

Populisti i destruktivci !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije