Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Petrov:

'Činjenica je da se poljoprivrednim zemljištem upravljalo katastrofalno'

Zagreb: Konferencija Mosta o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.02.2018.
u 12:35

Zamislite kakvo je to Ministarstvo poljoprivrede koje ne želi znati čime raspolaže i kako se raspolaže poljoprivrednim zemljište – kritizira Petrov

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu neće se riješiti problemi u tom sektoru, već se oni samo produbljuju i zato tražimo da zakon ide i u treće čitanje kako bi ga pokušali popraviti prije usvajanja, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov danas s konferencije za novinare u Saboru. Podsjetio je kako se spomenuti zakon sada mijenja čak 18 put, a kao dokaz da je i prijedlog zakona koji su zastupnici ovih dana raspravili loš vidi u činjenici da je na njega stigao 31 amandman, od čega ih je pet Vladino.

- Svih tih 18 promjena napravljeno je u režiji HDZ-a i SDP-a i one su uzrok stanja u poljoprivredi kakvome danas svjedočimo. Stoga neka nitko ne zamjeri ako kažemo da nas Vlada nije zarazila svojim normativnim optimizmom. Činjenica je da se u RH poljoprivrednim zemljištem upravljalo katastrofalno. Bez ikakvog cilja ili plana. Rezultat takvih politika je: zapušteno državno poljoprivredno zemljište, pretjerana usitnjenost poljoprivrednog zemljišta, manipulacije državnim poljoprivrednim zemljištem, te pravna i egzistencijalna nesigurnost naših poljoprivrednika. Ovaj zakon to neće promijeniti. Štoviše, on će produbiti probleme u domaćoj poljoprivredi - kaže Petrov. Tijekom rasprave o zakonu Most je, dodaje, Petrov, pokušao ukazati na njegove nedostatke.

- Vlada i Ministarstvo poljoprivrede odriču se odgovornosti nadzirati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem putem informatičkog sustava. Zamislite kakvo je to Ministarstvo poljoprivrede koje ne želi znati čime raspolaže i kako se raspolaže poljoprivrednim zemljište – kritizira Petrov. Čak je i saborski Odbor za zakonodavstvo upozorio na dvojbenu ustavnost odredaba kojima se omogućuje Ministarstvu da raspolaže privatnim poljoprivrednim zemljištem osoba koje imaju nepoznato boravište, dakle zemljištem osoba koje su odselile iz Hrvatske, naglašava čelnik Mosta.

Predsjednik saborskog odbora za poljoprivredu, Mostov Tomislav Panenić dodaje kako brojne probleme ima uz Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

- Dva naša ključna prijedloga odnosila su se na produljenje roka plaćanja zakupnine jer je predviđeni rok bio 30.lipnja što je prerano jer proizvođači nemaju pripremljene prihode i drugi, koji se odnosio na odredbe vezane za raspolaganja državnim zemljištima gdje smo tražili da prioritet imaju poljoprivredni proizvođači kojima je poljoprivreda primarna djelatnost. Taj Vlada nije prihvatila ali je dala identičan svoj. Mi smo zadovoljni, ne mora nitko prihvaćati bitno je da se izmjeni i da bude u korist poljoprivrednih gospodarstava - kaže Panenić. Zadovoljan je da je Vlada prihvatila dva Mostova amandmana na Zakon o OPG-u, između ostalog i da se prije izricanja novčanih kazni omogući davanje opomene.

Mostov zastupnik Tomislav Žagar želi, kaže, da zakon omogući mladim poljoprivrednicima i obiteljima koje žele živjeti od poljoprivrede prioritete prilikom dodjele poljoprivrednog zemljišta, jer je riječ o manjim površinama koje njima život znače.

- Zamjeram ministru Tomislavu Tolušiću što je i u Saboru izbjegavao dijalog sa zastupnicima, jer on mora vrlo jasno poručiti građanima RH hoće li ovaj zakon pomoći podizanju poljoprivredne proizvodnje – zaključio je Žagar.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb: Konferencija Mosta o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu
1/10

Komentara 7

Avatar Moodleen
Moodleen
18:38 09.02.2018.

Lik iz kamenjara bi komentiral poljoprivredno zemljište. Drž se ti svojih vrtača i začepi.

KR
Krotila
13:26 09.02.2018.

ratarstvo,stočarstvo mora biti važan nacionalni interes Hrvatske uz brodogradnju,industriju,turizam i hrvatskog vojnika kao najboljeg pješaka u svijetu,ajmo Božo & Most pometite lopove

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
14:22 09.02.2018.

Božo, imaš li i ti nekoga tko ti bira teme s kojima uzburkavaš cijelu državu kao Todorić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije