Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omela ih pucnjava

Bostonski bombaši planirali raznijeti Times Square

'Runners continue to run towards the finish line of the Boston Marathon as an explosion erupts near the finish line of the race in this photo exclusively licensed to Reuters by photographer Dan Lampar
Reuters/PIXSELL
25.04.2013.
u 21:11

U trenutku uhićenja, preživjeli bombaš 19-godišnji Džohar Carnajev, nije bio naoružan

Dvojica muškaraca optuženih za obavljanje prošlotjedni bombaški napad u Bostonu planirala su drugi bombaški napad na njujorški Times Square, rekao je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, prenosi Reuters.

Nakon što su oteli automobil, braći Tamerlanu i Džoharu Carnajevu izvorna je namjera bila odvesti se u New Yorku s bombama i detonirati ih na Times Squareu, ali se njihov plan raspao nakon pucnjave s policijom. I sam Džohar Carnajev to je već ranije priznao istražiteljima u bolnici, rekao je jedan policijski izvor već je ranije.

Džohar se oporavlja od prostrelnih rana u Bet Israel Deaconess Medical centru, gdje je službeno optužen u ponedjeljak za zločine koji bi mu mogli donijeti smrtnu kaznu.

WashingtonPost piše kako mlađi brat Cernajev nije bio naoružan kada ga je FBI uhitio. Stoga je nejasno što je izazvalo pucnjavu te večeri, a FBI je odbio to komentirati. Navodno, sve što je Džohar Cernajev rekao istražiteljima, kazano je prije nego su mu pročitali prava, pa se čini kako se njegovo priznanje neće održati na sudu. Ispitivanje je trajalo 16 sati, da bi potom prava bila pročitana, a Džohar je zatim zašutio.

Otac dolazi na sprovod, majka ne

U međuvremenu, otac braće planira otputovati u SAD iz Rusije kako bi sahranio starijeg sina.

- Idem u SAD. Želim reći da ću tamo vidjeti svog sina, a pokopati starijeg. Nemam nikakve loše namjere. Ne planira išta raznijeti - rekao je Anzor Carnajev novinarima u Mahačkali, glavnom gradu ruske regije Dagestan.

Zubeidat Carnajev, majka braće i bivša supruga Anzora Carnajeva, i dalje negira upletenost svojih sinova u zločin, a odbila je otići u SAD. Američki mediji pišu kako je za njom raspisana tjeralica zbog krađe haljina vrijednih 1.624 dolara.


Inspiraciju za bombe iz časopisa Bjelovarčanke Amine

Braća su inspiraciju za bombe dobile iz časopisa Inspire, online časopisu koji uređuje Al Qaida, prenosi FoxNews. Časopis je navodno smislio Anwar al-Awlaki, ubijen u rujnu 2011. godine, a čija je udovica preobraćena Bjelovarka Irena Horak poznata kao Amina. Nakon suprugove smrti, Amina je ostala u časopisu kao jedna od urednica.

>>Bostonskim bombašima talac pobjegao zbog Red Bulla

>>Pronašli tijelo lažno optuženog na Facebooku za bombe u Bostonu

>>Teroristica Irena Horak (35) iz Bjelovara je 
Al-Qa’idina Amina

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije