Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma

Borba SDP-ovke i HDZ-ovke za šeficu kurikularne skupine

Sanja Bilač profesorica je iz Splita, doktorirala je na Učiteljskom fakultetu
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
19.05.2017.
u 20:02

Na mjesto voditelja reforme želi i čelnik Hrvatskih studija. No njega zbog načina imenovanja ne vole vlastiti studenti

Tko će provesti reformu obrazovanja i biti voditelj ili voditeljica ekspertne radne skupine, bit će odlučeno idućeg tjedna, no nakon gotovo mjesec dana “skrivanja” kandidata, imena onih koji imaju ambiciju biti na čelu 12-člane skupine konačno se otkrivaju.

Do sada jedini poznati kandidat, bivši voditelj Boris Jokić, konačno dobiva imenovanu konkurenciju. Podsjetimo, on je prvi potvrdio da se ponovno kandidirao na natječaju za voditelja ERS-a.

– Točno je da sam se prijavila za mjesto voditelja ekspertne radne skupine, no s obzirom na to da natječaj još uvijek traje, ne želim komentirati. Za to će biti vremena kasnije – kazala je Sanja Bilač.

Riječ je o profesorici iz Splita koja je doktorirala na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bavi se znanstvenim radovima, sudjeluje u međunarodnim i hrvatskim znanstvenim i stručnim skupovima, surađuje u pisanju knjiga, piše priručnik za učitelje i radi u splitskoj osnovnoj školi. Bilač se ranije okušala i u politici i bila članica HDZ-a.

Uz nju želju za vođenjem reforme ima i SDP-ovka Tanja Đaković, profesorica matematike i fizike, koja je svoj nastavnički staž gradila u zagrebačkoj osnovnoj školi. Dapače, ona je i prije sudjelovala u kurikularnoj reformi.

Za nju brojni kolege kažu kako je vrlo praktična i organizirana i kako bi zadane ciljeve brzo mogla provesti te se već sada nagađa da je riječ o jednom od boljih kandidata koji pretendiraju na mjesto voditelja obrazovne reforme.

No ona jučer nije bila dostupna za komentar.

Među kandidatima je, kako neslužbeno doznajemo, i profesor povijesti u osnovnoj školi iz Kaštela Tihomir Rajčić koji je magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu u Zadru.

Za njega, kako doznajemo, brojne generacije tvrde da je jedan od omiljenih profesora.

Uz troje spomenutih želju za voditeljskim mjestom, kako doznajemo, ima i Mario Grčević, voditelj Hrvatskih studija koji je na tu poziciju imenovan odlukom rektora Damira Borasa. Njegovo imenovanje izazvalo je pravu buru u akademskoj zajednici, nije dobilo podršku Znanstveno-nastavnog vijeća studija, a nema podršku ni velikog broja studenata spomenutog studija.

Glavnu ulogu u reformi obrazovanja željela bi imati i Gordana Rusak, profesorica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Uz nju tu je, kako neslužbeno doznajemo, jer službene potvrde iz Ministarstva obrazovanja nema, i Jasminka Buljan Culej, nekadašnja zaposlenica Nacionalnog centra za vrednovanje, a među kandidatkinjama je i Loretana Farkaš.

Komentara 8

BK
branko-kockica
20:29 19.05.2017.

Ne razumijem zašto Most nije istaknuo svog kandidata, vodećeg Mostovog intelektualca Miru Bulja. Miro Bulj rođen je u Sinju 1972., nakon dosta muka je uspio završiti tri razreda strukovne tekstilne škole, zna skoro sva slova abecede, zna se potpisati, iskusan je saborski zastupnik koji se miješa u više stvari od Vegete. Markantne je dinarske pojavnosti, a u svakodnevnoj komunikaciji koristi više od 40 različitih riječi. Ima i Facebook profil.

SO
SoloHan
10:12 20.05.2017.

Kolega koji je predložio alkarskog momka Miru Bulja je ubio svaki daljnji smisao natjecanja. Predlažem da ga se blokira :))

SV
svojaja
20:40 19.05.2017.

Koga cete vi jadnici obrazovati, obrazujete najprije sebe. Pogledajte na sta vam slici Europa, sto cete uciti djecu o pravima lgtb populacije, Islamskoj kulturi sto je pregazila Europu i diktaturi sto ste uveli na kontinentu? Pa vas nitko ziv od mladih ne postuje, djeca nemaju ideala danas u Europi, nemaju ni jednog karizmatickog lidera, moralnu vertikalu na koga se ugledati. Sve same propalice i prevaranti sjede gore u onom EU Parlamentu. Na koga se djeca ugledati, na Junckera, na Merkelicu i na Plenkovica? Pa bolje da se ne rode nikako, ako im je to jedini izbor, to duznicko ropstvo, banditizam i nemoral sto im vi nudite. Danas su mladi u Italiji formirali svoju Patriotsku flotu, '' ratnu mornaricu'' , vele da idu braniti svoju zemlju od najezde izbjeglica i kazu da ce se boriti i da nece dozvoliti politicarima da im uniste njihovu zemlju, njihovu kulturu i sve ono za sto se Europa stoljecima borila. Vec su izisli na more i zaustavili brodove sa izbjeglicama koji masovno stizu u Europu svaki dan i o kojima mediji sute. I ovakvih ce biti sve vise i vise po citavoj Europi, pametnih, mladih i hrabrih ljudi koji ce vas politicare nauciti pameti, a ne vi njih poremecenim i izopacenim vrijednostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije