Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
racionalizacija

Novi ustroj: Svaka županija imat će samo jednu bolnicu

Opća bolnica Pakrac
Foto: Franjo Lepan/24sata/Pixsell
1/3
16.12.2013.
u 13:59

Prema novoj mreži bolnica, koja ovaj tjedan stiže pred Vladu, na odjelu mora biti najmanje 15 kreveta

Umjesto devet bolnica u četiri županije, od sljedeće godine bit će ih četiri, prijedlog je koji ovog tjedna stiže pred Vladu. Opća županijska bolnica Pakrac pripaja se Općoj županijskoj bolnici Požega, Opća bolnica Nova Gradiška Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod, dok se Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik pripajaju varaždinskoj bolnici, a Klinika za ortopediju Lovran pripaja se pak KBC-u Rijeka. Doći će do značajne reorganizacije u djelatnosti u dijelovima koji se preklapaju.

Neće se, dakle, ista liječenja odvijati, primjerice, i u Novoj Gradiški i Požegi, već će se u jednoj bolnici raditi ambulantno liječenje, u drugoj bolničko.

Minimalno 15 kreveta

Spajanje i pripajanje bolnica europski je trend radi poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga i financijskog poslovanja. U Velikoj Britaniji 112 bolnica spojilo se do 2006. godine, u Francuskoj je bilo 99 bolničkih spajanja, u Njemačkoj 129. Tim se trendom vodi i Ministarstvo zdravlja pa su u tom smjeru krenuli i prije nego što će im masterplanom to preporučiti francuski konzultanti Conseil Santé – najkasnije za četiri tjedna.

Ljetos se već zdravstvene ustanove podijelilo u četiri regije i Grad Zagreb: Južna Hrvatska, Istra i Primorje te Središnja i Sjeverna Hrvatska, a plan je da u tranzicijskom razdoblju svaka županija ima jednu županijsku bolnicu. Izmijenjeni su i pravilnici o ustroju i minimalnom broju kreveta na odjelima kojih, kako u županijskim tako i u kliničkim bolnicama, može biti 15.

Pripajanja su i rezultat intencije rješavanja strateških problema hrvatskog zdravstvenog sustava, kao što su slaba povezanost i manjkav kontinuitet u zdravstvu, neujednačena kvaliteta zaštite, slaba ili neujednačena dostupnost zdravstvene zaštite te nagomilani dugovi. Novi ustroj otvara veću mogućnost konzilijarnog rada i sinergijsku koordinaciju liječnika različitih specijalnosti prema pacijentu kojeg treba pozicionirati u središte, za razliku od modela u kojem pacijent obilazi različite liječnike u različitim bolnicama. Uz veći broj stručnjaka na jednome mjestu otvara se i mogućnost smjenskog rada koji povećava iskoristivost opreme i dvorana pa bi se smanjivale liste čekanja.

Otpuštanja zbog ovih spajanja ne bi trebalo biti, ali bit će premještaja, što zbog nevelikih udaljenosti ne bi trebalo izazvati veće probleme. Zasigurno će biti poticajnog umirovljenja, osobito u dijelovima gdje se posao preklapa. Svaka će bolnica procijeniti ima li preklapanja, primjerice, trebaju li dvije kuhinje nakon objedinjavanja. Uvjet za ova objedinjavanja bili su i objedinjeni hitni bolnički prijemi, oni ostaju na svim objedinjenim lokacijama, a do kraja godine zaživjet će i ostatku bolnica.

Nacionalna strategija

Pripajanja su i dio reformskih mjera koje provodi resorno ministarstvo u skladu s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva od 2012. do 2020. Njima će se racionalizirati dobar dio troškova, koji će se bolje kontrolirati, planira zakonodavac. Dugovi u zdravstvu krajem 2011. godine dosegli su 5,7 milijardi kuna uz 677 milijuna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza, a racionalizacijom su 2012. godine smanjeni na pet milijardi.

Komentara 34

Avatar CHOW
CHOW
14:22 16.12.2013.

Znaci onaj tko zivi u Zagrebu ima puno vece sanse da prezivi nego onaj koji zivi u nekom udaljenom selu.

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
14:26 16.12.2013.

Bježimo iz hrvatske kako bi spasili zdravlje i živu glavu.

LA
larala
14:47 16.12.2013.

super nacin da hrvatski građani prije umru nego docekaju pomoc lijecnika....inace, udaljenost između nove gradiške i požege je 5 min......ma, bravo vlado, bravo ministre ostojicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije