Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otpis do 20.000 kuna socijalnim slučajevima

Vjerovnici bi dobili porezne olakšice za otpis, a novi bi stečajni upravitelji bili odvjetnici, socijalni radnici i zaposlenici Fine
09. ožujka 2018. u 12:06 23 komentara 3090 prikaza
Blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Premijer Plenković predstavio je jučer tri vatrogasne mjere za pomoć blokiranima: uz otpis potraživanja države do iznosa od 20 tisuća kuna korisnicima socijalne pomoći, uveli bi porezne olakšice za vjerovnike koji to isto učine za istu kategoriju dužnika, a treća bi mjera bio ubrzani stečaj, za dugove do istog iznosa, građanima koji su u blokadi dulje od tri godine.

Andrej Macko GODINAMA U BLOKADI Inovatoru i ocu četvero djece blokirali račune

Moguć prigovor dužnika

Na mjerama su, uz više ministarstava, radili predstavnici Fine, HZMO-a, HUB-a i Grada Zagreba, a detalje je objasnio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković: – Dugovi koje država oprašta odnose se na potraživanja Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i sudske pristojbe, a isključuju novčane kazne i alimentacije. Obuhvatili bi 30-ak tisuća korisnika socijalne pomoći (točnije 31.456), no ministar pravosuđa spominje i mogućnost da se proširi.

– Moja je teza da bi se ova mjera možda mogla odnositi i na sve blokirane – kaže Bošnjaković, no ističe da će o kriterijima i obuhvatu sve uključene strane tek odlučivati u sljedeća dva tjedna. U sklopu druge mjere, za iznos otpisa umanjila bi se porezna osnovica vjerovnicima kao što su banke, komunalci i telekomi, a tek bi treća mjera, ubrzanog stečaja za blokade koje traju dulje od tri godine, opet do istog limita od 20 tisuća kuna, ponešto proširila krug korisnika jer uvjet nije korištenje socijalne pomoći. Takvih je dužnika 80.871, a nad njima bi se automatizmom pokrenuo osobni stečaj. Otpis ne bi bio moguć samo za zakonsku obvezu uzdržavanja, povrat imovinske koristi ili naknadu štete ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem te naknadu štete zbog smrti ili teže tjelesne ozljede. Kao i kod ovršnog zakona, iz stečajne mase bila bi izuzeta nekretnina, s obzirom na to da glavnica ne prelazi 20 tisuća kuna, a otvaranjem stečaja obustavili bi se ovršni postupci.

oranje polje traktor zemljište podaci Fine U blokadi 870 OPG-ova s dugovima od 434,3 milijuna kuna

– Prve su dvije mjere jednokratne, a treća bi se ugradila u Zakon o stečaju potrošača – precizira ministar Bošnjaković te dodaje da bi, za njezinu provedbu trebali veći broj stečajnih upravitelja.

Edukacija ili priručnik

Veći od sadašnja dva, pitamo?

– Naravno, veći od ova dva. U sustav bi kao mogući povjerenici ušli odvjetnici, socijalni radnici koji bi to radili izvan radnog vremena i zaposlenici Fine. Ne bi se morali posebno licencirati, prošli bi edukaciju ili bi im se izdao priručnik. Za to bi bili plaćeni, dijelom iz sredstava namijenjenih besplatnoj pravnoj pomoći, a dijelom iz drugih izvora – kaže ministar.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Blokirani
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka MARINKO JURASIĆ Filozofija Hrvata “lako ćemo” na tuđi račun Dražen Bošnjaković Eduard Petranović Ovakav Ovršni zakon može pasti, no bez transformacije Fine to je vatrogasna mjera Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka pritisak večernjeg Ministar prisilio radnu skupinu da ubrzano predloži novi Ovršni zakon

'Vlada će slomiti zube na blokiranima kao i ona Milanovićeva'

Ovo je nepravda prema prezaduženim građanima, predložene su mjere znak da vlast ne razumije problem ovrha i blokada – kao da ih je u pet ujutro pisao činovnik da zadovolji formu – ogorčena je predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin. Smatra da su predložena rješenja jednak promašaj kao i projekt velikog oprosta Z. Milanovića i M. Opačić.

– Vlada uopće ne vidi učinke koje mjere proizvode i slomit će zube na najvećem problemu u zemlji, problemu blokiranih, kao i Milanovićeva Vlada – poručila je Kervatin te istaknula da će, nakon otpisa 20.000 kuna, socijalno ugroženi ostati u tom statusu i poslije ponovno biti gurnuti u blokadu.     

dr. sc. Hrvoje Potrebica
željezno doba u Zlatnoj dolini
U kneževskom grobu pronađen najstariji željezni mač u Hrvatskoj
Hrvatski Telekom
NAVIKE MLADIH U GAMINGU
HT-ovo istraživanje upozorava na riskantna ponašanja mladih na internetu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Gustirna:

  A sto cemo sa socijalom koja je uredno placala svoje obaveze....u zemlji sa komunistickim vrhovnim i ustavnim sudom...

 • Avatar southman
  southman:

  Dokle god u Hrvatskoj postoji mogućnost zastare za ubojstvo, teški kriminal i sl., a za blokadu računa ne postoji nikakva zastara svaka druga priča za blokirane je samo bacanje prašine u oči !? Nijedna vlada koja to ne riješi neće ... prikaži još! opstati, pa makar imala gospodarski rast od 10% !

 • milunko00:

  Nisu problem ti dugovi koliko država još nabije trošak na sve, javni bilježnik, monstruozne kamate i sl!