Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urnebesno

Bizarna objašnjenja za dobivanje putovnice zbunila građane BiH

putovnica
Getty Images
29.04.2019.
u 12:54

Tko je i kako postavio ovakve urnebesne prijevode na mrežne stranice iz konzulata nisu pojasnili

Da bi državljanin Bosne i Hercegovine dobio biometrijsku putovnicu svoje zemlje uz posredovanje Generalnog konzulata u Muenchenu morao bi, uz dokumente kojima dokazuje pravo na to, imati i "samohranu majku" i "čist površinski broj".

Takva bizarna objašnjenja uvjeta za izdavanje bosanskohercegovačke putovnice, koja su potpune besmislice, proistječu iz nezgrapnog prijevoda na njemački i engleski jezik uputa za izdavanje dokumenata, koje su dostupne na mrežnim stranicama konzulata i na koje je u ponedjeljak ukazao portal Klix. Na jezicima naroda i narodnosti BiH stoji objašnjenje kako je preduvjet za izdavanje putovnice "evidencija jedinstvenog matičnog broja (JMBG) u elektroničkoj bazi građana BiH".

U interpretaciji nepoznatog predvoditelja tih uputa na engleski jezik došlo se pak do formulacije "određivanje samohrane majke kombinacijom čistog površinskog broja (JMB)". Na engleskom jeziku to je napisano kao "....the records of a single mother of combining fresh surface number..."

Ukoliko se posegne za prijevodom na njemački jezik objašnjenje nije puno bolje, jer tu stoji uputa kako je za biometijsku putovnicu potrebno "određivanje samohrane majke od dobrog, svježeg površinskog broja (JMB)".

Tko je i kako postavio ovakve urnebesne prijevode na mrežne stranice iz konzulata nisu pojasnili.

Klix ističe kako je diplomatsko-konzularna mreža Bosne i Hercegovine odavno postala sredstvo koje, umjesto da doprinosi ugledu BiH na međunarodnoj razini, doprinosi samo njegovom dodatnom srozavanju. 

"U slučaju bosanskohercegovačkog konzulata u Muenchenu ipak bi bilo najbolje da postoji prijevod samo na bosanskom jeziku", ironični je zaključak ovog portala.

Diplomatska mreža BiH već je desetljećima stjecište pretežito podobnih kadrova stranaka na vlasti, a na najodgovornije dužnosti, poput veleposlaničkih ili generalnih konzula, najčešće su imenovane osobe bez iskustva u diplomaciji.

Video: Dječak (8) herojskim potezom spasio sebe i sestru (10)

Ključne riječi

Komentara 8

DA
dalibla
13:49 29.04.2019.

Šta li su pitali Osamu bin Ladena kad su mu je davali?

TT
tTony
15:50 29.04.2019.

Bosna nije samo multi etnicka drzava to je drzava di se govore tri sluzbena jezika sad bi doro doaso neki novi Einstein da to rjesi.

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
16:19 29.04.2019.

I amidzinica koja pravi dobru pitu I hurmashicu. Bez toga "ne-Ima" pasosa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije