Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivši direktor državne agencije sebi isplatio 400.000 kuna bonusa

Bivši šef Agencije za civilno zrakoplovstvo pod istragom Povjerenstva za sukob interesa
10. veljače 2020. u 21:47 100 komentara 48702 prikaza
Ante Lažeta
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv Ante Lažete, sad već bivšeg direktora Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), jer je dok je bio čelnik te agencije primio stimulativne i mandatne nagrade za ostvarene rezultate poslovanja u ukupnom iznosu od gotovo 400.000 kuna, a primio je i po 2500 kuna regresa i božićnica te 5400 kuna prigodnog dara za djecu.

Vlada/Ilustracija 'NUŽAN INSTRUMENT' U 3 godine iz Vlade otišlo 14 ministara, Letica: Treba vratiti sigurnosnu provjeru

Nije prijavio dodatne prihode

Kako se navodi u odluci Povjerenstva koja je objavljena u petak 7. veljače, Lažeta je bio direktor HACZ-a od 1. rujna 2015. do 31. ožujka 2018., a neanonimna prijava protiv njega stigla je 23. siječnja 2018. U njoj se navodi da je Lažeta za vrijeme obnašanja dužnosti u Agenciji ostvarivao dodatne novčane primitke, odnosno velike godišnje bonuse povrh plaće, a koje nije prijavio u izvješću o imovinskom stanju. Povjerenstvo se pak na osnovi te prijave fokusiralo na druge odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI), kojima je zabranjeno da dužnosnici primaju dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti. Lažeta je inače kao direktor HACZ-a imao neto mjesečnu plaću između 19.000 i 20.000 kuna.

Povjerenstvo je, kako se navodi u odluci, utvrdilo da su sve te dodatne naknade Lažeti isplaćene na temelju internih općih akata HACZ-a, odluka Vijeća te agencije te ugovora o radu. No u Povjerenstvu isto tako upozoravaju da svi ti akti imaju nižu pravnu snagu u odnosu na ZSSI, čije odredbe zabranjuju dužnosnicima tijela u kojima obnašaju dužnost isplatu dodatnih primitaka za obnašanje te dužnosti povrh plaće. Navedeni primici po osnovi bonusa, odnosno stimulativnih i mandatnih nagrada, regresa za godišnji odmor, božićnica i prigodnog dara za dijete nedvojbeno su bili takvi primici. A te primitke Lažeta, osim toga, nije bio naveo u svojoj imovinskoj kartici. No s obzirom na to da, prema zakonu, Lažeta nije uopće smio primiti te bonuse, regrese, božićnice i darove za djecu, Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv njega zbog tih zakonom zabranjenih primitaka, a ne zbog njihova nenavođenja u imovinskoj kartici.

Tomislav Krasnec Mogu li dva kadrovska rješenja pomoći Hrvatskoj da se nastavi mijenjati nabolje?

Ante Lažeta nam je pak kazao da je njegov ugovor za radno mjesto direktora HACZ-a potpuno bio u skladu sa svim primjenjivim propisima, kao i s tada aktualnim zahtjevom resornog ministarstva. Naime, on navodi da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u vremenu prije potpisivanja njegova ugovora zahtijevalo da se ugovori direktora Agencije usklade s odlukom Vlade RH o plaćama za direktore tvrtki u vlasništvu države. A ta odluka Vlade, dodaje Lažeta, uključuje i bonuse koji su veći od onih koji su navedeni u ugovoru sklopljenom između Vijeća i njega. Bonusi su mu, kaže Lažeta, isplaćeni na temelju uspostavljenih konkretnih kriterija Vijeća nakon što je ocijenjena uspješnost njegova rada.

Vlada ne imenuje direktora

– Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučilo je primijeniti odredbe ZSSI-ja na mene iako nije primjenjiv. Zakon se izričito primjenjuje samo na osobe koje imenuje Vlada RH. U slučaju direktora Agencije, u skladu sa Zakonom o zračnom prometu i Statutom Agencije, Vlada daje suglasnost Vijeću Agencije na imenovanje direktora, ali ga ne imenuje – kaže Lažeta. On smatra da je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa unatoč navedenim odredbama ZSSI-ja samo donijelo Zaključak kojim je protumačilo odredbe Zakona suprotno od navedenih odredbi i sebi u korist.

Zagreb: Vlada odredila termin predsjedničkih izbora povlašteni uvjeti Vlada: Plenković kupio stan po tržišnoj cijeni

– Time je samo sebe dovelo u sukob interesa i postupilo protuzakonito jer nije ovlašteno za donošenje tumačenja propisa u Republici Hrvatskoj – poručuje Lažeta.

Lažeta je od Povjerenstva dobio rok od 15 dana da se očituje na Odluku o pokretanju postupka protiv njega. On je sad zaposlen u Europskoj agenciji za zrakoplovnu sigurnost.

VIDEO Škola ispunjavanja imovinske kartice

Bonusi

278.698 kuna stimulativne nagrade
Za 2015. godinu Anti Lažeti isplaćene su 36.072 kune, za 2016. 139.788 kuna, a za 2017. 102.838 kuna

119.631 kuna mandatne nagrade
Za 2015. godinu isplaćeno mu je 15.390 kuna, za 2016. 58.245 kuna, a za 2017. 45.996 kuna

2500 kuna regresa za godišnji odmor
U obliku regresa za korištenje godišnjeg odmora isplaćeno mu je u srpnju 2016. 1250 kuna te u srpnju 2017. 1250 kuna

2500 kuna nagrade za Božić
U obliku prigodne nagrade za Božić (božićnice), u prosincu 2016. isplaćeno mu je 1250 kuna, a u prosincu 2017. također 1250 kuna

5400 kuna prigodnoga dara za djecu
Za prigodni dar za djecu isplaćeno mu je u prosinca 2015. 1800 kuna, u prosincu 2016. 1800 te u prosincu 2017. također 1800 kuna

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Nema do domaćeg autohtonog stranačkog đubreta, ajnc a klasa, extra kvalitete, na bilo koju poziciju ga pognojiš za par mjeseci pun je ko brod.

 • Serežan:

  Trebamo brzu, efikasnu i profesionalnu provjeru. Brzi i pravedni postupak. Ako je kriv primjereno veliku kaznu, vraćanje nezasluženo dodijeljenih sredstava ili pljenidba imovine u toj protivrijednosti i OBJAVA U SVIM MEDIJIMA. U suprotnom vrijeđate ovaj narod.

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Uhljeb godine