Naslovnica Vijesti Svijet

Bivša gradonačelnica Madrida osuđena zbog pogodovanja američkom fondu

Botella, članica konzervativne Narodne stranke, odobrila je prodaju 18 nekretninskih kompleksa tvrtki u vlasništvu investicijske kompanije Blackstone sa sjedištem u New Yorku bez "javnog natječaja, tehničke studije, i početne cijene"
29. prosinca 2018. u 07:26 2 komentara 312 prikaza
Ana Botella
Foto: gtres/Gtres/PIXSELL

Bivša gradonačelnica Madrida Ana Botella te još sedmero bivših gradskih dužnosnika osuđeno je u petak na plaćanje kazne od 22,7 milijuna eura zbog prodaje javnih stanova ispod tržišne cijene američkom investicijskom fondu 2013. godine.

Renato Librić Mora vratiti 1,5 mil. dolara Hrvatski poduzetnik u Silicijskoj dolini varao ulagače pa osuđen na tri godine zatvora

Botella, članica konzervativne Narodne stranke, odobrila je prodaju 18 nekretninskih kompleksa tvrtki u vlasništvu investicijske kompanije Blackstone sa sjedištem u New Yorku bez "javnog natječaja, tehničke studije, i početne cijene", navedeno je u presudi suda u Madridu.

U presudi napisanoj na 90 stranica navedeno je kako je pogodovala spomenutoj kompaniji. Time je Blackstone došao do 1.860 stanova te nešto više od 3.000 garaža i drugih prostora u glavnom gradu Španjolske. Botella, inače supruga bivšeg španjolskog premijera Joséa Marije Aznara, odobrila je prodaju preko javne tvrtke Empresa Municipal de Vivienda y Suelo (EMVS). Nekretnine su prodane nekretninskoj kompaniji Fidere, u vlasništvu Blackstonea, za 128,5 milijuna eura. Sud je u presudi naveo kako je tržišna cijena trebala biti za oko 22,7 milijuna eura viša.

Botella i ostali bivši dužnosnici priopćili su kako će uložiti žalbu na presudu suda. Narodna stranka koja je tada bila na vlasti u Madridu poručila je kako bivši dužnosnici "nisu intervenirali niti direktno, niti indirektno u operaciji prodaje stanova", nego da su odobrili plan kojeg je usvojila uprava gradske kompanije EMVS.

zatvor Šokantna presuda Grčka čistačica zbog laganja o obrazovanju osuđena na 10 godina zatvora

Narodna stranka tvrdi kako se EMVS, s oko 700 zaposlenika, zbog gospodarske, financijske i nekretninske krize našao u financijskim problemima s dugom od 600 milijuna eura, pa je kompaniji prijetilo gašenje a zaposlenicima otkazi. Prodaja je obavljena kako bi se spasio EMVS, dodala je Narodna stranka, koja je u svibnju bila osuđena za korupciju nakon čega su socijalisti u lipnju u parlamentu organizirali glasovanje o nepovjerenju njenoj vladi i potom preuzeli vlast u Španjolskoj.

George Papadopoulos George Papadopoulos Bivši Trumpov savjetnik osuđen na 14 dana zatvora jer je lagao u istrazi

Narodna stranka je na lokalnim izborima 2015. izgubila vlast u Madridu, te od tada vlada lijeva koalicija Ahora Madrid (Sada Madrid), predvođena lijevom strankom Podemos. U svibnju se održavaju novi redovni lokalni izbori. Španjolska se još uvijek oporavlja od gospodarske krize nastale 2008. pucanjem "nekretninskog balona", nakon čega su propadale nekretninske kompanije, radnici dobivali otkaze i gubili stanove kupljene na kredit, a banke ostale s nenaplativim kreditima i neprodanim nekretninama. Tada su Španjolskom vladali socijalisti koji su zbog velike nezaposlenosti 2011. izgubili izbore na kojima je pobijedila Narodna stranka. Nezaposlenost i korupcija i dalje najviše brinu Španjolce.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • ObrenM:

    Sto je sa bivsom gradonacelnicom Siska? Ona nam za nagradu kroji buducnost u Saboru.Zivila Vlada i Pravosudje !