Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Birači se ljute, ali uvijek biraju HDZ i SDP

Posve je izgledno da se ni nakon izbora neće ništa strateški promijeniti
29. ožujka 2015. u 22:15 25 komentara 405 prikaza
glasačka kutija
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

        Treći put će se vrlo teško probiti i ozbiljnije ugroziti dvostranačje HDZ-a i SDP-a. Trebalo bi se dogoditi čudo pa da se pojavi neka snaga koja bi ozbiljno mogla konkurirati Milanoviću i Karamarku. Naravno, to ne znači da neka treća politička snaga neće dobiti značajan broj zastupnika, ali je malo vjerojatno da će se približiti ovoj kasti izabranih. Nekako je pravilo da građani “jamraju” protiv svojih stranaka dok je do izbora jako daleko.

Međutim, kada treba donijeti odluku, onda se puno ne razmišlja i glasuje se za svoju stranku. Jedno istraživanje je pokazalo da se političke preferencije u Hrvatskoj prenose s koljena na koljeno. Stoga nije slučajno da HDZ i SDP prije izbora uvijek dodatno zaoštre ideološke teme. Do sada se takva strategija pokazala kao dobitna kombinacija. Nisu samo HDZ i SDP zainteresirani da ostane status quo.

Imaju podršku društvene elite koja ne želi nikakva iznenađenja. Naša elita nije do kraja zadovoljna HDZ-om i SDP-om, ali barem znaju što od njih mogu očekivati. Njima sigurno ne odgovaraju radikalne promjene. Čak i teška gospodarska kriza, za koju su najviše odgovorni HDZ i SDP, nije dovela do ozbiljnijeg smanjenja lojalnosti prema njima. Stoga je posve izgledno da se ni nakon izbora ništa strateški neće promijeniti. Može se samo očekivati da će se političko njihalo, koje je do sada preferiralo ljevicu, sada okrenuti prema desnici.     

Teška ekonomska kriza pokazala je da HDZ i SDP nisu u stanju riješiti gospodarske probleme. Stoga je izražena želja da se neke stvari ipak promijene. Za promjene su pogotovo zainteresirani gubitnici tranzicije, kojih je sve više u Hrvatskoj, više od 300.000 nezaposlenih i još toliko blokiranih. Stoga je moguće da građani izaberu snažan “treći put” kao odgovor na ovo gotovo bezizlazno stanje. Spremni su glasati i za “crnog vraga” samo da bi pokazali SDP-u i HDZ-u da su ih razočarali. Uspjeh Vilibora Sinčića na predsjedničkim izborim pokazuje da je moguć i takav scenarij.  

Vrlo su mali izgledi da se “treći put” probije i ugrozi prvo i drugo mjesto HDZ-a.Trebalo bi se dogoditi pravo čudo da se to dogodi na sljedećim izborima. Pojavljuje se neki lider koji je u stanju okupiti sve nezadovoljnike i osnovati zajedničku listu. Građani im daju podršku jer smatraju da jedino nova snaga može izvesti zemlju na pravi put.     

>> Bandićeva ostavština: režije u Zagrebu najskuplje u Europi

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • bakulušić:

    Hrvatska je kao siromaška kuća. Nije važno tko je "babo" ili glavar. Nema se a i da ima, nezna se. Sve što je bilo i valjalo, uništila su ili odnijela komunistička djeca kod čijih su očeva bili ključevi blagajni a ... prikaži još! krivnja je usmjerena na nekolicinu nebitnih likova, da se Vlasi ne dosjete. Izluđuju nas ciljano i postižu rezultate. Više ne vjeruje otac sinu, sin ocu, majka kćeri, muž ženi...Vraćaju nas u četrdesete prošlog stoljeća retorikom "ili mi ili oni". A sve u želji da zadrže stečena prava i privilegije. Lustraciju su uspješno izbjegli i sad lustriraju nas jer smo im, kao, malo poremetili "crno-bijeli svijet". A kad se takvo nešto dogodi, preostaje onih četrdeset biblijskih godina lutanja kroz pustinju. U Hrvatskoj bi to moglo potrajati malo duže. Tko poživi, bit će mu dugo i široko.

  • anonimus00:

    biraci suu ovce bez mozga

  • LANA555:

    I ja pitam koga ima jos koga osim ovo dvoje .