Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
www.eu-projekti.info

Besplatan i otvoren svima – prvi hrvatski portal o fondovima EU

Ariana Vela i Josip Jagić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
12.09.2012.
u 12:46

Portal je financirala tvrtka EU projekti, a očekuje se oko milijun otvaranja naslovnice mjesečno

Sve informacije o financiranju projekata iz fondova Europske unije te svi natječaji na koje se mogu prijaviti hrvatski korisnici te oni iz regije od sada se mogu pronaći na jednom mjestu, na prvom hrvatskom portalu o europskim fondovima – EU projekti info. Vlasnica tvrtke EU projekti Ariana Vela te novoosnovana udruga Institut za razvoj poduzetništva i projekte EU odlučili su napraviti ovaj portal kako bi se podigla razina iskorištenosti programa IPA i programa Unije, ali i kako bi se pomoglo u pripremi za strukturne fondove.

– Iako smo znali da bismo vjerojatno jako lijepo zaradili da smo usluge s ovog portala naplaćivali, odlučili smo ga ostaviti besplatnog i otvorenog za javnost jer vjerujemo da su sredstva EU sredstva svih građana, svih nas – rekla je na predstavljanju portala u Europskom domu Ariana Vela te dodala kako im je želja da portal na adresi www.eu-projekti.info postane centralno mjesto za sve informacije o europskim fondovima. Portal je financiran vlastitim novcem, a očekuje se oko milijun otvaranja naslovnice mjesečno.

>> Europski fondovi: Spas za skupe, milijunske projekte

>> Kako smo 'izvukli' 100 milijuna eura za čak 221 projekt

Komplicirani fondovi

– Svakodnevno radimo na stranici i svaki ćemo dan ubacivati nove najave i natječaje kako budu izlazili. Želimo da i netko tko se nikada nije bavio natječajima EU može pretražiti sve što ga zanima po djelatnosti kojom se bavi i poslovima koji ga zanimaju – objašnjava Vela. Osim popisa svih uvjeta i natječaja iz Hrvatske, regije te Bruxellesa, na stranici se mogu naći i primjeri projekata te praktični savjeti.

– Europski fondovi komplicirani su i za nas koji se dnevno bavimo tim područjem, a kamoli onima koji kreću od nule. Zato je ovo izvanredan alat gdje se na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije na koje se projekte prijaviti i gdje tvrtke i pojedinci mogu ponuditi svoje usluge – rekla je direktorica Centra za EU Hrvatske gospodarske komore Ružica Gelo, a s njome se složio i zamjenik predstojnika ureda predsjednika Vlade Dalibor Dvorny koji se prisjetio koliko je teško bilo prije osam godina kada se u Hrvatskoj krenulo s apliciranjima za fondove EU.

Fondovi i jeti

– Tada nas je bila samo šačica i nailazili smo na bezbrojne prepreke jer je vladala atmosfera nerazumijevanja. U međuvremenu se to drastično promijenilo i vjerujem da sada imamo najnapredniji sustav u državnoj upravi. Ovakav portal postao je nasušna potreba za sve uključene u te procese – kazao je Dvorny dodajući kako se sada svi intenzivno pripremaju za strukturne fondove.

I predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar sjeća se koliko se prije malo znalo o europskim fondovima.

– Još 2006. godine uspoređivalo ih se s jetijem – svi smo čuli za njih, ali nitko ih nije vidio. Iako su fondovi bili godinama prvoklasna politička priča, činjenica je da smo dosad iskoristili svega 30-ak posto sredstava koja su nam bila na raspolaganju. Bit će dosta novca pred nama od EU, ali i jako puno posla da ga iskoristimo i zato je ovo odličan informativni alat na korist svih u Hrvatskoj – zaključio je Mondekar.

Komentara 5

DR
drugTitoforever
13:09 12.09.2012.

Jos jedna lopovska reklama ciji cilj je da vam pokradu lovu, a da nist ne dobite zauzvrat ....

BO
boeing777
13:10 12.09.2012.

Imam projekt, prototip, sve radi, no student sam i trebaju mi novci da bi izašao na tržište. Radi se o sofisticiranoj informatičkoj opremi. Da li ja mogu dobiti te poticaje iz fondova i kome se trebam obratiti? pretpostavljam da jee dogovor ne te da niti jedan hrvat neće vidjeti ni kune iz tih fondova kojih su svima puna usta

FE
Feci
14:44 12.09.2012.

Zanimljivo je na početnoj stranici tog portala škljocnuti na "države" pod pretragom. Evo u kakvo društvo nas smješta EU i što planira s nama. Novu YU. Dobro su nam govorili EU = nova YU. Guske u magli po 3 put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije