Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Davor Bernardić dobio stipendiju Cotruglija samo zato što je u Saboru

Davor Bernardić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
27.02.2020.
u 19:00

Javnu dužnost koristio je u svrhu postizanja osobnog probitka, kaže Povjerenstvo.

Nije baš da mu je stipendija Poslovne škole Cotrugli od 263 tisuće kuna bila poklon, ali nije baš ni da ju je dobio po nekim drugim kriterijima osim po tome što je saborski zastupnik.

Doveo se tako predsjednik SDP-a Davor Bernardić, objavilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, “u odnos ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost kao dužnosnika pri donošenju zakona kojima se uređuje poslovanje privatnih visokih škola i fakulteta”.

Iskoristio je, kaže se u odluci Povjerenstva, “obnašanje javne dužnosti kako bi postigao osobni probitak”, što je protivno petom članku Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ali upravo taj peti članak nije propisao mogućnost izricanja sankcija, pa Bernardić neće dobiti novčanu niti ikakvu drugu kaznu.

Činidba i protučinidba

Svejedno, odluka koju je Povjerenstvo objavilo prekjučer konačni je kraj sage o Bernardićevoj stipendiji, koja je počela još potkraj 2017. godine, kad se prvi čovjek SDP-a na Facebooku pohvalio diplomom spomenute poslovne škole i zvanjem “chief executive MBA”.

Netko ga je tada prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer, kao saborski zastupnik, smije primiti dar samo do vrijednosti od petsto kuna, a stipendija koju je primio bila je 262.500 kuna veća.

Postupak je potrajao jer Povjerenstvo, kako objašnjavaju njegovi članovi, nije odmah dobilo sve tražene dokumente, a potom je počela analiza jer je Davor Bernardić u svojem očitovanju kazao da mu stipendija nije bila poklonjena, već se obvezao, kako je rekao, na niz aktivnosti koje mora obaviti da bi je dobio.

“Činidba i protučinidba”, kako je to razložilo Povjerenstvo. Pa se predsjednik Partije ugovorom s PŠ Cotrugli, među ostalim, obvezao da bude zaštitno lice škole u promotivnim kampanjama te da 10 godina predlaže po jednog kandidata godišnje koji bi također trebao dobiti stipendiju.

Ugovorom se dužnosnik obvezao, bez naknade, odraditi i konzultantski, mentorski te istraživački rad u ukupnom trajanju od 120 sati u terminu koji odredi PŠ Cotrugli, na njezin poziv bez naknade prisustvovati promotivnim događanjima, djelovati kao aktivni ambasador škole te promovirati njezine vrijednosti primjenom akademskih postignuća i etičkim ponašanjem, kaže Povjerenstvo, koje je zaključilo i da je Bernardić 2014., u trenutku sklapanja ugovora o stipendiji, bio dužnosnik dulje od tri godine i nije se bavio strukom za koju se obrazovao, iz čega proizlazi da mu je stipendija ponuđena upravo u svojstvu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Kaže da je sve rekao

Kad je lanjskog listopada Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo o slučaju Davora Bernardića, on je kazao da “nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole, već samo znanje te da, i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo jer novac nije ni dobio”.

Obvezao se, međutim, kao što je već rečeno, na promociju škole da bi, kako sam kaže, dobio “znanje”, ali zasad, barem sudeći prema internetskoj stranici te škole, Bernardić kao zaštitno lice nije joj posebno trebao. Ime predsjednika SDP-a nije, tako, ni na popisu alumnija te poslovne škole, koja se ponosi što su joj učenici iz svih sfera društva, a njegovo ime ne spominje se ni na događanjima u organizaciji te škole.

Pitali smo Bernardića kako to kad se ugovorno obvezao na promociju, a on nam je odgovorio da je o stipendiji sve rekao još lani u listopadu.

Ključne riječi

Komentara 20

ST
starter001
20:18 27.02.2020.

.... ovaj kreštavi komunistički pomladak koji čeka vlast da sakati hrvate s onim svojim mentorom , pijandurom Stazičem , neka očekuje kvalitetan otpor svim sredstvima ....

HO
horton
20:14 27.02.2020.

Lik je u politici zbog osobne koristi (doduše, teško reći da je jedini kojem je to motiv). Nema skoro nikakve stavove, a kad ima, obično su loše odglumljeni kako bi se pokušao uklopiti u SDP. Jasno je kakva je stranka koja izabere ovakvog lika da im bude glavni, a jasno je i kako mu je to pošlo za rukom - svima je obećao brda i doline.

TO
Tomi
20:17 27.02.2020.

Ovi iz sdp-a su gori od hdz-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije