Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLASAN NOVI ZAKON

Benčić: Obnova punom parom ili ostavka vlasti

storyeditor/2023-02-17/PXL_150223_98312978.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.02.2023.
u 20:24

– Nitko u ovoj zemlji ne može reći da je zadovoljan dosadašnjim tijekom obnove jer obnove u Zagrebu i na Baniji gotovo i nema, konstatirala je Sandra Benčić

Nakon što je prvi zakon mijenjan dvaput, Sabor je danas izglasao novi, drugi Zakon o obnovi nakon potresa. Podržalo ga je 99 saborskih zastupnika. Osim vladajuće većine, za njega su bili i zastupnici SDP-a i Možemo!, dok je 16 zastupnika bilo suzdržano, a njih 15 izjasnilo se “protiv”.

Provedivo uz političku volju

Prije samog glasanja oporba je opet iznijela niz primjedbi na dosadašnji tijek obnove, izražavajući i sumnju da će se novim zakonom ona ubrzati.

– Nitko u ovoj zemlji ne može reći da je zadovoljan dosadašnjim tijekom obnove jer obnove u Zagrebu i na Baniji gotovo i nema. Iako smo dobili produljenje roka za potrošnju sredstava iz europskog Fonda solidarnosti, činjenica je da se ni to produljenje očito neće iskoristiti. A sve se to događa zato što obnova nije bila politički prioritet Andreja Plenkovića. Ovaj novi zakon omogućuje da se obnova provede, ali jedino ako za to postoji politička volja, no u tom smislu nevoljkost vlasti i dalje se vidi. I zato ako vidimo da obnova ne kreće punom parom nakon izglasavanja ovog zakona, svi vi koji ste na vlasti morate dati ostavku – poručila je vladajućima zastupnica Sandra Benčić (Možemo!). Predrag Štromar (HNS) složio se da prvi zakon o obnovi nije bio dobar pa sad sve nade polaže u novi zakon.

– Ovaj novi zakon izuzetno je potreban, i to radi ljudi koji su nastradali i koje žalimo te želimo da nakon obnove imaju iste ili još i bolje uvjete života nego što je to bilo prije potresa. Nadamo se da će se sad sve procedure u vezi s obnovom pokrenuti brže. Onih 1,3 milijarde eura iz europskog Fonda solidarnosti hitno treba potrošiti do 30. lipnja i zato pozivam sve čelnike lokalnih zajednica da to omoguće – reče Štromar.

’Ne obnavljajte samo Zakon!’

Na njegove se riječi referirala Anka Mrak Taritaš (GLAS). Navela je da smo po pitanju obnove imali četiri ministra i četiri zakona, da se vladajući prema ljudima u Zagrebu i na Baniji ponašaju kao prema krumpirima te da se novi Zakon o obnovi slobodno može nazvati zakonom samoobnove i zakonom samoobmane. Koliko je dosadašnja trogodišnja obnova podbacila, ilustrirala je i podatkom da je zgrada zagrebačkog HNK svojedobno sagrađena za 13 mjeseci.

– Prestanite obnavljati zakon i počnite konačno ljudima obnavljati domove – bila je jasna poruka koju je vladajućima uputila Marija Selak Raspudić (Most), a Nikola Grmoja (Most) pozvao je oporbu da ne glasa za novi zakon.

– Dosta je toga da se ljude vuče za nos. Vrijeme je da prestanemo glasati za nove zakone jer je jasno da ova parlamentarna većina nije sposobna obnoviti potresom pogođena područja – ustvrdio je Grmoja. Miro Bulj (Most) podsjetio je da su mnogi već tri zime bez svojih kuća pa je vladajuće upitao nije li ih zbog toga stid.

VIDEO Urušio se dio stropa na pedijatriji KBC-a Sestre milosrdnice. Bolnica: Riječ je o posljedici potresa

Ključne riječi

Komentara 2

GI
gira
21:06 17.02.2023.

Benčić! Kljuka te nas budućom? E a onda ...

Avatar Moodleen
Moodleen
20:40 17.02.2023.

Blenčić!! A doktorica joj na godišnjem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije