Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bedeković: Centar socijalne skrbi trebao bi raditi na jednom mjestu

Ministrica je, želeći provjeriti stanje na terenu, obišla Centar za socijalnu skrb u Kninu, Drnišu i Šibeniku te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.
17. listopada 2019. u 18:30 1 komentara 217 prikaza
Ministrica Vesna Bedeković u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je u četvrtak u Šibeniku da će pronaći rješenje da Centar socijalne skrbi, koji radi na četiri adrese, bude na jednome mjestu. Ministrica se sastala sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima, ravnateljima i predstojnicima ustanova, s kojima je razgovarala o stanju u sustavu socijalne skrbi na području županije. To je deveta županija koju je obišla, a u svakoj je glavna tema razgovora bilo funkcioniranje sustava socijalne skrbi na području županije.

Ministrica Bedeković PODIZANJE SIGURNOSTI Bedeković: Od 1. siječnja socijalni radnici dobivaju status službene osobe

Ministrica je, želeći provjeriti stanje na terenu, obišla Centar za socijalnu skrb u Kninu, Drnišu i Šibeniku te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

"Što se tiče paketa od pet mjera ministarstva, to su prije svega fizička i tehnička zaštita u centrima za socijalnu skrb i podružnicama centara. Kad kažem fizička zaštita, mislim na proširene ovlasti zaštitara, kad kažem tehnička zaštita, mislim na detektore metala i prolazne detektore u svim centrima za socijalnu skrb", rekla je i dodala da je rok bio 30. rujna i da je na terenu zatekla da su svi odradili svoj dio posla te da u svim centrima postoji pokrivenost jednim od ta tri oblika zaštite.

Mjere za veću sigurnost socijalnih radnika Ministrica Bedeković: Svi centri ispunjavaju uvjete fizičke ili tehničke zaštite

"Druga mjera je davanje statusa službene osobe svim socijalnim radnicima i svim radnicima u sustavu socijalne skrbi. U fazi su izmjene i dopune Kaznenog zakona pa će svi radnici u sustavu dobiti status službene osobe, a zakon stupa na snagu 1. siječnja 2020.", ponovila je ministrica.

Taj status znači da će se svaki napad na radnika tretirati kao napad na službenu osobu i u skladu s time će se procesuirati. S druge strane, svaki radnik koji kao službena osoba počini kazneno djelo bit će procesuiran i sankcioniran prema odredbama KZ-a, što će utjecati na veću odgovornost socijalnih radnika i poboljšanje kvalitete obavljanja poslova, istaknula je.

Vesna Bedeković Obljetnica trostrukog ubojstva Ministrica Bedeković: Treba odgajati za prihvaćanje različitosti i nenasilje

"Treća važna mjera kojoj je cilj prevencija rizičnih ponašanja jest sustavno stručno usavršavanje socijalnih radnika i svih radnika u sustavu socijalne skrbi. To će biti usmjereno na proaktivne modele profesionalnog osnaživanja struke kroz pet modula koji će kroz niz tema pridonijeti jačanju kompetencija radnika. Četvrta mjera o kojoj se još raspravlja tiče se zaštite i sigurnog obavljanja posla na terenu. Tu još osmišljavamo najbolje modalitete zaštite u tim situacijama i o tome razgovaramo. Peta mjera je usmjerena na promptno reagiranje i jaču, intenzivniju međuresornu suradnju sustava socijalne skrbi i raznih ministarstava kako bi se bolje reagiralo", objasnila je ministrica.

Na novinarsko pitanje što se čini s obzirom na opterećenost socijalnih radnika te premali broj zaposlenih, ministrica je odgovorila da su svjesni problema i da rade na njihovu rješavanju u novom zakonu o socijalnoj skrbi.

Očevid u Centru za socijalnu skrb u Đakovu nakon pucnjave i ubojstva u srpnju ove godine NAKON CRNOG SLUČAJA U ĐAKOVU Do 30. rujna detektori metala u svim Centrima za socijalnu skrb

"Nacrt zakona o socijalnoj skrbi je u finalnoj verziji i polako se privodi kraju, ali mogu reći da intenzivno radimo na rasterećivanju socijalnih radnika kroz zakonske odredbe i da im se smanji broj ovlasti. Tijekom godina se nanizao razni broj ovlasti koje nisu povezane sa sustavnom socijalne skrbi, a radimo na tome da se opterećenja vrate u nadležna tijela", rekla je i dodala kako, kad je riječ o zapošljavanju, "još imamo uredbu o zabrani zapošljavanja, ali radimo na tome da dio financijskih sredstava usmjerimo onamo gdje su potrebni dodatni radnici". U vezi s preseljenjem šibenskoga Centra za socijalnu skrb, koji sada radi na četiri adrese, u jednu zgradu, ministrica je rekla kako je potrebno učiniti sve da bude na jednome mjestu.

"Održat ću sastanak s gradonačelnikom kako bismo pronašli rješenje da djelatnost Centra stavimo na jednu lokaciju i olakšali rad korisnicima", najavila je ministrica. 

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Jugovina:

    Međimurske cigane će obići pred izbore, da se dugo ne pamti.