Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Beč ne vjeruje testovima povratnika i traži da Austrija uvede besplatno testiranje

Anschober je istakao kako Austrija testira „kao nikada do sada“ te da je već testirano više od 880.000 osoba, i to ne samo onih sa Covid-19 simptomima, nego i onih bez simptoma zaraze.
31. srpnja 2020. u 13:08 1 komentara 3403 prikaza
Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
Pogledajte galeriju 1/3

Peter Hacker vijećnik grada i pokrajine Beč nadležan za socijalna i zdravstvena pitanja te sport traži da austrijska Vlada, po uzoru na Njemačku uvede besplatno testiranje za povratnike iz rizičnih područja i zemalja s velikim brojem zaraženih koronavirusom. I to već na granici, pri ulasku u Austriju. Hacker je istakao kako je za besplatno Covid-19 testiranje, jer su testovi koji donose putnici iz različitih zemalja „nepouzdani“.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

„Vojnici koji na graničnim prijelazima pomažu zdravstvenim djelatnicima i policiji ne mogu provjeriti da li su testovi iz Ukrajine, Turske, Srbije ili Slovenije ispravni, prije svega zbog kratkog vremena koje im stoji na raspolaganju“, pojasnio je bečki gradski vijećnik.

Napomenuo je kako bi se besplatnim testiranjem izbjeglo da povratnici s odmora pri povratku u Austriju daju lažne podatke u kojoj su zemlji bili na odmoru. Hacher je također predložio da osobama s pozitivnim testovima treba omogućiti da budu na bolovanju nakon odmora, o čemu se ovih dana u Austriji vode moralne i ostale rasprave. Za Hacherov prijedlog o uvođenju besplatnog testiranja pri ulasku u Austriju je i poglavar austrijske pokrajine Koruške Peter Kaiser.

Protiv tog prijedloga je austrijski savezni ministar za zdravlje Rudolf Anschober, uz obrazloženje kako „troškovi besplatnog testiranja povratnika nisu za sada planirani“. Anschober je istakao kako Austrija testira „kao nikada do sada“ te da je već testirano više od 880.000 osoba, i to ne samo onih sa Covid-19 simptomima, nego i onih bez simptoma zaraze.

Austrija ALARM U Austriji rekordnih 175 novozaraženih u 24 sata, 78 u Beču

„Shvaćam da čudno zvuči da bi mi svi morali plaćati za ljude koji imaju novaca da si priušte odmor, ali ne žele sami izdvojiti 100 eura za test, pri povratku u zemlju“, rekao je Hacker. Mediji navode kako je Hackera na takovo razmišljanje naveo aktualan izuzetno visok i stalan porast broja zaraženih u Beču i strah da bi se zaraza u austrijskom glavnom gradu i Austriji ponovno mogla rasplamsati.

Adria Tour - Biserka Petrović i Novak Đoković
BISERKA PETROVIĆ
Draženova mama demantirala Nikolinu Ristović i progovorila o Novaku Đokoviću
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
  • Avatar barba_barba
    barba_barba:

    Od Ishgela Austrijanci uzivaju puno povjerenje jer Vavik igraju sa otvorenim kartama