Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Bauk: HDZ je još uvijek u oporbenom modu pa neka tako i ostane

Upitan o jučerašnjim događanjima u Saboru, Bauk je rekao kako se HDZ-ov stav nije znao sve dok to nije rekao Davorin Mlakar
04. prosinca 2015. u 13:28 10 komentara 550 prikaza
Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar uprave u tehničkoj vladi Arsen Bauk proučio je kako je SDP spreman i za novi krug pregovora, ali i za nove izbore, bili oni za četiri mjeseca ili za četiri godine.

– Činjenica je da je ovakva situacija prvi put na državnoj razini, no na lokalnoj razini bilo je mnogo situacija kada je odlučivala treća opcija. Nekad se išlo na nove izbore, a nekad su se dogovorili, rekao je Bauk novinarima uoči izbornog sabora Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, gdje je nazočio kao gost.

Upitan o jučerašnjem srdačnom pozdravu "daj mi pet" premijera Zorana Milanovića i ministra obrane Ante Kotromanovića, Bauk je rekao kako bi njih dvojicu to trebalo pitati da objasne, ali kako on osobno nije siguran da to ima veze s jučerašnjim događanjem u sabornici.

– Vidim da se o tome dosta priča – dodao je Bauk.

Upitan o jučerašnjim događanjima u Saboru, Bauk je rekao kako se HDZ-ovo stajalište nije znalo sve dok to nije rekao Davorin Mlakar. 

– Oni su večer prije rekli kako je njihov kandidat za predsjednika Sabora Željko Reiner i da će još razmisliti pa su valjda cijelu noć razmišljali pa su ujutro na klubu zastupnika prije sjednice ponovno razmišljali i došli u dvoranu i opet razmišljali  tako da su možda od prevelikog razmišljanja zaboravili reći koji je njihov stav. Zna se kakva je procedura u Saboru, da bi se izabrao predsjednik Sabora, mora ga netko predložiti, 50 i nešto zastupnika svojim potpisima. Prema tome, možda su imali negdje papir s potpisima koji nisu pokazali, ne znam, rekao je Bauk.

Ustvrdio je kako je vrlo nekorektno od njih što su radili pritisak na (predsjednika Sabora u prošlom sazivu) Josipa Leku, jer je njegov zadatak bio jedino da konstatira tko je predložen, otvori raspravu i stavi na glasovanje što je i učinio.

Sve drugo moglo se napraviti prije sjednice, ali to nije odgovornost predsjednika u prošlom sazivu nego stranaka koje su ušle u Sabor i u tom smislu SDP i Most razgovarali su i rezultat toga bio je da Most pristaje da profesor Robert Podolnjak bude njihov kandidat. Oni su nakon toga razgovarali s HDZ-om i mi ne znamo što su razgovarali, no bilo je jasno u tom trenutku, ako ga i HDZ podrži, da će Podolnjak prihvatiti kandidaturu. Mogli su to reći prije sjednice, ali su išli raditi cirkus u Saboru, još uvijek su oporbenom modu, pa neka tako i ostane, poručio je Bauk.

>> Što nakon neuspjelog konstituiranja Sabora: 'Sada je sve u rukama predsjednice'

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan