Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mišljenje stručnjaka

Što nakon neuspjelog konstituiranja Sabora: 'Sada je sve u rukama predsjednice'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
04.12.2015.
u 12:49

Iako se prvo zasjedanje Sabora po Ustavu održava najkasnije 20 dana nakon izbora, bilo bi preuranjeno da predsjednica po isteku tog roka raspiše nove izbore

”Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora. Hrvatski sabor konstituira se izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika”, navodi se u ustavnim odredbama koje bi, uz onu da predsjednica saziva prvo zasjedanje Hrvatskog sabora te odredbe Poslovnika Hrvatskog sabora, trebale razriješiti aktualnu situaciju nakon neuspjelog konstituiranja Sabora. Ustavotvorac očito to nije predvidio pa to sada omogućuje različite odgovore na pitanja što dalje.

Leko je “prekinuo” sjednicu

I Poslovnik Hrvatskog sabora propisuje da predsjednik Republike saziva “prvu, konstituirajuću sjednicu”. Može li, tko i kada sazvati novu konstituirajuću sjednicu nakon što prva nije uspjela. Josip Leko kao predsjednik Sabora iz prethodnog saziva samo je privremeno predsjedao te je neuspjeh izbora novog predsjednika zaključio “prekidom” sjednice. To bi moglo značiti da u skladu s poslovničkom odredbom prema kojoj privremeni predsjedatelj do izbora predsjednika Sabora ima sva njegova prava i dužnosti “u odnosu na predsjedanje sjednicom”, smatra da je on taj koji će odrediti novi termin za pokušaj konstituiranja Sabora, i to kao “nastavak sjednice”. Ustavnopravni stručnjak doc. dr. Mato Palić ističe kako ni stručnjaci nisu jedinstveni, a on smatra da je sada sve u rukama predsjednice, pa i da u ustavnom roku od 20 dana nakon provedenih izbora (13. prosinca je zadnji dan toga roka koji teče od proglašenja konačnih rezultata izbora 23. studenoga) odredi novi datum za konstituirajuću sjednicu.

– S tim da čak i ako se Sabor ne konstituira u tom roku, to ne bi značilo da je neustavno konstituiran jer s obzirom na to da je riječ o funkcioniranju državne vlasti, mislim da kod interpretacije te odredbe treba biti elastičniji. Jer, ako bi se taj rok od 20 dana tumačio kao prekluzivni rok, onda bi to značilo da moramo ići na ponovljene izbore – Palićev je stav na našu primjedbu nije li neobično da Ustav propisuje instruktivni rok. Kad bi predsjednica ustavni rok tumačila tako strogo pa po njegovu proteku odredila nove izbore, to bi, po Palićevu mišljenju, bila preuranjena odluka, čija je (ne)ustavnost stvar tumačenja karaktera propisanog roka, koju bi izravno, smatra, mogao ocjenjivati i Ustavni sud.

Ustavni rok za Sabor

– Dužnost je predsjednice da se brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti pa nije li onda bliže toj dužnosti da predsjednica pruži priliku za politički dogovor – dodaje Palić. S obzirom na to da predsjednica ima novi krug konzultacija o izboru mandatara za sastavljanje vlade 7. prosinca, a da je to u politički uskoj vezi i s izborom predsjednika Sabora, Palić očekuje da nova konstituirajuća sjednica Sabora bude od 8. do 13. prosinca. Palić tumači da se jučer u Saboru ništa nije dogodilo, da zasjedanja nije bilo, jer jedina odluka koju su zastupnici, pozvani od predsjednice, mogli donijeti jest izabrati predsjednika Sabora. Stoga njihovo okupljanje nema značaja osim što je prvi put službeno potvrđeno da Most neće ići samo s jednom opcijom.

– Sve skupa izgleda da smo svakim danom sve bliže novim izborima. Ako ni na posljednjim konzultacijama prije Božića ne bude političkog dogovora, možemo očekivati raspisivanje izbora koncem siječnja – Palićevo je viđenje.

Što se tiče trajanja konzultacija, i Palić smatra da, s obzirom na to da predsjednica mandataru može dati rok od dva puta po 30 dana, i za konzultacije treba dati rok od 60 dana, premda predsjednicu ništa ne sprečava da i ranije, ili kasnije, imenuje privremenu nestranačku vladu i istodobno raspiše izbore. I Palić, za razliku od Peđe Grbina, kaže da predsjednica nikome ne smije dati mandat osim osobi koja je uvjeri da ima povjerenje 76 zastupnika.

>>'Bili smo sigurni da smo blizu dogovora s Mostom'

>>HDZ odgovorio Mostu: Moramo se konzultirati s koalicijskim partnerima

Komentara 63

DU
Deleted user
12:55 04.12.2015.

naravno da je u rukama predsjednice..to nalaze ustav..a sada..promislite..sto biste..vi ucinili..pri ovoj pat poziciji..dali prednost..politicki ucjenama i trgovinama..ili birackom tijelu..da odluci..ja bi isao..i pet puta birati..ako je potrebno..a potrebno je..

Avatar Pinokio
Pinokio
13:13 04.12.2015.

Moram priznati da mi je na ovoj fotografiji predsjednica simpaticna.

MS
mare_split
13:21 04.12.2015.

Sabor je raspušten 28. rujna, Leko&Zoka svoj su 'adut' ispucali jučer i sada bi bio red da Predsjednica odredi nove izbore i tako da Narodu priliku za 'popravni'! MOST treba zaboraviti, Domoljubnu podržati i onda preko institucija Države provjeriti navodee o velikom kriminalu 'padajućeg Zoke' što bi, ako se dokaže da je tako, otvorilo put žurnom provođenju lustracije i pojavljivanju neke HRVATSKE socijalno-liberalne stranke, jer Zokino jato u kom ima čak i 'balvanaša' NISU socijalno-liberalni, jer nisu hrvatski!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije