Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI INTERVJU TJEDNA

Bauk o koaliciji SDP-a i Možemo: 'Samo nas nebo rastavit može!'

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
12.01.2022.
u 12:32

Na pitanje zamjera li Milanoviću na izjavi da Dodik nije najgore što se može dogoditi BiH, Bauk odgovora: – Pa to je vjerojatno točno. Ima i gorih stvari. Dodikova politika je jasna, a to je ostati na vlasti.

Potpredsjednik kluba SDP-a Arsen Bauk gostovao je u emisiji "Politički intervju tjedna" Večernjeg lista gdje je komentirao aktualne političke teme. 

S njim je razgovarala Iva Boban Valečić. 


 

Upitan o najnovijoj priči portala Index o navodnoj prodaji dionica i obveznica zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB), Bauk je odgovorio: – Na guvernera HNB-a, dužnosnike i zaposlenike HNB-a odnose se određeni propisi koji im to očito ne dopuštaju. Za dužnosnike koji su dužnosnici i prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, tu ima posla za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Što se tiče njihova ostanka na dužnosti, mislim da pitanje odgovornosti pokreće Savjet HNB-a. Ako oni to ne pokrenu, onda ćemo morati čekati da dođe euro i da to pokrene Europska banka. 

Bauk ističe kako je sve ovo nastavak urušavanja ugleda hrvatskih institucija. 

– Što se tiče cijele priče, neka izlože sve pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa – za one koji su dužnosnici i prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa – pa će onda u Povjerenstvu utvrditi jesu li u sukobu interesa ili nisu. Ako to utvrde, to će biti dodatni argument onima koji traže ostavku. 

– Očekujem da nadležni saborski odbor raspravi to pitanje i da se dobiju dodatna objašnjenja. HNB je kao grana monetarne vlasti neovisna u onoj mjeri u kojoj je to primjereno za državu s parlamentarnim sustavom pa je i Vladi teže povlačiti određene poteze. Ali nije nemoguće – dodaje Bauk. 

O Pupovcu na proslavi Republike Srpske 

– U jednom napadu kreativnosti taj 9. siječanj nazvao sam 10. travnja po julijanskom kalendaru, jer on neodoljivo podsjeća Hrvate i Bošnjake na datum koji može Rome, Židove i Srbe asocirati na sličnu stvar koja se dogodila. Taj datum je ukinuo Ustavni sud. Nije sporno da je Republika Srpska dio ustavnopravnog poretka BiH potvrđenog Daytonskim sporazumom, priznata nešto prije u Ženevi, ali su od njih zatražili da pronađu neki drugi datum koji će manje podsjećati na to što ih je dočekalo nakon tog devetog januara. Tako da mi je potpuno neprihvatljivo sudjelovanje legalnog i legitimnog predstavnika hrvatskog naroda iz BiH te mi je isto tako neprihvatljivo sudjelovanje dužnosnika iz Hrvatske. Osim dva ekstremno desna francuska političara, Pupovac je bio jedini političar iz Europske unije uzevši u obzir to da su se francuska veleposlanstva ogradila, a Hrvatska nije – objasnio je Bauk. 

On smatra da Pupovčeva funkcija u SDSS-u nije jedini razlog da ga se pozove na proslavu. 

Na pitanje zamjera li Milanoviću na izjavi da Dodik nije najgore što se može dogoditi BiH, Bauk odgovora: – Pa to je vjerojatno točno. Ima i gorih stvari. Dodikova politika je jasna, a to je ostati na vlasti. Ako se na vlasti ostaje tako da se bude bosanskohercegovački unitarist, Dodik će preksutra postati bosanskohercegovački unitarist. Isto tako on je prije 15 godina bio socijaldemokrat i rekao da se u Srebrenici dogodio genocid. 

Napomenuo je da Dodik vodi bitku primarno u Republici Srpskoj, gdje ima određenu oporbu. 

– Za situaciju u BiH puno su važniji izbori u SAD-u, nego u BiH – dodaje. Napominje kako je u određenim situacijama Hrvatima u Bosni saveznik Dodik, te je kao primjer naveo Dodikov veto oko Pelješkog mosta. 

Koalicija s Možemo! i stanje u SDP-u

– Što se tiče koalicije SDP-a i Možemo!, pala su mi na pamet dva stiha Miše Kovača: ''Samo nas nebo rastavit može'' i ''u danima sretnim, u danima grubim''. Što se tiče otkaza u Holdingu, tema može biti jedino kvaliteta usluga koje pruža to trgovačko društvo. Ako se to može s manjim brojem ljudi, onda dobro. Zatečeno stanje nije sveto pismo. Ako postoje nesuglasice u koaliciji, to se rješava razgovorom, tek se onda izlazi u javnost. Ne mislim da će to biti točka prijepora – objasnio je. 

Objasnio je i kakvo je stanje koalicije u drugim gradovima. 

– Ova koalicija Možemo! i SDP-a u Puli je već raskinuta, ne vidim da će biti drukčije u drugim gradovima. Može biti iskakanja kod njihovih članova, ne kažem to da bih vrijeđao nego mislim da stranačka stega nije u toj mjeri učvršćena. 

24.6.2021., Zagreb, Trg Svetog Marka 6. Nastavak 7 sjednice hrvatskog sabora.Pedja Grbin , Arsen Bauk r"nPhoto:Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Potpredsjednik SDP-a komentirao je stabilizaciju rejtinga stranke. 

– Bolje da raste nego da je suprotno. Ako rastemo stalno za jedan posto, na 40 posto smo za dvije godine – smije se Bauk. 

– Mislim da je to posljedica odlaska. Oni koji su ostali ne raspravljaju toliko o unutarnjim problema, a to je kod naših simpatizera unijelo mirnoću i to je očekivana posljedica. Mislim da je dio simpatizera čekao da se situacija smiri i da se počnemo baviti politikom oko nas, a ne raspravljati o nama – smatra Bauk. 

Osvrnuo se i na Klub socijaldemokrata koji čine oni koji su otišli iz SDP-a i njihove planove za budućnost koji uključuju i osnivanje vlastite stranke. 

– Najavljuju to krajem godine, pa ćemo o tome krajem godine – kratko je odgovorio. 

Referendum o COVID potvrdama

– Treba utvrditi broj potpisa. Onda će Hrvatski sabor odrediti hoće li raspisati referendum ili će prvo tražiti ocjenu ustavnosti. Mislim da za prvo pitanje ne treba tražiti pitanje ustavnosti jer je ustavno i benigno, ali za drugo treba tražiti ocjenu ustavnosti. Ako Ustavni sud ocjeni da su oba pitanja ustavna, na referendumu ću glasati "za" – kazao je Bauk. 

Govoreći o suradnji oporbe, navodi kako se u određenim situacijama oporba udružuje. 

– Samo zato što se ne slažemo s Mostom oko cijepljenja, to ne znači da će Grmoja otupiti svoju oštricu prema HDZ-u. To nije logično – dodao je.

Upitan o mogućoj koaliciji s Mostom, kaže: – Mi smo s njima potpisali 2015. godine, pa je to nakon poznatih događaja izostalo. 

Kaže da bi Most bio prihvatljiviji od HDZ-a za formiranje vlasti, ali napominje da je upitno bi li se to dogodilo. 

– Most je preuzeo inicijativu za nešto što je dio njihove politike, ali to nije nešto što nije dio naše politike. Mi pozivamo ljude da se cijepe, oni to ne čine. Ne mogu preuzeti nešto naše. Kad su na jednoj strani oni, Domovinski pokret i Suverenisti bez Zekanovića, na drugoj strani su svi ostali što se tiče odnosa prema cijepljenju. Nije oporba homogena skupina.

Na komentar da SDP nije prodoran oko tema koronakrize i smjene Darka Horvata, Bauk napominje kako je to interpretacija novinarke. 

– Jedna je stvar naći određenu temu gdje se traži smjena određenog ministra, a druga je stvar napisati zahtjev za opoziv, uputiti ga u proceduru i provesti raspravu. Zahtjev za opoziv ustvari je zahtjev za provođenje rasprave o nekom članu Vlade. Anka Mrak-Taritaš pokrenula je inicijativu da se o ministru Horvatu raspravi na sjednici Sabora. Hoće li se to raspraviti putem zahtjeva za opoziv, putem interpelacije, putem određene tematske sjednice, putem neke druge točke, putem rasprave o zakonu... To je stvar koja će se dogovarati putem oporbenih klubova i naći će se koja je najbolja poslovnička forma za to – objašnjava potpredsjednik SDP-a. 

Komentara 10

DU
Deleted user
12:54 12.01.2022.

iz kumrovecke skole za pomocnika ministra obrane e to je bauk...parzitira vec dvadeset godina...a matematicar je ...pitali ga koliko je 10×50 ...on je rekao usteđenih 500 eura..

ZV
zvezdomor
13:32 12.01.2022.

luzeri..rastavit ćete se sami jer ste lakomi boljševici

ST
stefj
12:51 12.01.2022.

He, he, slijedeći puta treba ga upitati da li je ikada nekome platio kavu... Inače, očito je politika da se odugovlači sa svime, dok potvrde neće biti potrebne, pa će onda sam referendum postati bespredmetan. Malo će Most skupljati političke poene na tome, držati konferencije za novinare i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije