Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU NE PRIZNAJE REZULTATE

Bashar alAssad osvojio 95,1% glasova

Supporters of Syria's President Bashar al-Assad celebrate before the results of the presidential election in Damascus
Foto: OMAR SANADIKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.05.2021.
u 08:09

Pobjeda donosi Assadu još sedam godina vlasti i produljuje vladavinu njegove obitelji na gotovo šest desetljeća

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad osvojio je četvrti mandat s 95,1 posto glasova, 6,4 posto više nego 2014. kada je pobijedio s 88,7% glasova. Assadovi protukandidati Mahmoud Marei i Abdullah Salloum Abdullah dobili su 3,3 i 1,5 posto glasova.

Šef parlamenta Hammouda Sabbagh kazao je da je odziv birača iznosio 78 posto u Siriji i izvan nje uključujući i izbjegličke kampove u Libanonu, Jordanu i Turskoj. Nakon objave rezultata, milijuni Sirijaca počeli su slaviti na ulicama. Rusija, Kina i Iran čestitali su predsjedniku Assadu na pobjedi tvrdeći da će ona donijeti stabilnost u regiju.

S druge strane, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrel kazao je da EU neće priznati rezultate sirijskih predsjedničkih izbora jer su “obilježeni prijevarom”.

Assad, koji je slavio pobjedu s građanima, uopće ne mari za stav Zapada prema njegovom reizboru te je kazao da će se borba protiv terorista nastaviti, a “Sirija obnoviti i biti bolja nego prije agresije”.

Pobjeda donosi Assadu još sedam godina vlasti i produljuje vladavinu njegove obitelji na gotovo šest desetljeća. Njegov otac Hafez al-Assad vodio je Siriju 30 godina.

VIDEO Incident kod Slavonskog Broda: Načelniku probušili gume i na kući mu išarali: 'Šokac - komunjara'

Komentara 12

ZG
zg1985
09:13 29.05.2021.

da su pobijedili talibani sto odsjecaju glave krscanima onda bi priznali rezultate

VI
vidum
08:29 29.05.2021.

Priznali bi rezultat da je pobijedio neki njihov izbor, koji bi im Siriju servirao na tanjuru.

GO
goran2hr
10:52 29.05.2021.

Predsjedniku i legalnoj vladi Sirije, uz čestitke, trebalo bi poslati ispriku, humanitarnu pomoć, ukinuti sankcije i normalizirati odnose, te uspostaviti gospodarsku suradnju. Možda bi onda bilo neke nade da se INA vrati na svoja polja u Siriji. Obzirom da tamošnja legalna vlada sada kontrolira najveći dio zemlje, tamo bi trebalo vratiti i sirijske migrante (azilante), koji se nalaze na hrvatskom teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije