Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO U REGIJI

Barikade i dalje na graničnim prijelazima, europska diplomacija pozdravlja odluku Kosova

Jarinje: Srbi sa sjevera Kosova blokirali prelaz Jarinje u oba smjera
Foto: Antonio Ahel/PIXSELL
1/3
01.08.2022.
u 10:24

Priopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog veleposlanika u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije

Iako su kosovske vlasti objavile u nedjelju navečer da su spremne odgoditi primjenu zabrane ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i reguliranja registarskih oznaka, na graničnim prijelazima Jarinju i Brnjaku još uvijek su postavljene barikade koje su postavili lokalni Srbi.

"Situacija se nije promijenila. Situacija je mirna, ništa se nije dogodilo. Barikade su tu i dalje prisutne, ali da vidimo danas tijekom dana što će biti nakon odluke koja je donesena", rekao je zamjenik šefa kosovske policije za Sjever Besim Hoti za Radio Slobodna Europa.

Kosovski dužnosnici objavili su u nedjelju odgodu primjene odluke o srpskim registracijama i dokumentima kad se uklone barikade koje su u nedjelju postavili lokalni Srbi.

Priopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog veleposlanika u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije.

"Smatramo da bi takvo odgađanje bilo važno, jer izgleda da ima dezinformacija i nesporazuma oko ovih odluka", rekao je tada Hovenier.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku vlade Kosova.

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Josepa Borrella da odgodi mjeru za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putovima odmah uklone. Borrell je pozivao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku", napisao je Lajčak na Twitteru te zahvalio ambasadoru SAD-a u Prištini Jeffreyju Hovenieru na snažnoj podršci.

 

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozdravio je odluku kosovske vlade o odgodi primjene novog režima do 1. rujna i poručio kako očekuje da će blokade koje su Srbi na sjeveru postavili odmah biti uklonjene.

"Pozdravljamo odluku Kosova da odgodi mjere do 1. rujna. Očekujem da sve blokade na cestama budu odmah uklonjene", napisao je Borell na Twitteru.

VIDEO: Imate devizni račun s eurima? Evo što će promijeniti od 1. siječnja 2023.

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
10:32 01.08.2022.

Srpska posla, viđeno devedesetih

MI
Mislav28
11:17 01.08.2022.

Balvan Revolucija 90-tih kao kod Knina.

Avatar El Indio
El Indio
10:59 01.08.2022.

Pa sta hoceju opanicari? Lijepo za majcicu Srbiju da budu svi u jednoj drzavi kao sto su htjeli 91. A ovi opanicari iz Srbije neka se presele na Kosovo ako misle da ce im bit bolje. A ne Srbija i Rusija u srcu i glavi a dzep gura prema EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije