Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA 'IGROKAZA'

Banožić ne plaća dnevnice vojnicima u Milanovićevu protokolu

Zagreb: Miljenić i Lozančić dali su izjave za medije iz Ureda Predsjednika Republike
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
29.11.2021.
u 22:21

Igrokaz, koji uz sve manje razumijevanje javnosti traje već tjednima na relaciji Pantovčak - Banski dvori, u najnovijoj epizodi prolazi bez osobnog sudjelovanja predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića.

No, "radnu temperaturu" održavaju njegovi najbliži suradnici, predstojnik Ureda Orsat Miljenić i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić. Oni su predstavnike medija pozvali na Pantovčak, bez najave teme, a nakon većeg kašnjenja novinarima objasnili razlog.

Ispostavilo se da je tema neplaćanje dnevnica vojnicima Počasno-zaštitne bojne koji su sudjelovali u protokolu predsjednika Milanovića ili njegovih izaslanika pri polaganju vijenaca u Vukovaru i Škabrnji. Očito se time ispunjena odluka koju je ministar obrane Mario Banožić donio još prije mjesec dana, da vojnici koji u potporu predsjedniku idu bez odobrenja MORH-a, odnosno bez njegova potpisa, neće dobiti dnevnice.

- Prisiljeni smo izići van, sve je počelo iživljavajućim umirovljenjem brigadira Burčula, da bismo danas došli u situaciju da se zlostavljanje protegne na hrvatske vojnike - kazao je Miljenić. Lozančić je dodao da se radi o aktivnim vojnicima, pa je to što neće dobiti dnevnice nekorektno.

- To su redovite aktivnosti, polaganje vijenaca, oni su napravili svoj posao, obveza je MORH-a da se te dnevnice riješe - rekao je Lozančić. Kaže da u ovoj situaciji predsjednik Milanović može samo ići ispunjavati svoju funkciju ili ne ići.

- Predsjednik će nastaviti raditi kao i dosad, ići tamo gdje treba, a ministar, ne znam na temelju čega, misli da može ljudima koji su bili u Vukovaru uskratiti dnevnice - dodao je i Miljenić, rekavši kako je načelnik Glavnog stožera (admiral Robert Hranj) taj koji daje zapovijedi, na temelju njega se daju putni nalozi, to tako funkcionira...

- Možda ministar smatra da on može biti načelnik Glavnog stožera - nastavio je Miljenić i dodao da je nezamislivo da predsjednik za takve stvari treba tražiti dozvolu ministra. Predsjednikovi ljudi tom su prilikom podsjetili da još nema odgovora premijera na pismo s Pantovčaka u kojemu se prenose misli načelnika Hranja i u kojima se navodi da ga se "strategijski zlostavlja".

Da Banožić, pak, ne misli plaćati dnevnice vojnicima koji dobivaju putne naloge uz zaobilaženje MORH-a koji bi te dnevnice trebao isplatiti, postalo je odmah jasno jer se ministar oglasio na Facebooku.

"Umjesto da drže neuvjerljive presice i prebacuju odgovornost na druge, gospoda iz Ureda predsjednika trebala bi se odgovornije posvetiti racionalnijem trošenju proračuna svog ureda, pa onda ne bi bilo problema o kojima su govorili. MORH, dok sam ja ministar, neće pokrivati njihovu nesposobnost", napisao je.

I tako protječe nova epizoda ovog sve bizarnijeg i za javnost nevažnijeg igrokaza.

Komentara 3

KE
Kennocha
08:46 30.11.2021.

Bane se malo pogubio ...

OD
odraneol
06:09 30.11.2021.

Banožić ih neplaća??? On osobno? Iz svog džepa? Kakav je to naslov?

RI
rimac444
22:50 29.11.2021.

Banožiću samo deri parazite sa Pantovčaka na čelu sa slučajnim šmrkavcem !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije