Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka

Banke snižavaju kamate na 4,95%, Vlada jamči otplatu kredita tri god.

bankari (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/4
16.02.2011.
u 16:35

Na pitanje hoće li biti smanjenja kamata bankari su neizravno rekli kako taj trend već postoji i nastavit će se, a veće snižavanje može se očekivati po ulasku u EU.

Poreza na banke neće biti, ali će one participirati u tzv. modelima A i B – novom modelu za poticanje stanogradnje, dogovoreno je na sastanku premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima najvećih domaćih banaka. U novom modelu stanogradnje kamata za krajnje korisnike bit će 4,95 posto, procjena je da će se uz pomoć tog modela prodati ove godine 1000 stanova, a u slučaju da korisnik kredita ne bude mogao otplaćivati kredit zbog gubitka posla, jamstvo za otplatu preuzet će država na razdoblje do tri godine. S bankama neprestano pronalazimo modele za potporu gospodarstva. Ovaj model rezultirat će prodajom većeg broja stanova, a krajnja kamata za korisnika bit će 4,95 posto – rekla je premijerka.

Financiranje obrta
Dakle, bankari su na sebe preuzeli teret razlike u kamatama za oko jedan postotni bod s obzirom na to da je sadašnja prosječna kamata za stambene kredite 6,02 posto, dok je država na sebe preuzela jamstvo otplate. Detalji oko modela poticanja stanogradnje bit će poznati na današnjoj sjednici Vlade, a prema ranijim najavama odobravali bi se na 25 godina i uz najveću cijenu od 1900 eura za kvadrat stana. Razgovori će se nastaviti i oko sudjelovanja banaka u tzv. modelima A i B.

– Sljedeći tjedan počet će aukcije za model A, a na raspolaganju je 2,7 milijardi kuna – rekla je premijerka. Kroz taj model tvrtke će se sredstva koristiti za financiranje obrtnih i osnovnih sredstava, a korisnici kredita koristit će ga i za refinanciranje. Model B namijenjen je investicijama, a o poboljšanju tog modela tek se razgovara. Cilj je otvaranje novih radnih mjesta.

Poreza na banke neće biti – istaknula je premijerka te rekla kako o tome nije razgovarala s mađarskim kolegom Orbanom.

Potpora za ulazak u EU
Bankari su najavili i kako se ulaskom u Uniju može očekivati snažniji pad kamata. No, kako je istaknuo predsjednik uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović, trend pada kamate je već u tijeku, a nastavit će se i ove godine. Bankari su i podržali investicijske projekte Vlade, pri čemu je Adrović u ime bankara dodao kako će banke učiniti sve da projekti budu financirani.

– Sve ćemo učiniti da svaki normalan i racionalan projekt koji nam dođe na stol bude financiran – kazao je. Zanimljivo je da na sastanak nisu došli čelnici dviju najvećih banaka, Franjo Luković iz Zagrebačke banke i Božo Prka iz Privredne banke, nego članovi uprave banke.

Komentara 320

OB
-obrisani-
15:38 17.02.2011.

. .To su sve laži................ Nemam povjerenja u ovu vladu... . ...JACO......reci.....mi nemamo pojma kako da nešto napravimo na korist naših građana . ..........I ODSTUPI....!!! .

SU
sunčica5
13:36 18.02.2011.

okus.-okusi nešto pa se javi.

OB
-obrisani-
04:22 17.02.2011.

Potrebno je pokazati javnosti kakvi su bankari uistinu: vulgarni pljackasi, hohstapleri, narcisoidi, lopovi u odijelima, djepari i nepopravljivi kleptomani, najvise lazovi i kriminalci Danas svijetom vladaju trgovci i bankari. ONI nista ne stvaraju, ali se ugradjuju u rad drugih. ToTo ugradjivanje trajalo je tisucama godina, a opstali su jer funkcioniraju na principu dinastija i bratstava. Tako zive vjekovima. Danas je njihovo trziste citav Svijet i oni su kreatori GLOBALIZMA kao NOVOG SVJETSKOG PORETKA. ONI odredjuju cijenu rada - proizvoda, usluga, cijenu novca, zlata i kruha, ali i cijenu zabave: glumaca, nogometasa, tenisaca... (da bi sto efektnije zaglupljivali podanike i kontrolirali im slobodno vrijeme). Da bi mogli kontrolirati trziste i protok robe i novca u citavom Svijetu, drzavne granice su im prepreka, ukoliko te granice nisu sami stvorili pravljenjem marionetskih vlada i umjetnih nacija. Danas su skoro sve nacije tako nastale - uz NJIHOVU kontrolu, ratovima koje su ONI financirali na principu: DIVIDE ET IMPERA! Njihova glavna proizvodna jedinica je -TRANSNACIONALNA KORPORACIJA. Njihovo glavno prikriveno oruzije su DIREKTNE STRANE INVESTICIJE. To im omogucuje da budu SVUDA, U SVAKOM POSLU, UGRADJENI U SVAKI RAD, U SVAKOM DIJELU SVIJETA. Njihovi robovi su SVI oni koji su na neki nacin, posredno ili neposredno, ukljuceni u rad njihovih transnacionalnih korporacija i dio su radne mreze razapete preko CITAVOG SVIJETA. Mreza im je negdje izatkana skuplje i kvalitetnije, a negdje je skrpljena sirotinjski. Tamo gdje drze zlato i dragocjenosti, tkanje je skuplje (na primer u Svicarskoj ili u Engleskoj). Ako se dobar ulov moze uhvatiti sirotinjskom mrezom, nema razloga trositi zlatne niti, zar ne? Prostije receno: ako ste spremni raditi za 50 eura mjesecno (da ne biste umrli od gladi) zasto bi vam platili 1000? Oni danas procjenjuju vrijednost rada stotina miliona ljudi na planeti. Samo gladne i pohlepne \"ribe\" dobrovoljno ulaze u njihovu mrezu i mame i love za njih. Ali, tko se jednom utka u tu mrezu, nikada vise ne moze izaci iz nje, jer nece vise imati znanja, ni umijeca, niti snage da se sam prehrani i odrzi u zivotu. Rad u MREZI postaje jedino resenje. Neki VJERUJU da ce dobrovoljnim ulaskom u MREZU stici do dvorskih odaja i sami postati vlastelini. Stara vlastela takve naziva DVORSKIM LUDAMA. I njima se smije najvise.“

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije