Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uljanik prijetnja za proračun

Banke državi mogu naplatiti 300 milijuna eura

Ministar Darko Horvat
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
15.10.2018.
u 12:21

Učinila je to samo OTP Splitska banka koja je naplatila 48 milijuna eura od države, ali pitanje je dana kada će i ostale banke krenuti u istom smjeru

Uljanik grupa je u sve težoj situaciji. Nema novog plana restrukturiranja, odnosno Ministarstvo gospodarstva ga još nije dobilo, nema ulagača, ali ni narudžbi. Iako se traži rješenje za nastavak poslovanja, u ovom se trenutku čini da je stečaj najizglednija opcija. Računi su Uljanika u blokadi, a ako kompanija ne prikupi 35 milijuna kuna za deblokadu računa, 23. listopada steći će se i zakonska obveza za pokretanje stečajnog procesa.

Upravu kompanije u utorak očekuje Skupština dioničara na kojoj trebaju izabrati novo vodstvo, a to je i dan u kojem počinje kasniti isplata plaće za rujan. Nema novca na vidiku, a država je jasno poručila da njezino uplitanje u isplatu plaće ne dolazi u obzir. Da bi isplatila plaću, uprava bi dakle u sedam dana morala prikupiti novac za deblokadu i plaću, što je ukupno oko 85 milijuna kuna. Krajem tjedna otkazane su narudžbe za još tri broda pa je u knjizi narudžbi ostalo samo osam brodova za oba škvera; Uljanik i 3. maj.

I dalje se pregovara s naručiteljima kako bi ih se privoljelo da ipak nastave suradnju barem na brodovima koji su gotovo dovršeni, ali ako se kompromis ne postigne, državni proračun jako će osjetiti Uljanikovu krizu. Za otkazanih osam brodova izdana su državna jamstva od gotovo 300 milijuna eura i banke ih mogu naplatiti u svakom trenutku. Ako se uspije dogovoriti nastavak gradnje, udar na proračun bit će znatno manji. Zasad banke ne naplaćuju jamstva.

>> Pogledajte prosvjed radnika Uljanika i 3. maja na Markovom trgu

Učinila je to samo OTP Splitska banka koja je naplatila 48 milijuna eura od države, ali pitanje je dana kada će i ostale banke krenuti u istom smjeru. Otvoreno ostaje i pitanje novog strateškog partnera. Vlada nije sklona prepustiti Uljanik Danku Končaru, što je vidljivo i iz poruke ministra Darka Horvata, da ulazak u kompaniju mora jamčiti s 200 milijuna eura teškom bankovnom garancijom.

To je deset puta veći iznos od navedenog u službenoj odluci o dokapitalizaciji Uljanik grupe koja podrazumijeva injekciju od 180 milijuna kuna te preuzimanje dijela jamstava. Pregovara se s Talijanima, Kinezima i Ukrajincima, ali njih uglavnom zanima samo 3. maj.

>> Pogledajte štrajk radnika Uljanika zbog neisplaćenih plaća

Komentara 3

AN
antonelić
16:42 15.10.2018.

ako pomnožimo 300 milijuna sa 7,4 dobijemo iznos od 2.200 milijuna iliti 2 milijarde i 200 milijuna kunjara ... da li se taj iznos pribraja u javni dug ili se odbija od javnog duga hrvatske države ... i pored toga što je anemija na nagovor bruxellesa ukinuo državne investicije , javni dug nezaustavljivo raste kao i nos min.fin. pinokija kad počne pričati o državnom suficitu ... jedan od najvećih uspjeha anemijine vlade je približavanje industrijske proizvodnje nivou iz 1989.g ... veeeeeliki uspjeh !!! ...

RI
rightside
16:26 15.10.2018.

uprava sklona kriminalu izvlacenja novca iz firme i ministri koji rade po naredbi anemije, tj nista ne rade na tom slucaju,, i onda to sve dovodi do troskova drzave za koje nitko opet nece odgovarat,,)))

GR
grebza
19:38 15.10.2018.

Nitko niti ne spominje da ne kažem ozbiljno ispita i procesuira upravu i nadzorni odbor koji su direktno odgovorni za poslovanje. Samo još jedan dokaz kako drzava vodi i kontrolira poslovanja svojih firmi. Katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije