Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fenomen Kluba Milana Bandića

Bandićev klub četvrti najbrojniji u Saboru

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
19.10.2018.
u 12:45

Situacija upućuje na potrebu da se doradi ili Zakon o sukobu interesa ili da se izradi etički kodeks i takvo ponašanje proglasi nedopustivim – smatra Žarko Puhovski

Stranka Milana Bandića na prošlim je parlamentarnim izborima osvojila svega jedan mandat. U slučaju da dođe do izbora, sva aktualna istraživanja pokazuju da stranka Milana Bandića ni sada ne bi doživjela veći uspjeh.

Potrebna dorada zakona

Međutim, unatoč svemu tome njegov Klub u Saboru, u kojemu je od početka i jedan zastupnik Reformista, raste neviđenom brzinom. Danas broji devet saborskih zastupnika nakon što mu je prešao bivši SDP-ovac Zdravko Ronko, a stiže mu i deseta zastupnica, bivša potpredsjednica HNS-a Marija Puh, čime Klub Milana Bandića postaje četvrti najbrojniji u parlamentu, iza HDZ-ova, SDP-ova i Mostova. I iako je u Bandićevu stranku od svih koji su ušli u Klub ušao jedino bivši HSU-ovac Kažimir Varda pa se ne može reći da su to sve Bandićevi zastupnici, očigledno je da svi oni iz svojih razloga odlaze upravo k zagrebačkom gradonačelniku.

Zbog čega, najčešće ni ne obrazlažu. No nerijetko se pokaže da je novootkrivenom “oduševljenju” Klubom Milana Bandića kumovalo i trošenje novca iz zagrebačke blagajne. Šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u utorak je na konferenciji za novinare iznio za primjer podatak da je grad Đurđevac, iz kojeg dolazi Željko Lacković koji u Saboru mijenja upravo Milana Bandića, u ovoj godini za Picokijadu dobio 100 tisuća kuna iz zagrebačkog proračuna, dok je 2011. i 2012. godine za istu manifestaciju iz proračuna metropole išlo svega 30, odnosno 15 tisuća kuna.

– Ono što se vidi jest to da svi koji otiđu Bandiću nešto brzo dobiju, ali to mi ne izgleda protivno propisima, iako ja ne znam detalje – kaže politički analitičar Žarko Puhovski koji dodaje da su svi ovi primjeri prelazaka Bandiću ipak dobar trenutak da se jasnije preciziraju stvari, odnosno popravi zakonska regulativa.

– Sve to upućuje na potrebu da se doradi ili Zakon o sukobu interesa ili da se izradi etički kodeks i takvo ponašanje proglasi nedopustivim jer ovako sve ostaje na zločestim nagađanjima protiv Bandića samo zato što mu ide – kaže Puhovski.

Za mir u Skupštini

Uvjeren je da Bandić povećava broj u Klubu isključivo da bi si osigurao mir u Skupštini Grada. Jer osim Bandiću, dodaje Puhovski, to najviše odgovara i premijeru Andreju Plenkoviću koji je ionako na rubu kapaciteta funkcioniranja u Saboru, a koji nema taj “komod” da sam pregovara sa svakim tim zastupnikom ponaosob pokraj Bandića koji je godinama pomno gradio imidž svjetonazorski otvorenog političara.

Komentara 3

SM
san.martino
13:43 19.10.2018.

Kad ne moze izborima moze trgovinom!

KR
kraljmarkan
17:38 19.10.2018.

Isto sranje drugo pakovanje

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
13:31 19.10.2018.

Iskreno se nadam da mu neće proći .... uz ovakvu oporbu Plenković može komotno izaći na izbore i pobjediti tako da mu ovaj beskičmenjački ološ samozvanih nezavisnih zastupnika neće ni trebati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije