Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči ramazana

Balkanski lonac prokuhao! Srbi srušili džamiju u Zemun Polju

27.05.2017.
u 17:05

Vučić je htio pokazati kako je odlučan da se suprotstavi bilo kakvim nepravilnostima i ilegalnoj izgradnji vjerskih islamskih objekata.

– Džamije su bogomolje i kao takve trebaju biti zaštićene od svake vrste vandalizma, civilnog i državnog – iz Melbournea, ekskluzivno za Večernji list, komentirao je jučer predsjednik Mešihata Islamske zajednice Srbije, muftija Abdullah Nu’man rušenje džamije u Zemun Polju, ističući kako je riječ o nepotrebnoj akciji koja ne vodi ničemu osim narušavanju međuljudskih odnosa i stvaranja nepovjerenja u državu i državne organe.

– Nisam niti ću razgovarati s premijerom Vučićem, znaju oni da se džamije ne ruše – ljutita reakcija predsjednika Mešihata došla je nakon rušenja džamije u izgradnji u Zemun Polju.

Formirat će vojsku

Unatoč upozorenjima koja su stizala sa svih strana kako bi rušenje džamije, pred sveti mjesec ramazan i nekoliko dana nakon terorističkog napada u Manchesteru moglo dovesti do vjerske nesnošljivosti, vlada Srbije nije marila, već je akciju rušenja počela u petak u ranim jutarnjim satima. Na taj način Vučić je htio pokazati kako je odlučan u nakani da se suprotstavi bilo kakvim nepravilnostima i ilegalnoj izgradnji vjerskih islamskih objekata. Poznato je kako diljem Europe postoje ilegalne džamije u kojima se novače teroristi. U znak protest, islamski vjernici okupili su se na mjestu rušenja, stavili tepihe i klanjali džuma-namaz (molitva petkom) na ulici.

Rušenje džamije došlo je u vrijeme najvećih tenzija na relaciji Kosovo – Srbija, pogotovo nakon izjave jednog od glavnih kandidata za premijera Kosova Ramusha Haradinaja koji je kazao kako “kada on postane premijer, Srbija neće postojati na Kosovu”.

– Ako postanem premijer, Srbija neće postojati na Kosovu. Znači,država Srbija neće imati nikakvu ulogu na Kosovu – kazao je Haradinaj, kandidat za premijera ispred koalicije Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i devet drugih manjih stranaka. – Briga me što drugi misle. U roku od 90 dana od početka rada budućeg saziva vlade, formirat ćemo i vojsku Kosova. Ako Srbi na Kosovu razmišljaju bez miješanja Beograda, glasat će za vojsku, koja je u njihovu najboljem interesu, jer ovdje žive – odlučan je Haradinaj.

Sumnjivo lice u Sobranju

Da u Srbiji sa strepnjom očekuju rezultate izbora i strahuju od moguće pobjede Ramusha Haradinaja, dokazuje i izjava sadašnjeg premijera i budućeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da bi eventualni izbor Haradinaja za premijera Kosova bio veliki problem za Srbiju. Da se u balkanskom loncu kuha naveliko, dokazuje i sudjelovanje bivšeg časnika srpske sigurnosno-informativne agencije, BIA-e, a današnjeg savjetnika u ambasadi Srbije u Skoplju, Gorana Živaljevića, u napadu u Sobranju na Zorana Zaeva i albanske zastupnike 27. travnja.

Iako se Živaljević branio da je bio prisutan u parlamentu po službenoj dužnosti da bi vidio sudjeluju li u incidentima i osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti, TV Telma, pozivajući se na istraživački tim, tvrdi kako je ušao u makedonski parlament zajedno sa svjetinom i uputio se u plenarnu salu gdje su se nalazili poslanici VMRO-DPMNE. Živaljević je prije diplomatske misije u Skoplju služio kao diplomat u Hrvatskoj 2014., ali se hrvatska obavještajna služba srpskim kolegama “požalila na njegov 
rad”.

 
  

Komentara 116

DU
Deleted user
17:29 27.05.2017.

Ako je Srbija sekularna država i ako je objekat pespravno sagrađen i ako tamo zakoni vrijede isto za sve onda razumijem vlasti u Srbiji.

CA
cabrija
19:17 27.05.2017.

To je bio bespravno sagrađen objekat,i na to treba gledati tako,

NE
Neutralac
17:49 27.05.2017.

Nema labavo s muslimanima tamo... necete naci nijednog radikalnog tamo... oni to srede po hitnom postupku... a ne kao mi ovdje u ovoj jadnoj EU.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije