Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro stižu

SAD na Kosovo šalje nove vojnike: Ovo je poruka Europi i Turskoj

kFOR, kosovo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.05.2017.
u 12:03

Na Kosovo će doći pripadnici američkih specijalnih jedinica visoko obučeni za intervencije, a stići će čim završe pripreme u Teksasu.

SAD za mjesec dana šalje dodatnih 130 vojnika na Kosovo kao podršku Kforu i NATO-u u borbi za mir i stabilnost, a analitičari smatraju da je to poruka kako ratnohuškačkim političarima u regiji tako i teroristima, piše beogradski Blic.

Na Kosovo će tako doći pripadnici američkih specijalnih jedinica visoko obučeni za intervencije, a stići će čim završe pripreme u Teksasu. Tijekom priprema navodno će učiti srpski i albanski jezik te se upoznavati s Balkanom, a kada stignu na Kosovo, bit će raspoređeni u sklopu snaga Kfora u jedinici zrakoplovstva na 10 mjeseci.

– Na ovaj način Amerikanci jasno poručuju političarima da se ne igraju više rata i ponovno se operativno vraćaju na Balkan. Njihova procjena je da su ovu regiju više prepustili Turcima, NATO-u i Europljanima. Također, smatraju da je Balkan u opasnosti od terorizma. To znači da cijeli ovaj dio Europe neće ostaviti s neriješenim pitanjima Kosova i BiH, ali i da će pokušati smanjiti utjecaj Turske u regiji – objašnjava vojni analitičar Dušan Janjić.

S njim se slaže i profesor na fakultetu Sigurnosti dr. Zoran Dragišić koji smatra kako su dodatne američke trupe neophodne zbog pojačanih tenzija na Balkanu.

– Pad vlade i predstojeći izbori na Kosovu izazvali su nemire kod albanskog stanovništva zbog čega su dodatno ugroženi Srbi. Zato je ova pomoć Kfora dobrodošla – kaže on. 

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
12:31 16.05.2017.

Bit će prije da je to poruka Srbiji i Rusiji.

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
12:40 16.05.2017.

Amerika je jedina drzava na svijetu koja pokazuje srbiji gdje joj je mijesto.

DU
Deleted user
12:41 16.05.2017.

Ovo se isto tako može nazvati serviranje hrvatskome čitalaštvu neistinite tekstove srbijanskih analitičara preko hrvatskih medija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije