Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.11.2017. u 15:53

Ratko Mladić kriv je za genocid u Srebrenici i najstrašnije zločine, čija je lista zastrašujuća, a uključuje i sudjelovanje u udruženim zločinačkim pothvatima, progon, istrebljenje, ubojstvo, deportacije, nehumano djelo premještanja, teroriziranje, napade na civile i uzimanje talaca.

Šakalova ćud nije izdržala: ratovao je do posljednjeg  daha, ovoga puta sa sucem Alphonsom Orijem, vičući, mašući rukama, praveći od sudnice cirkus. No, Nizozemac - koji se zamjerio Hrvatima kada je generalima Gotovini i Markaču prvostupanjskom presudom odrezao dugogodišnje zatvorske kazne - nije se dao impresionirati.

Ratko Mladić kriv je za genocid u Srebrenici i najstrašnije zločine, čija je lista zastrašujuća, a uključuje i sudjelovanje u udruženim zločinačkim pothvatima, progon, istrebljenje, ubojstvo, deportacije, nehumano djelo premještanja, teroriziranje, napade na civile i uzimanje talaca. Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba osuđen je na doživotnu robiju, pa ostaje gorak okus što obitelji žrtava Škabrnje iz ovog procesa nisu izvukle ni najmanju, možda tek moralnu zadovoljštinu, a prilično je nelagodan i osjećaj da zbog Mladićeve poodmakle dobi pravda neće stići naplatiti svoj dug. Premda nije optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, više je razloga za zadovoljstvo ovakvim raspletom, iščekivanim duge 22 godine.

1/15

Nakon što je Haaški sud lani osudio Radovana Karadžića na 40 godina zatvora, a sada i Mladića, posve je nedvojbeno utvrđena veza bosanskih Srba s vojnim i političkim vrhom u Beogradu. Tijekom izricanja presude, u dijelu koji se dotiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata, naime, čulo se i to kako je Mladić bio “u izravnom kontaktu s članovima vodstva Srbije i članovima glavnog stožera vojske SR Jugoslavije kako bi osigurao da se zadovolje vojne potrebe VRS”, pa će biti iznimno zanimljivo vidjeti kako će to kapitalizirati hrvatska politika te hoće li iznaći načina da naposljetku isprovocira konačnu katarzu u srpskom društvu i natjera Aleksandra Vučića na uzmak.

U konačnici, nikoga ne bi trebalo čuditi što je Mladić tijekom izricanja presude kukavički pobjegao iz sudnice.

Da je ikada imao mrvu vojničke časti sudu bi se predao sam, nakon što je njegova kći Ana, neusporedivo bolja verzija svoga oca, digla ruku na sebe jer nije mogla živjeti s mišlju da joj venama teče krv ratnog zločinca. A takvu je kvalifikaciju naposljetku izrekao i Međunarodni sud pravde.

 

Komentara 117

DU
Deleted user
16:28 22.11.2017.

Ocito Stankovicu ne moze pasti dlaka s glave? za rijeci koje je izgovorio a cemu onda da se nadamo od Vucica,Dacica i Vulina?

SO
SoloHan
16:12 22.11.2017.

Hrvatska treba riješit pitanje zagovaratelja teorije građanskog rata, kojom se služe i podupiratelji Ratka Mladića, uostalom to je ista ekipa, a Vučić tamo daleko nek radi što hoće, to je problem Srbije nije naš.

DU
Deleted user
16:12 22.11.2017.

Kakav uzmak hrvatski politicari jedva cekaju da srdacno Vucica prime uz osmijehe i poljubce dobrodoslice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije