Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPUBLIKA SRPSKA

Milorad Dodik presudu Ratku Mladiću nazvao sramotnom

Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
22.11.2017.
u 16:22

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj bez obzira na međusobne prijepore u srijedu su bez ikakve rezerve branili Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom kako je riječ o individualnoj odgovornosti koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi.

Među onima koji su na to pozvali bio je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović, koji je ocijenio kako je presuda Mladiću prilika da se svi, a posebice Srbija ali i dužnosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću.

"Jedino istina o onome što se ovdje događalo može biti osnova za povratak pomirenja", izjavio je Kavazović kako ga citira agencija Fena.

Dodao je kako pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one "Stidi se, Europo" i "Naš heroj".

Ratko Mladić
1/17

No predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i ranije veličao Mladića, presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koju je nazvao "sramotnom", iskoristio je kao povod za nove hvalospjeve sada već osuđenom ratnom zločincu.

"Ova presuda osnažit će stajalište srpskog naroda da je Mladić heroj i patriot", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, dodajući kako je presuda Mladiću udarac za BiH i novi dokaz da ta država ne može opstati pa se sada valja boriti za "RS i njenu državnost".

Dodao je kako haaške presude "ne mogu utjecati na činjenice", a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo povijest, a ne neki sud.

Dodik je izrazio čuđenje što je za ratne zločine u BiH pred ICTY-em do sada osuđeno 90 Srba, dok je za zločine nad Srbima tamo optuženo "samo 9 Bošnjaka i samo 28 Hrvata", što je za Dodika dokaz kako je ICTY nepravedan.

Najavio je kako će stoga zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i  njegov rad.

Iako Dodikov politički protivnik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u sličnom je tonu kazao kako je ovom presudom nastavljena "negativna politika prema Srbima".

"Haaški tribunal ostat će upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku", kazao je Ivanić ustvrdivši kako će sve to dovesti do novih političkih sukoba.

I Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vlasti na razini BiH, a najveća je oporbena stranka na entitetskoj razini, ocijenio je kako presuda Mladiću ne može biti doprinos pomirenju.

"Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haaškog tribunala", zaključio je Govedarica.

>> VIDEO: Kuća u kojoj je uhićen Ratko Mladić

Komentara 18

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
16:46 22.11.2017.

pobio nenaoružane ljude i on je heroj!pa vi srbi ste za ludaru!

BU
Budak
16:32 22.11.2017.

Sramota da ga nisu objesili!

DU
Deleted user
19:17 22.11.2017.

Mladić heroj , dodig lep i pametan , a lječi ih karađić . Pa kad će te vi srbi doći pameti ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije