Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bački Bunjevci traže poništenje akta kojim su 'proglašeni Hrvatima'

Traže poništenje tog akta te proglašenje bunjevačkog jezika kao službenog u svim sredinama gdje to zakon predviđa te pravo na obrazovanje i informiranje na materinjem jeziku po istim uvjetima koje imaju pripadnici drugih nacionalnih zajednica.
20. siječnja 2020. u 17:51 67 komentara 13566 prikaza
Ilustracija
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Savez bačkih Bunjevaca održao je u Subotici skupštinu stranke s koje su poslali poruku da će kao stranka izaći na iduće izbore, a kao glavnu točku svog programa istaknuli su borbu za autohtonost i vlastito ime koje su izgubili, kako oni smatraju, kada su "proglašeni" Hrvatima aktom iz 1945.

Miroslav Šeparović O NATJEČAJU RBA Šeparović: Nije bilo nikakvih pritisaka na Ustavni sud u vezi 'švicarca'

Iz tog razloga traže poništenje tog akta te proglašenje bunjevačkog jezika kao službenog u svim sredinama gdje to zakon predviđa te pravo na obrazovanje i informiranje na materinjem jeziku po istim uvjetima koje imaju pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

- Bunjevci su autohton južnoslavenski narod i nacionalna manjina u Srbiji, s istim pravima kao i svaka druga nacionalna manjina. S tim u vezi, ne odustaje se od zahtjeva da Skupština Vojvodine naredbu iz 1945. godine kojom se svi Bunjevci smatraju Hrvatima bez obzira na vlastito izražavanje, Deklaracijom ocjeni kao akt asimilacije, i kao takav službeno proglasi ništavnim - priopćili su iz stranke, prenosi B92.

 

VIDEO Odvjetnik Šerić posjetio svog klijenta Filipa Zavadlava

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • bandido:

  A, valjda se ljudi srame. Nije lako biti hrvat na bespucima povjesne zbiljnosti.

 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Šnajderi su najbolji krojači.

 • viki.liks:

  Mogu se vratit skroz natrag prije crkvenog kriza i reci nas bog se zove Perun a nas znak je kolovrat, to bi neke jos vise nepotrebno zbunilo,ovako neka svatko zivi u svojoj istini..