Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NISMO HRVATI'

Bački Bunjevci traže poništenje akta kojim su 'proglašeni Hrvatima'

Ilustracija
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
20.01.2020.
u 17:51

Traže poništenje tog akta te proglašenje bunjevačkog jezika kao službenog u svim sredinama gdje to zakon predviđa te pravo na obrazovanje i informiranje na materinjem jeziku po istim uvjetima koje imaju pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

Savez bačkih Bunjevaca održao je u Subotici skupštinu stranke s koje su poslali poruku da će kao stranka izaći na iduće izbore, a kao glavnu točku svog programa istaknuli su borbu za autohtonost i vlastito ime koje su izgubili, kako oni smatraju, kada su "proglašeni" Hrvatima aktom iz 1945.

Iz tog razloga traže poništenje tog akta te proglašenje bunjevačkog jezika kao službenog u svim sredinama gdje to zakon predviđa te pravo na obrazovanje i informiranje na materinjem jeziku po istim uvjetima koje imaju pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

- Bunjevci su autohton južnoslavenski narod i nacionalna manjina u Srbiji, s istim pravima kao i svaka druga nacionalna manjina. S tim u vezi, ne odustaje se od zahtjeva da Skupština Vojvodine naredbu iz 1945. godine kojom se svi Bunjevci smatraju Hrvatima bez obzira na vlastito izražavanje, Deklaracijom ocjeni kao akt asimilacije, i kao takav službeno proglasi ništavnim - priopćili su iz stranke, prenosi B92.

 

VIDEO Odvjetnik Šerić posjetio svog klijenta Filipa Zavadlava

Ključne riječi

Komentara 67

BA
bandido
20:59 20.01.2020.

A, valjda se ljudi srame. Nije lako biti hrvat na bespucima povjesne zbiljnosti.

DU
Deleted user
18:35 20.01.2020.

Šnajderi su najbolji krojači.

5S
505.scrtom
12:40 21.01.2020.

Mogu se vratit skroz natrag prije crkvenog kriza i reci nas bog se zove Perun a nas znak je kolovrat, to bi neke jos vise nepotrebno zbunilo,ovako neka svatko zivi u svojoj istini..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije